Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
Onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), pojmenováno jako „COVID-19“ (coronavirus disease 2019)
Základní informace o onemocnění , 6.aktualizace.
Celý článek 29. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Výskyt onemocnění způsobených Salmonella Typhimurium a S. Anatum v několika zemích spojený s para ořechy.
Společné rychlé hodnocení rizik Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Rapid outbreak assessment: Multi-country outbreak of Salmonella Typhimurium and S. Anatum infections linked to Brazil nuts
Celý článek 27. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí a NRL pro salmonely, CEM, SZÚ
„Zdravá 5ětka“ – prevence chronických zánětů v těle
Věda prokázala, že chronický zánět nízkého stupně se může stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty. Existuje ale spousta kroků, co můžete udělat, abyste se zejména chronickým zánětům bránili. Začněte s těmito kroky již dnes. Boj proti chronickým zánětům se vám rozhodně vyplatí!
Celý článek 26. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Mimořádné číslo časopisu Farmakoterapeutická revue o koronaviru SARS-CoV-2 a nemoci covid-19
Odkaz na mimořádné číslo časopisu Farmakoterapeutická revue , které je věnováno novému koronaviru SARS-CoV-2 a nemoci covid-19. Snahou autorů bylo shrnout aktuální informace o původci, epidemiologii, klinických projevech, komplikacích a terapii této nákazy. Díky vstřícnosti vydavatele je toto číslo zcela zdarma.
Celý článek 26. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
24.10.2020 Světový den polia (dětské přenosné obrny)
Světový den polia (dětské přenosné obrny) je každoročně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a připomíná hlavní cíl eradikovat/vymýtit poliomyelitidu a dosáhnout tak světa bez obrn vyvolaných polioviry. Tisková zpráva SZÚ.
Celý článek 23. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Plicní zánět u COVID-19 ohrožuje život: omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci
Zajímavý pohled na funkci eikosanoidů v patogenezi onemocnění COVID-19 se objevuje v nejnovější literatuře. Uvidíme, zda nové hypotézy budou skutečně efektivně fungovat. Testují se. Poznatky z praxe naznačují, jak životně důležitý je lipidový metabolizmus v organizmu. SZÚ, v souladu s doporučeními, propaguje zdravou výživu. Včetně správného poměru omega 3 a 6 mastných kyselin (MK) v dietě. V diagnostice používáme ověřený biomarker – omega-3 index, o kterém jsme již psali na webu SZÚ. Příspěvek jde více do hloubky vztahů zánětlivé reakce v plicích a roli metabolitů vznikajících z mastných kyselin eicosapentaenové, docosahexaenové a arachidonové. Přidáváme i naše praktická doporučení pro dietární přívod omega-3 MK a vitamin D3.
Celý článek 22. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Onemocnění covid-19 a těhotné ženy
Informace k 21.10.2020
Celý článek 21. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Studie British Medical Journal jednoznačně podporuje použití Nutri-Score
Podle studie zveřejněné v polovině září v BMJ je konzumace potravin se špatnou nutriční kvalitou spojena s vyšší úmrtností. Výsledky podporují použití označení Nutri-Score na přední straně obalu, které má vést lidi k výběru zdravějších potravin. To by se mohlo promítnout do probíhajících diskusí o standardizaci systémů označování potravin v Evropské unii.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zjednodušené označení výživé hodnoty Nutri-Score už i v Kauflandu na Slovensku
Společnost Kaufland už znázorňuje Nutri-Score na své stránce u výrobků produktových řad K-Bio a K-take it veggie. Později bude Nutri-Score znázorněn i u dalších výrobků ostatních privátních značek řetězce. Uvidíme, jak se zachová Kaufland v ČR.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score systém označování potravin schválen v Německu od listopadu – informace jsou dobrovolné.
Německá Federální rada (Bundesrat) se 9. října 2020 rozhodla zavést dobrovolně potravinářský semafor NUTRI-SCORE. Pětisegmentový systém semaforů, původně vyvinutý ve Francii a schválený jejich ministerstvem zdravotnictví, má spotřebitelům zjednodušit označování potravin a pomoci jim jíst zdravěji. Od listopadu 2020 tak budou moci výrobci potravin označovat své potraviny pomocí Nutri-Score na přední straně svých obalů - informace jsou dobrovolné.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score v praxi - základní popis
Nutri-Score je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí Nutri-Score lze snadno a rychle porovnávat ve skupinách podobných produktů. Prohledněte si informativní prezentaci z konference v Teplicích (září 2020).
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Co je Nutri-score a jak se používá
Nutri-Score je nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen, A-B-C-D-E. Každý má vlastní barvu, od zelené do červené. Je to podobné semaforovému systému. Každý produkt má skóre na základě vědeckého algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba si dávat pozor (energetická hodnota, celkové tuky, nasycené tuky, množství cukrů, sůl), ale i pozitivní živiny (množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
ČR a 6 zemí protestovala proti přijetí Nutri-Score (nutriční kvalita) na potravinách – EU rozhodne do roku 2022
Nutri-Score je systém označování nutriční hodnoty na přední straně balení, který přiřazuje skóre (od A do E) a barvu, která ukazuje nutriční kvalitu potraviny. Itálie, Česká republika, Řecko, Lotyšsko, Maďarsko, Kypr a Rumunsko požádaly EU o nový přístup k označování nutričního složení na přední straně obalu. Debata, jaký univerzální systém označování nutriční kvality potravin přijme Evropská unie, se změnil poté, co sedm zemí vedených Itálií představilo na Radě pro zemědělství a rybolov Evropské unie tzv. Neoficiální dokument. Jde o důležitou komunikaci s veřejností v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví, zvláště nyní, v pandemii Covid-19 - výživové informace musí být více používány spotřebiteli, jde o zdravotní kondici a odolnost infekcím.
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
COVID-19: Evropská rada přijala doporučení ke koordinaci opatření ovlivňujících volný pohyb
Tisková zpráva k doporučení Rady EU o koordinovaném přístupu k omezení volného pohybu v reakci na pandemii COVID-19. Cílem tohoto doporučení je zamezit roztříštěnosti a narušení a zvýšit transparentnost a předvídatelnost pro občany a podniky. 14.10.2020
Celý článek 14. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí