SZÚ


ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni @ szu.cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 10 20 30 40 50   Následující   ››

Týden povědomí o meningitidě, 16.-22. 9. 2019

Týden od 16. do 22. září 2019 byl mezinárodně vyhlášen týdnem povědomí o meningitidě.


 

Praha, areál SZÚ, pylový monitoring

Zpravodajství pylového monitoringu pro rok 2019 bylo ukončeno.


 

Pertuse a parapertuse v České republice v roce 2018 - epidemiologická situace. Pertussis and parapertussis in the Czech Republic in 2018 - epidemiological situation.

V roce 2018 došlo v ČR k mírnému nárůstu hlášené nemocnosti pertusí; bylo evidováno 752 případů pertuse, nemocnost 7,1/100 000 obyvatel. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla registrována ve věkové skupině dětí do jednoho roku života, nicméně onemocnění byla hlášena ze všech věkových skupin. Většina laboratorně potvrzených případů byla diagnostikována sérologicky. V roce 2018 bylo hlášeno 84 případů onemocnění parapertusí, nemocnost 0,8/100 000 obyvatel. ZPRÁVY CENTRA Epidemiologie a mikrobiologie (SZÚ, Praha) 2019; 28(7)


 

Změna termínu tiskové konference!

Tisková konference věnovaná podpoře kojení v České republice se místo plánovaného 16. září 2019 uskuteční v budově ředitelství 23. září 2019 od 10 hodin za účasti ministra zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA.


 

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA?

Ví se již určitou dobu, že volně žijící ani uměle chované ryby nemohou pokrýt nutriční doporučení lidstva - jíst alespoň dvě porce tučných severských ryb týdně. Obsahují totiž cenné látky pro naše zdraví - mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA, DPA, DHA). Světlo na konci tunelu představuje  nově vyvinutá řepka firmy Cargill (USA). Poskytuje alternativní zdroj omega-3 s dlouhým řetězcem, který by mohl snížit poptávku po světové rybí populaci za účelem zlepšení její udržitelnosti a zároveň uspokojit rostoucí poptávku spotřebitelů třeba po lososech vhodných pro naše zdraví zdraví. Tahle řepka poskytuje údajně stejné výhody z hlediska obsahu omega 3 mastných kyselin. Kdy se objeví v praxi? Budou proti ní vznikat protesty?


 

Uzavření HIV poradny


 

Zprávy CEM 7 - červenec 2019


 

Správný poměr tuků (omega 6/omega3) v dietě omezuje záněty v těle - "podobně jako aspirin nebo ibuprofen".

Je poměrně dobře známé, že v naší dietě převládá špatný poměr tuků s mastnými kyselinami (MK) omega 6 a omega 3. Mezi omega 6 MK patří také kys. arachidonová (AA), ze které se tvoří eicosanoidy a cytokiny. Působí přes enzymy cyclooxygenázy (COX1 a COX2). Tyto enzymy např. inhibuje aspirin nebo nesteroidní antiflogistika jako je ibuprofen nebo naproxen, masivně používané proti zánětům a bolesti. Podobný efekt má ale také pokud konzumujete dostatečné množství omega 3 MK (EPA a DHA), které jsou v rybím tuku. Tyto MK působí jako prevence spouštěčů chronických zánětů. Přináší benefit z hlediska řady chronických onemocnění, včetně revmatické artritidy, aterosklerózy, dyslipidemie, diabetu, obezity a selhání srdce. Bohužel, omega 6 MK mají právě opačný efekt. 75% experimentální skupiny zdravotníků mělo hodnoty poměru omega 6 / omega 3 v krvi horší než se maximálně doporučuje (5:1 a méně). A jak jste na tom vy? Zdraví je jen jedno. Dnes již umíme tento poměr změřit a doporučit změny ve stravování.


 

Odběry na kultivační a PCR vyšetření pertuse/parapertuse v SZÚ

Informace o možnosti odběru na kultivační/PCR vyšetření přímo v areálu SZÚ při podezření na onemocnění pertusí/parapertusí .


