Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Výrobce potravin v ČR může dobrovolně umístit logo Nutri-Score na na přední obal výrobku.

Potvrdili  nám to v rozhovoru  na MZe ČR. Nový systém Nutri-Score, který odhaduje základní nutriční hodnotu potraviny pro zdraví spotřebitele, se začal objevovat na obalech potravin v ČR Značení je dobrovolné. V obchodech ALBERT se objevily první potraviny/pokrmy, které na obalu  nesou logo Nutri-Score . Spotřebitelé se tak začínají s novým poradním "zdravotním logem" setkávat.


 

Základní údaje o mRNA covid-19 vakcíně

Základní údaje, výhody mRNA vakcín a shrnutí odborných informací.


 

Zprávy CEM 11 - listopad 2020


 

Antidota u otrav chemickými látkami/směsmi

Antidota – tzv. protijedy, jsou látky resp. léčivé přípravky užívané při první pomoci a léčbě u otrav/intoxikací k zneškodnění či odstranění účinku nebezpečné chemické látky ( dříve jedu ), předávkovaného léku, jedované houby apod. Příspěvek shrnuje základní informace, odkazuje na Věstník MZ ČR a odborný web TIS v Praze.


 

Několik komentářů k očkování

V současné době se objevují různé úvahy i pochybnosti o prospěšnosti očkování. Zejména u onemocnění jako jsou pravé neštovice, přenosná dětská obrna a černý kašel, která provázela vysoká nemocnost a úmrtnost, však očkování spolu s dalšími protiepidemickými opatřeními významně přispělo k eradikaci, tedy k celosvětovému vymýcení původce nákazy a vymizení infekčního onemocnění, jako se to podařilo poprvé na světě u pravých neštovice, k eliminaci, tedy dlouhodobému územnímu přerušení procesu šíření nákazy, jako se to podařilo poprvé na světě v Československu v roce 1960 u poliomyelitidy, a k výraznému snížení výskytu onemocnění (černý kašel/pertuse) a omezení dopadu každoročních chřipkových epidemií.  Aktualizace původního textu z roku 2015.


 

Vyšší omega-3 index je spojen s rychlejším zotavením srdeční frekvence u zdravých mužů a žen

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (n-3 PUFA) mohou příznivě ovlivnit srdeční autonomní tón (variabilita srdeční frekvence). Dat týkajících se stavu n-3 PUFA a obnovy srdeční frekvence (HRR) u zdravých dospělých je málo. HRR (heart rate recovery) ukazuje, jak rychle se srdce po ukončení cvičení vrátí do klidového stavu. Nová vědecká publikace naznačuje  lepší parametry obnovy (snížení) tepové frekvence po fyzické zátěži při v yšším omega-3 indexu.  Porucha autonomie může vést k náhlé srdeční smrti nebo infarktu. 


 

Potraviny – to není jen jídlo

Vážení a milí, ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s., STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV a Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 AV ČR pro vás připravili seminář POTRAVINY – TO NENÍ JEN JÍDLO. Bohužel, situace s COVID ho nedovolila uskutečnit. Zatím jsme připravili WEB Seminář. Aby nebyl vázán pouze na určitý den a hodinu, tak je všech 9 přednášek dostupných na těchto webových adresách. Doufáme, že vás přednášky zaujmou a těšíme se na vás na semináři na Státním zdravotním ústavu, který plánujeme v první polovině příštího roku.


 

Vyjádření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k nesprávně uváděným informacím na internetu a v médiích


 

Výroční zpráva o výskytu a šíření HIV-AIDS v ČR v roce 2019

Česká republika zůstává zemí s nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci Evropy. V roce 2019 bylo v České republice na základě 1,42 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 222 případů infekce HIV, z toho 149 u občanů ČR a 73 (32,9 %) cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem, dohromady o 14 více, než v roce 2018. V relativním vyjádření představuje uvedený počet výskyt 2,08 případu na 100 000 obyvatel. Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 38 HIV pozitivních osob.


 

Omega-3 pozitivně modulují odpověď monocytů u osob s chronickým zánětem

Nedávné studie naznačují, že n-3 PUFA může posílit procesy řešení zánětu syntézou specializovaných tzv. pro-rezolučních lipidových mediátorů (SPM). Patří mezi ně resolviny odvozené od EPA (E-series resolvins, RvE) a DHA (D-series resolvins, RvD) a protektiny (PD) a maresiny (MaR) odvozené od DHA. Ve studii se zjistilo, že EPA a DHA měly odlišné účinky na zánětlivou odpověď monocytů se širším účinkem DHA, při zmírňování prozánětlivých cytokinů. Tyto rozdílné účinky byly potenciálně zprostředkovány různými skupinami derivátů PUFA, což naznačuje imunomodulační aktivity (potlačení zánětlivých reakcí) SPM a jejich meziproduktů. Hlubší účinek DHA může být spojen s přítomností DPA, o které se zatím moc nemluví.


 

Riziko šíření Covid-19 v souvislosti se svátečním obdobím konce roku 2020, RRA ECDC

Dokument ECDC, 3.12.2020. Risk of COVID-19 related to end-of-year festive season.


 

Očkování proti covid-19: Spolehlivá cesta k běžnému životu (MZ ČR)

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru.   Covid-19 může způsobit závažné onemocnění s možnými doposud neznámými dlouhodobými následky nebo i úmrtí u osob jakéhokoliv věku, včetně jinak zdravých lidí.


 

Stanovisko SZÚ k vakcinaci proti covid-19

Očkování pomohlo zvítězit nad nemocemi, na které se ve velkém umíralo (pravé neštovice, tuberkulóza, přenosná dětská obrna, spalničky, záškrt, tetanus, černý kašel). Význam očkování je zcela nezpochybnitelný. Nošení roušek a sociální distancování pomáhá snížit riziko nákazy (tj. účinkují v ochraně před onemocněním) a snižují šíření viru mezi ostatní, ale tato opatření nestačí. Kombinace očkování a dodržování doporučení k ochraně sebe i ostatních bude nejlepší ochranou před onemocněním covid-19.


 

Odborníci doporučují zjednodušit značení potravin, MZe je proti

Praha 5. prosince (ČTK) - Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.


 

Nutri-Score: hodnocení nápojů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu

Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů. Systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů, pracuje i s položkou "cukry" a ty samozřejmě ovlivňují výsledek. Nutri-Score zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Obvykle nemá spotřebitel čas číst všechny výživové údaje, nemá na to čas. Systém zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, sýry, tuky a oleje a končíme hodnocením nápojů. V tabulce hodnotíme 82 druhů nápojů, které se běžně dají koupit. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  U nápojů rozhoduje většinou obsah mono a di-sacharidů, kterým říkáme "cukry" (jsou sladké na jazyku). 


 
‹‹   Předchozí   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 20 30 40 50 60 100   Následující   ››