Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
ČR a 6 zemí protestovala proti přijetí Nutri-Score (nutriční kvalita) na potravinách – EU rozhodne do roku 2022
Nutri-Score je systém označování nutriční hodnoty na přední straně balení, který přiřazuje skóre (od A do E) a barvu, která ukazuje nutriční kvalitu potraviny. Itálie, Česká republika, Řecko, Lotyšsko, Maďarsko, Kypr a Rumunsko požádaly EU o nový přístup k označování nutričního složení na přední straně obalu. Debata, jaký univerzální systém označování nutriční kvality potravin přijme Evropská unie, se změnil poté, co sedm zemí vedených Itálií představilo na Radě pro zemědělství a rybolov Evropské unie tzv. Neoficiální dokument. Jde o důležitou komunikaci s veřejností v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, zvláště nyní, v pandemii Covid-19 - výživové informace musí být více používány spotřebiteli, jde o zdravotní kondici a odolnost infekcím.
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
COVID-19: Evropská rada přijala doporučení ke koordinaci opatření ovlivňujících volný pohyb
Tisková zpráva k doporučení Rady EU o koordinovaném přístupu k omezení volného pohybu v reakci na pandemii COVID-19. Cílem tohoto doporučení je zamezit roztříštěnosti a narušení a zvýšit transparentnost a předvídatelnost pro občany a podniky. 14.10.2020
Celý článek 14. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Zpráva k pilotní studii věnované měření soli v polévkách připravovaných ve školních jídelnách Zlínského kraje
Pilotní ověření okamžitého měření soli v polévkách podávaných ve ŠJ ve Zlínském kraji pomocí přístroje založeného na měření Na+ iontově selektivní elektrodou prokázalo funkčnost měření v terénu a zároveň potřebu uvést tuto metodiku do běžné praxe hygienika. Celkem bylo analyzováno 31 polévek ve stejném počtu školních jídelen. Více než polovina školních jídelen dosáhla jenom v polévce 50 % denní dávky soli. Konkrétně byl zjištěn rizikový obsah soli v rozmezí 2,4 až 2,9 g na porci. Dalších 42 % jídelen solí nadměrně (nad doporučení WHO pro dospělou osobu). Jejich výsledek se pohyboval v rozmezí 1,5 až 2,1 g soli na porci. Pouze dvě jídelny dosáhly hodnoty 1,2 g soli na porci polévky. Okamžitý výsledek analýzy polévky přímo ve školní jídelně je pádným argumentem v diskuzi s personálem školní jídelny a vedením školy. Diskuze působí motivačně pro změnu praxe školních jídelen v oblasti přípravy stravy. Dalším benefitem je inspirace pro pedagogy, kteří mohou využit poznatky ve výchově ke zdraví.
Celý článek 14. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Úprava ryb výrazně ovlivňuje obsah omega-3 MK a dalších cenných živin
Na konferenci výživářů v Teplicích se také v kuloárech diskutovalo o kulinární úpravě ryb, z hlediska obsahu omega-3 MK a minerálních látek. Rozdíly mohou být opravdu velké. Provedli jsme experiment, ve kterém jsme zhodnotili kulinární přípravu pstruha duhového (zakoupeno v řetězci LIDL). Kulinárně jsme jej upravili obvyklým grilováním a pečením. Otázka byla, co lidem více chutná a jaký je obsah cenných látek.
Celý článek 14. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Sůl v pečivu - Technická zpráva AHEM 2-2020
Přemíra soli ve stravě představuje nemalá zdravotní rizika. Na celkovém přívodu soli v obvyklé dietě má velký podíl pečivo. V roce 2019 proto realizovalo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, jehož předmětem bylo stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Výsledky průzkumu by se mohly stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuze o národních doporučeních, uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích. Snížení soli v pečivu by mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.
Celý článek 14. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 41. kalendářní týden, 4-10. října 2020
Communicable disease threats report, 4-10 October 2020, week 41
Celý článek 13. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
Pylová sezóna 2020 skončila. Těšíme se na shledanou v roce 2021.
Celý článek 12. říjen 2020 | RNDr. Bohumil Kotlík
Pacienti s Covid-19 trpí zkreslenými pachy a chutěmi – zotavení může trvat až 2 roky
Dostali jsme dotazy z veřejnosti, proč po prodělání Covid-19 trpí ztrátou chuti a čichu na typické pokrmy a potraviny. I když se vysvětlení objevilo v několika médiích, možná vám tyto informace pomohou pochopit některé souvislosti. Vycházíme obrazně z více dostupných informací.
Celý článek 8. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Přerušovaný půst - (staro)nový trend ve stravování
Na úspěšné výživářské konferenci v Teplicích v polovině září se v kuloárech diskutoval nový trend - přerušovaný půst. Má jiný přístup než běžné diety. Spíše než omezovat co jíte, tato dieta omezuje kdy a kolik jíte. U některých lidí může být tato změna snazší ke zvládnutí. Ale pořád nemáme dostatek odborných podkladů, jak taková dieta souvisí se zdravím.
Celý článek 8. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě COVID-19) za 40. kalendářní týden, 27.9. – 3.10. 2020
Communicable disease threats report, 27 September – 3 Oct 2020, week 40
Celý článek 6. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 39. kalendářní týden, 20.-26. září 2020
Communicable disease threats report, 20-26 September 2020, week 39
Celý článek 30. září 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Reinfekce virem SARS-CoV-2
Shrnutí dostupných dat k reinfekci virem SARS-CoV-2. Souhrn z textu ECDC, který byl publikován 21.9.2020. Reinfection with SARS-CoV-2: considerations for public health response, 21 September 2020, ECDC.
Celý článek 29. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19) v EU/EEA a Velké Británii - dvanáctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC
ECDC: Rapid risk assessment: Increased transmission of COVID-19 in the EU/EEA and the UK – twelfth update
Celý článek 25. září 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Mimořádné opatření – izolace a karanténa s účinností od 25. 9. 2020 do odvolání
Mimořádné opatření MZ ČR
Celý článek 25. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Školní stravování - analýza systému a návrhy modernizace v rámci projektu
Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, potravin a výživy pod vedením Prof. MVDr. J. Rupricha, CSc. uveřejnilo v minulých letech zprávy o nutriční hodnotě školních obědů.
Celý článek 25. září 2020 | Mgr.Alexandra Košťálová, MUDr. Eliška Selinger