SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Návrat hlášených případů onemocnění COVID-19 v zemích EU/EEA, Velké Británii a kandidátských zemích. Rychlé hodnocení rizik ECDC. 2.7.2020

Přestože v Evropě je celkově pozorován klesající trend výskytu onemocnění COVID-19, ve většině zemí EU / EEA, Velké Británii a kandidátských zemích EU je stále hlášen komunitní přenos. Některé země navíc hlásí opětovný návrat onemocnění nebo velké ohraničené epidemie. Rychlé hodnocení rizik, ECDC. Zkrácený text.


 

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou vhodné pro všechny sportovce

Nové hodnocení výzkumu použití rybího oleje u sportovců prokázalo pozitivní účinky pro zdraví srdce, regeneraci svalů a imunity. Je to pozitivní zpráva pro všechny sportovce, ať už jsou to víkendoví nebo profesionální sportovci. Omega-3 mastné kyseliny (MK) podporují účinnost svalů, celkový výkon, stavbu a regeneraci svalů, snižuje tělesný tuk a reakční čas.


 

Topné, ventilační a klimatizační systémy v kontextu s onemocněním COVID-19 (ECDC).

Nedostatečné větrání v uzavřených vnitřních prostorách je spojeno se zvýšeným přenosem respiračních infekcí. Úloha ventilace při prevenci přenosu viru SARS-CoV-2 není zatím dostatečně objasněna. Předpokládá se, že se onemocnění COVID-19 primárně šíří kapénkami, avšak přibývají hlášení o možném šíření prostřednictvím aerosolu. Zkrácený překlad textu ECDC.


 

Prvé krůčky molekulární epidemiologie SARS-CoV-2 v České republice

  Molekulární epidemiologie založená na celogenomových sekvencích od 12 virů SARS-CoV-2 zachycených v NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZU.      


 

Pesticidy

kytka-hmyz.jpg Pod pojem pesticidy se zahrnují : a) přípravky na ochranu rostlin - jak jsou definovány v nařízení (ES) č. 1107/2009; b) biocidní přípravky - jak jsou definovány v nařízení (EU) č. 528/2012, o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání.


 

Onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19) v EU /EEA a Velké Británii - desátá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo 11. června 2020 desátou aktualizaci rychlého hodnocení rizik v souvislosti s onemocněním vyvolaným novým koronavirem SARS-CoV-2. Předkládáme výběr z RRA .


 

Více zeleniny a ovoce v dietě zlepší zdraví - léto je šance na sobě začít pracovat

Jíst hodně zeleniny a ovoce je základním kamenem dobrého zdraví. Měli bychom denně konzumovat minimálně 400 g a více,  zeleniny a ovoce v poměru 3 + 2. Bohužel je spotřeba zeleniny a ovoce nižší, skoro o polovinu doporučení. K čemu všemu přispívají?  1. udržují krevní tlak pod kontrolou; 2. udržují zdravou hladinu cholesterolu; 3. udržují tepny flexibilní; 4. chrání kosti; 5. udržují oči, mozek, trávicí systém a téměř všechny ostatní části těla „zdravé“. Seznammte se se situací v ČR a zkuste rady, jak zvýšit spotřebu. Teď je nejlepší období, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a ovoce našich zemědělců - vyzkoušejte jejich čerstvé produkty - chuť je výborná, budete překvapeni. Používejte koření a čerstvé bylinky, cibulku, česnek, sůl omezte nebo dokonce vynechte. Máte ji dost třeba v pečivu. Léto je evolučně zdravotní přípravou na podzim a zimu. Často na to zapomínáme.


 

Nařízení CLP - konsolidované znění z května 2020

Začátkem června 2020 bylo uveřejněno na internetové stránce Úředního věstníku EU další konsolidované znění nařízení CLP = nařízení (ES) č. 1272/2002, o klasifikaci, označování a balení látek a směsí. Níže je uveden odkaz na něj a dále výčet jednotlivých novel nařízení CLP, které v konsolidovaném znění (k 1. 5. 2020) ještě nejsou uvedeny.


 

Aktuality - pracovní prostředí a zdraví

image003.jpg V této položce najdete aktuality, které se týkají celkově pracovního prostředí a zdraví; počínaje upozorněním na nové či aktualizované články, chystané semináře, připravované či vydané právní předpisy ...


 

Zprávy CEM 05 - květen 2020


 

Stárnutí organizmu ovlivňují omega 3 mastné kyseliny

Studie zveřejněná v říjnovém vydání časopisu British Medical Journal z října 2018 zjistila souvislost mezi vyššími hladinami omega-3, tj.  EPA , DPA a DHA v krvi a „zdravým stárnutím“. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou potřeba v průběhu celého života v dostatečném množství. Patří mezi základní komponenty primární prevence ve výživě.


 

Děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi mají menší poškození genetického materiálu (DNK)

Renomovaný časopis Food & Function (IF=3,24) publikoval výzkum, který ukázal, že děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v krvi, měly menší poškození DNK než děti s nižšími hladinami. Vědci se domnívají, že posouzení stavu omega-3 MK by mohlo být způsobem, jak zvýšit ochranu zdraví dětí. Rozhodující jsou dávky omega-3 mastných kyselin.


 

Organizace volají po povinném zavedení nutričního štítku NUTRI-SCORE na potravinách v EU.

28. dubna 2020 téměř 40 různých organizací z celého spektra - včetně skupin spotřebitelů, tvůrců politik, akademiků, potravinářských společností a maloobchodníků - požaduje, aby se nutriční štítek Nutri-Score stal v EU povinným. Tento barevně označený nutriční štítek na přední straně balení slouží k podpoře spotřebitelů při zdravějším výběru potravin, uvádí ve své zprávě Evropská organizace spotřebitelů BEUC. Poslali společný dopis Evropské komisi, v níž žádají legislativní návrh na zavedení Nutri-Score v celé EU. I v ČR o systému diskutujeme. Z hlediska zdravotního se jeví krokem kupředu.


 

Užívání tabáku a alkoholu v České republice 2019


 

Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?

Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky. 


 
‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60 100   Následující   ››