 

Záněty a životní styl

Povědomí o vztahu mezi zánětem a chronickým onemocněním přineslo nepřeberné množství dietních doporučení, doplňků stravy a programů životního stylu, z nichž mnohé tvrdí, že nabízejí nové způsoby, jak zlepšit vaše zdraví právě potlačením zánětu. I když je pravda, že vědci odkrývají nové souvislosti a rozšiřují své znalosti faktorů, které mohou přispět k rozvoji zánětu nebo mu mohou pomoci čelit, není prakticky nic převratného ve znalostech o samotném zánětu. Stejně tak se i rozsáhlá medializace “protizánětlivého životního stylu” scvrkává na jednoduché zdravotnické doporučení, které vám mohla dát už vaše babička.


 

50 let očkování proti spalničkám v ČR

Přehled 50 let očkování proti spalničkám v ČR, vývoj nemocnosti spalničkami v ČR a příčiny zvyšování nemocnosti spalničkami.


 

Zdraví a školní obědy – jak dál? Blue print.

Školní obědy jsou v ČR fenomén, který se jednou oslavuje, podruhé kritizuje. Vznikl v dobách socializmu. Neprošel mnoha organizačními změnami, ale stále slouží. Byl založen překvapivě dobře. Vzhledem k měnící se společnosti a změnám životního stylu ale vyžaduje plynulou adaptaci.U příležitosti zahájení školního roku 2019/20 zveřejňujeme "blue print".


 

Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“

Beyond Burger TM , novinka na tuzemském trhu, je „vlajkovou lodí“ kalifornské firmy Beyond Meat®, do které investovala nejedna známá osobnost (např. Leonardo DiCaprio či Bill Gates). Jedná se o rostlinnou alternativu klasického hovězího hamburgeru, jež dle slov výrobce a prodejců „ vypadá a chutná jako čerstvý hovězí hamburger “. Předchozí aktualita popisovala několik druhů tradičních alternativ masa v ČR, avšak ani jedna z nich se masu svojí chutí nebo nutričním složením nerovná. Je snad veganský Beyond Burger TM vyjímkou? Chcete-li vědět, jak dopadlo porovnání s masovými hamburgery, přečtěte si text níže…


 

Zdravou stravou proti klimatickým změnám – aktuálně jsme reformulovali hovězí guláš.

Horké dny přináší varovné zprávy, které veřejnost doslova hltá během dovolené. I vědci je sledují. Citujeme ze zprávy ČTK otištěné v “iDNES”: „Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat,“ uvedla šéfka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího. Zaměstnanci a studenti jsou podle ní „odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu“. I my na SZÚ se chceme angažovat. Výzkumný tým proto v rámci reformulací a snižování uhlíkové stopy na sobě odzkoušel, tzv. Greta guláš. Název byl akčně odvozen od jména aktivistky Grety Tintin Eleonory Ernman Thunbergov é, která se na moderní solární laminátové jachtě (možná poněkud neekologické, ale co jiného může vymyslet, přeplavat oceán vlastní silou se zatím nikomu nepodařilo) vydala na konferenci “ Climate Action Summit ” z Plymouthu do New Yorku. Na své cestě bude konzumovat pouze veganskou stravu bez masa, které je hlavním zdrojem emisí.   Přinášíme vám tedy jak recepturu “Greta guláše”, tak i skutečné hodnocení snížení uhlíkové stopy vůči hovězímu guláši, klasické to součásti obvyklé české stravy (ve skutečnosti je ale guláš dědictvím po Maďarech - „gulya“ = stádo hovězího dobytka). I vy tak můžete (i bez jachty) přispět k boji proti klimatickým změnám. I když musíme podotknout, že s poněkud jinými výslednými nutričními parametry. Červené maso má, v omezené míře, své nutriční výhody v obvyklé dietě, ale to teď prostě neřešme. Je to zase jiné téma.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 10 20 30 40 50   Následující   ››