Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Odhad cirkulace viru SARS-CoV-2, variant vyvolávajících znepokojení, nefarmaceutické intervence a zásobování vakcínami v zemích EU/EEA

Překlad vybraných částí dokumentu ECDC „Assessing SARS-CoV-2 circulation, varints of concern, non-pharmaceutical interventions and vaccine rollout in the EU/EEA, 15th update, 10 June 2021“


 

VYUŽITÍ SEKVENACE A PCR PŘI SLEDOVÁNÍ VIRU SARS-COV2

Sekvenace je důležitá pro sledování změn viru SARS-COV2 v čase . Výsledkem sekvenačního procesu je „přečtení celého genomu viru“. Celý proces zpracování vzorku od příjmu k nám do NRL až po získání  výsledku přiřazeného k pacientovi trvá 20-30 dní (viz schéma). K této době přispívá to, že jsou vzorky do NRL sváženy, zpracovávány v poču po 94 a předávány do dalších sekvenačních center.


 

Proč potřebujeme nové zdravotní značení na přední straně obalu potravin (FoPL)

Víří se diskuse, zda a proč se má na přední straně obalu potravin umístit zdravotně podmíněné logo, které by informovalo spotřebitele z hlediska výběru potravin pro své zdraví. Zjednodušení je sice velmi jednoduché, ale funguje. Možná to trochu obrazně připomíná tlak na nošení roušek v pandemii… A víte, že 10 Kč do prevence zdraví by brzy přineslo profit 17 Kč v ekonomickém výkonu země! Takový je výsledek analýz zdravotnictví a ekonomiky pro ČR. (Read also in EN...)


 

COMED study - high vitamin D levels did not reduce mortality in patients with COVID-19

Preliminary results. The results of a study in patients hospitalized with COVID-19 at the University Hospital Brno focused on the effect of vitamin D on mortality. The conclusion was a bit surprising. High serum/plasma 25OH-D levels in patients (>75 nmol/l) did not lead to a reduction in mortality. On the contrary, very low values < 36.7 nmol/l statistically showed increased mortality.


 

Nová obrana proti super-bakteriím: omega-3 MK mohou zvýšit účinek antibiotik.

Australští vědci poprvé potvrdili souvislost mezi pravidelným užíváním rybího oleje a schopnostem "super-bakteriím" stát se méně odolnými vůči antibiotikům. Objev, který uvedla Flinders University a který byl právě publikován v mezinárodním časopise  mBio , ukázal, že mastné kyseliny rybího oleje se mohou ukázat jako jednoduchý a bezpečný doplněk stravy, který by lidé mohli užívat spolu s antibiotiky, aby byla efektivita proti infekcím účinnější.


 

COMED study: reduced mortality in COVID-19 patients with higher “omega-3 index”

Preliminary information The study statistically confirmed the hypothesis that a higher value of the so-called omega-3 index (sum of EPA+DHA+DPA in cell membranes) leads to lower mortality in COVID-19 patients, who usually succumb to pneumonia. This is an encouragement for further work in the field of nutrition and promotion to include long-chain omega-3 MK sources in the diet (not to be confused with essential ALA, although this is also of great importance).


 

Letní ovoce a zelenina osvěží, nasytí a podpoří zdraví

Léto je téměř tady, a tak se možná budete snažit kompenzovat horko kolem sebe, zejména v kuchyni. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vytvořit osvěžující jídla s využitím sezónního ovoce a zeleniny. Zařazení letních druhů jako jsou meloun, jahody, třešně, ostružiny, sladká kukuřice, papriky nebo cukety dodá vašim pokrmům barvu a chuť. Navíc do sebe dostanete zdraví prospěšnou vlákninu, vitaminy, minerální látky, fytonutrienty, antioxidanty a látky bojující proti zánětům. Využijte letní ovocno-zeleninovou duhu na talíři. Vaše tělo vám poděkuje a možná dokonce uniknete i žáru sporáku.


 

Nízká hladina omega-3 mastných kyselin v krvi a riziko psychózy

Nový výzkum zjistil, že u dospívajících osob s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin (MK) v krvi je menší pravděpodobnost, že se u nich v rané dospělosti vyvine psychotická porucha, což naznačuje, že by mohly mít potenciální preventivní účinek na snížení rizika psychózy.


 

Chcete děti s lepším myšlením? Experiment s Omega 3 měl pozitivní výsledky.

Děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti. 


 

Invazivní pneumokokové onemocnění v České republice v roce 2020 (Ovlivnila pandemie covid-19 situaci ve výskytu IPO v ČR?)

V roce 2020 bylo do surveillance databáze v České republice (ČR) zařazeno celkem 247 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO). Oproti roku 2019 bylo nahlášeno o 236 IPO méně. Ovlivnění pandemií covid-19 je tedy zřejmé a proto analýza situace IPO v roce 2020 bude velmi specifická. Celková nemocnost IPO v roce 2020 dosáhla hodnoty 2,3/100 000 obyvatel.


 

Zprávy CEM 04 - duben 2021


 

Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020

V roce 2020 bylo v populaci České republiky celkem 23,1 % kuřáků starších 15 ti let. V porovnání s rokem 2019 (24,9 %) zaznamenáváme pokles o 1,8 p. b. Tři čtvrtiny představovali denní kuřáci (16,6 % všech respondentů),  21,2 % mužů a 12,2 % žen. I přes izolované roční odchylky lze ve sledovaných letech 2012 - 2020 pozorovat snižování prevalence kuřáctví.


 

Roušky a respirátory. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR z 3.5.2021 č. 433 a úprava opatření ze 17.5. s účinností od 18.5.2021.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR z 3.5.2021 č. 433 a úprava opatření ze 17.5. s účinností od 18.5.2021.


 

Nutrivigilance – případ otravy amygdalinem

Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon Technology pharm spol. s.r.o. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. V


 

Dlouhá pracovní doba zabíjí - říká WHO

Podle WHO (17.5.21) dlouhá pracovní doba vedla v roce 2016 k odhadovanému počtu 745 000 úmrtí na mrtvici a srdeční choroby, což je nárůst o 29% od roku 2000. Nová globální zpráva WHO a Mezinárodní organizace práce zdůrazňuje, že práce více než 55 hodin týdně je hlavní rizikový faktor pro nemoc a smrt. Takže nejen faktory životního stylu, ale i "práce", kterou jen tak ignorujeme a oceňujeme "pracanty", může efektivně zabíjet v nízkém věku...


 
‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60 100   Následující   ››