Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
Přehled situace v diagnostice COVID-19 rychlými diagnostickými testy
Podle doporučení EU je včasné a přesné laboratorní testování COVID-19 nezbytnou součástí způsobu řízení epidemie COVID-19. Dokument ECDC k 1.4.2020
Celý článek 8. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Informace NRL pro chřipku SZÚ - výsledky
NRL pro chřipku SZÚ Praha obdržela v období 14.3.-29.3.2020 (tedy během 15 dní) cca 3400 vzorků na vyšetření původce COVID-19.
Celý článek 3. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Koronavirus a bezdomovectví
Současná epidemie novým koronavirem ukázala, že bydlení a zdraví jsou úzce propojeny. Bydlení je sociální determinantou zdraví, ale ve zdravotních politikách je málokdy zvažováno. V době, kdy je doporučeno zůstat doma v karanténě nebo se izolovat, je zřejmé, že se jedná o důležitý zdravotní moment v našem životě a není možné si užívat svého práva na zdraví bez bezpečného domova.
Celý článek 2. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Prevence a hygienická opatření proti šíření onemocnění, pokud jsou v domácí péči osoby s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19)
Dokument ECDC stanoví pokyny pro opatření k prevenci a kontrole infekcí (IPC) u lidí s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19), kteří mají mírné symptomy a nevyžadují hospitalizaci, proto jsou izolováni doma. 30.3.2020
Celý článek 1. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů
Množí se dotazy veřejnosti, jak nejlépe dekontaminovat zeleninu a ovoce v domácnostech. Aby to bylo bezpečné a nesnižovala se nutriční hodnota. Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody, teď před Velikonocemi. Je to stará známá metoda, běžně dostupná v domácnosti. Není potřeba používat chemické látky, jak začala doporučovat média. Snad kromě špetky soli, ale ani ta není potřeba. Vysvětlíme vám, jak na to. Vyzkoušeli jsme to.
Celý článek 31. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Péče o novorozence narozené matce s podezřením, nebo s laboratorně potvrzeným COVID-19
Doporučení Národní komise pro kojení (NKK) k 31.3.2020
Celý článek 31. březen 2020 | MUDr. Anna Mydlilová, Fakultní Thomayerova nemocnice, a kol.
Prevence a kontrola infekce COVID-19 v pobytových zařízeních pro seniory
Doporučený postup k 30.3.2020
Celý článek 31. březen 2020 | MUDr. Vlastimil Jindrák, MUDr. Dana Hedlová, Ph.D., MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc., Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., MUDr. Lucie Bareková, Ph.D., MUDr. Jan Kubele,
Jsou kuřáci a uživatelé tabáku vystavení vyššímu riziku infekce COVID-19?
Celý článek 30. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Nový koronavirus a pitná voda
Odkaz na stránky Národního referenčního centra pro pitnou vodu, SZÚ.
Celý článek 30. březen 2020 | NRC pro pitnou vodu
Doporučení SZÚ pro nošení brýlí
Nezapomínejte si v současné době řádně čistit brýle!
Celý článek 29. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Nežijeme jenom nemocí COVID-19: Nadbytek soli může snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím
Infekce koronaviry ovládá naši mysl. Ale nesmíme zapomínat na další zdravotní problémy. Podle údajů EU (2017) u nás v ČR v souvislostech vysoké spotřeby soli zemře zbytečně předčasně až 6800 osob ročně. Nová vědecká studie prokázala, že sůl ovlivňuje imunitní odpověď těla. Neutrofily od zdravých lidských dobrovolníků byly méně schopné kontrolovat bakterie ex vivo, po konzumaci diety s vysokým obsahem soli. Naše dieta má obvykle 3x větší nadbytek soli, než je maximální doporučení (5g/osobu/den). Zjištění vědců ukazují, že lidé mohou být méně odolní vůči bakteriálním infekcím. A my s tím zatím nic moc neděláme. Proč? Pojďme to společně zkusit zlepšit pro děti ve školních jídelnách! Čtěte originální publikaci v EN.
Celý článek 27. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pandemie onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19): zvýšený přenos v EU/EEA a ve Velké Británii – sedmá aktualizace RRA ECDC
Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic: increased transmission in the EU/EEA and the UK – seventh update, 25 March 2020. Stockholm: ECDC; 2020.
Celý článek 26. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Aktualizovaný algoritmus a kritéria pro propuštení pacienta ze dne 26.3.2020
Ministerstvo zdravotnictví
Celý článek 26. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie