SZÚ


ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni @ szu.cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60   Následující   ››

Lokální (autochtonní) přenos horečky Dengue ve Francii a Španělsku – 2018

Devět případů autochtonního přenosu horečky Dengue bylo potvrzeno v EU začátkem října, z toho tři ve Španělsku a šest ve Francii, ve třech samostatných ohniscích. Jedná se o první autochtonní případy horečky Dengue v kontinentální EU/EEA státech hlášené v letošním roce.


 

WHO Týden informovanosti o chřipce

WHO Týden informovanosti o chřipce je komunikační kampaň, kterou každý rok v říjnu, letos 22. - 26. října 2018,  vyhlašuje Evropská centrála WHO.


 

Cukry v „mléčných výrobcích“ verzus „nová pamlsková vyhláška“

Ve veřejném prostoru se objevila řada různých reakcí na nové znění tzv. „pamlskové vyhlášky“ (vyhláška č.160/2018 Sb.), která upravuje požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Jeden z parametrů je také obsah cukrů (celkových) v ochucených a neochucených mléčných výrobcích, které hodnotou 11 g na 100 g nebo ml rozdělují výrobky této skupiny na vyhovující a nevyhovující. Lze očekávat, že se producenti výrobků překračujících limit budou bránit a v praxi to také pozorujeme. Většinou ne přímo, ale přes různé zprostředkovatele, PR agentury, marketingové poradce. Jde možná spíše o vytváření povědomí o „škodlivosti této regulace“. A protože jsme se na diskusi k novele vyhlášky podíleli, považujeme za vhodné sdělit do veřejného prostoru i další informace.


 

24.10. Světový den polia (World polio day)

Tisková zpráva SZÚ k Světovému dnu polia, který je každoročně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO).


 

Nedostatek hořčíku v dietě snižuje využítí vitaminu D

O důležitosti vitaminu D pro zdraví se toho již hodně napsalo. Uplatňuje se nejen při správném metabolismu kostí, ale ovlivňuje i imunitní funkce a jeho nízká hladina je spojována i s vyšším rizikem vzniku metabolického syndromu. Obecně vykazuje pleiotropní efekt na úrovni mnoha procesů v organizmu. Aby ale tělo dokázalo dietou přijatý nebo v kůži vytvořený vitamin D dále využít, musí mít k dispozici optimální množství hořčíku. Dokonce se uvažuje i o snížení tolerovatelných dávek vitaminu D přijímaných v léčivech nebo v doplňcích stravy (ty jsou ale poměrně vysoké, ještě 100 ug/den se toleruje). Pokud je k dispozici dostatek hořčíku, který aktivuje enzymy zahrnuté do metabolismu vitaminu D, zvýší se i hladina biologicky dostupného vitaminu D. To ale při jeho nadměrném přívodu může vést k hyperkalcemii a hyperkalciurii, jejímiž důsledky může být vaskulární kalcifikace tkání (např. ledvin). Dostatek hořčíku tak snižuje reálnou potřebu vitaminu D, protože se v těle lépe využívá v metabolismu. Analýza přívodu hořčíku, kterou provádí CZVP v rámci národního monitoringu dietární expozice ale bohužel naznačuje, že prakticky všechny skupiny populace (s výjimkou dětí 4-6 let) nedosahují svým přívodem z diety doporučených referenčních hodnot. Nejzávažnější situace byla pozorována ve skupině dospívajících dívek ve věku 15-17 let, kde žádná osoba nedosáhla doporučených hodnot přívodu hořčíku (dle ref. hodnoty EAR). Přečtěte si celou informaci.


 

Západonilská horečka v Evropě, místní přenos v České republice – aktualizace k 5. říjnu 2018

Ke 4. říjnu 2018 byly hlášeny do evropského hlásícího systému infekčních onemocnění (TESSy) dva případy onemocnění západonilskou horečkou u občanů České republiky.


 

Vitamin D - okolnosti a vysvětlení pro doporučený přívod dietou v ČR

CZVP opakovaně upozorňuje na zjištění, že přívod vitaminu D dietou je pro populaci v ČR relativně nízký. Je tomu tak i v dalších okolních zemích. Dříve se věřilo, že 5 ug na osobu a den (= 200 IU) dostačuje k pokrytí potřeb organizmu, protože zbytek si tělo vytvoří po ozáření kůže UVB paprsky slunce. Nové poznatky ale ukazují, že k dosažení minimální vhodné koncentrace vitaminu D v krevním séru ( 50 nmol 25-hydroxyvitamínu D / litr) je potřeba přijmout dietou asi 20 ug vitaminu D (= 800 IU), pokud nemáme žádnou nebo minimální endogenní tvorbu (DACH, 2015). Tato situace nastává zejména od podzimu do jara, kdy trávíme venku méně času a kůže je kryta oděvem a často i UVB protektivní kosmetikou. Proto je potřeba věnovat péči přívodu tohoto důležitého vitaminu, který v těle ovlivňuje více než 200 různých funkcí. Více než 95% populace v ČR této hodnoty nedosahuje.


 

Přívod vitaminu D z diety v ČR je nízký - měla by se začít diskutovat intervence.

CZVP SZÚ, na základě odborné studie,se domnívá, že výsledky odhadu dietárního přívodu vitaminu D v ČR by měly povzbudit orgány veřejné správy k podpoře intervence, vzdělávání a možná i nových regulačních opatření pro zlepšení přívodu vitaminu D pro populaci v ČR. Obvyklá dieta není schopna pokrýt ani 25% doporučeného přívodu. Situace se trochu podobá problematice jódu a řešení jeho deficitu. Výsledky studie zveřejnil prestižní mezinárodní časopis.


 

Doporučení SZÚ - sanace prostor kontaminovaných metamfetaminem

Na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví zpracoval SZÚ doporučení pro sanaci prostor kontaminovaných metamfetaminem.


 

Výskyt rotavirových onemocnění v České republice v letech 1997-2017

V letech 1997-2017 bylo v rámci systému pro hlášení infekčních onemocnění v ČR hlášeno celkem 76 232 případů rotavirových gastroenteritid (incidence 34,9/100 000 obyv.). Bylo zaznamenáno celkem 34 úmrtí. Prezentace z 28. Pečenkových epidemiologických dní 2018.


 

Novela nařízení CLP - klasifikace/označení látek a směsí

Upozornění na novelu nařízení CLP z října 2018, která především mění a doplňuje tabulku 3 v příloze VI nařízení - konkrétně nařízení (EU) 2018/1480.


 

Trans-mastné kyseliny budou mít limit v EU - v ČR už tak národní limit nepotřebujeme

Evropská komise po letech diskusí právě navrhla limit pro obsah trans-mastných kyselin (TFA) v tucích. Návrh zní: "Obsah trans-tuku, kromě trans tuku, který se přirozeně vyskytuje v živočišném tuku, v potravinách určených pro konečného spotřebitele nesmí přesáhnout 2 gramy na 100 gramů tuku. Definice "tuku" a "trans tuku" jsou stanovené v bodech 2 a 4 přílohy I nařízení (ES) č. 1169/2011." Tento limit bude vyžadován od 1.dubna 2021. Výrobci tedy mohou změnit své výrobky. Do té doby nemá spotřebitel obranu. Snad by se mohl vyhýbat všem výrobkům, kde je ve složení použit částečně ztužený tuk. Ten může TFA obsahovat, ale nemusí. Bohužel ani dobrovolné značení TFA na obalu výrobku není dovoleno. Je to paradox, ale konečně se blíží ke svému konci. Nařízení by mělo být schváleno ve 2. čtvrtletí 2019. Řada zemí si stanovila národní limity, ČR k tomu nepřistoupila. Výrobci v ČR své jasné stanovisko nevyslovili, i když zdravotníci navrhovali limit přijmout, vzhledem k vyhlášení limitů v Rakousku a Maďarsku. Mělo to bránit selektivnímu cílení potravinářských výrobků s TFA na český trh. O situaci již dříve informovalo CZVP SZÚ.


 

Případy opičích neštovic (monkeypox) ve Velké Británii.

V září 2018 oznámila Velká Británie 2 nezávislé importované případy opičích neštovic u osob, které se navrátily z Nigérie a následně jeden případ u ošetřujícího zdravotníka.


 

Epidemie cholery v Alžírsku, 2018

Do 30. srpna 2018 bylo v Alžírsku detekováno 74 potvrzených případů onemocnění cholerou ze šesti pobřežních oblastí na severu země. Jedná se o první epidemii cholery v Alžírsku po více než dvaceti letech.


 
‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60   Následující   ››