Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
Zvýšený přenos onemocnění covid-19 v zemích EU/EEA a Velké Británii - třináctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA), ECDC
Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo 23. října 2020 třináctou aktualizaci rychlého hodnocení rizik v souvislosti s onemocněním vyvolaným novým koronavirem SARS-CoV-2. Předkládáme stručný výběr z RRA .
Celý článek 30. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), pojmenováno jako „COVID-19“ (coronavirus disease 2019)
Základní informace o onemocnění , 6.aktualizace.
Celý článek 29. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Výskyt onemocnění způsobených Salmonella Typhimurium a S. Anatum v několika zemích spojený s para ořechy.
Společné rychlé hodnocení rizik Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Rapid outbreak assessment: Multi-country outbreak of Salmonella Typhimurium and S. Anatum infections linked to Brazil nuts
Celý článek 27. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí a NRL pro salmonely, CEM, SZÚ
„Zdravá 5ětka“ – prevence chronických zánětů v těle
Věda prokázala, že chronický zánět nízkého stupně se může stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty. Existuje ale spousta kroků, co můžete udělat, abyste se zejména chronickým zánětům bránili. Začněte s těmito kroky již dnes. Boj proti chronickým zánětům se vám rozhodně vyplatí!
Celý článek 26. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Mimořádné číslo časopisu Farmakoterapeutická revue o koronaviru SARS-CoV-2 a nemoci covid-19
Odkaz na mimořádné číslo časopisu Farmakoterapeutická revue , které je věnováno novému koronaviru SARS-CoV-2 a nemoci covid-19. Snahou autorů bylo shrnout aktuální informace o původci, epidemiologii, klinických projevech, komplikacích a terapii této nákazy. Díky vstřícnosti vydavatele je toto číslo zcela zdarma.
Celý článek 26. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
24.10.2020 Světový den polia (dětské přenosné obrny)
Světový den polia (dětské přenosné obrny) je každoročně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a připomíná hlavní cíl eradikovat/vymýtit poliomyelitidu a dosáhnout tak světa bez obrn vyvolaných polioviry. Tisková zpráva SZÚ.
Celý článek 23. říjen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Plicní zánět u COVID-19 ohrožuje život: omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci
Zajímavý pohled na funkci eikosanoidů v patogenezi onemocnění COVID-19 se objevuje v nejnovější literatuře. Uvidíme, zda nové hypotézy budou skutečně efektivně fungovat. Testují se. Poznatky z praxe naznačují, jak životně důležitý je lipidový metabolizmus v organizmu. SZÚ, v souladu s doporučeními, propaguje zdravou výživu. Včetně správného poměru omega 3 a 6 mastných kyselin (MK) v dietě. V diagnostice používáme ověřený biomarker – omega-3 index, o kterém jsme již psali na webu SZÚ. Příspěvek jde více do hloubky vztahů zánětlivé reakce v plicích a roli metabolitů vznikajících z mastných kyselin eicosapentaenové, docosahexaenové a arachidonové. Přidáváme i naše praktická doporučení pro dietární přívod omega-3 MK a vitamin D3.
Celý článek 22. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Onemocnění covid-19 a těhotné ženy
Informace k 21.10.2020
Celý článek 21. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Studie British Medical Journal jednoznačně podporuje použití Nutri-Score
Podle studie zveřejněné v polovině září v BMJ je konzumace potravin se špatnou nutriční kvalitou spojena s vyšší úmrtností. Výsledky podporují použití označení Nutri-Score na přední straně obalu, které má vést lidi k výběru zdravějších potravin. To by se mohlo promítnout do probíhajících diskusí o standardizaci systémů označování potravin v Evropské unii.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zjednodušené označení výživé hodnoty Nutri-Score už i v Kauflandu na Slovensku
Společnost Kaufland už znázorňuje Nutri-Score na své stránce u výrobků produktových řad K-Bio a K-take it veggie. Později bude Nutri-Score znázorněn i u dalších výrobků ostatních privátních značek řetězce. Uvidíme, jak se zachová Kaufland v ČR.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score systém označování potravin schválen v Německu od listopadu – informace jsou dobrovolné.
Německá Federální rada (Bundesrat) se 9. října 2020 rozhodla zavést dobrovolně potravinářský semafor NUTRI-SCORE. Pětisegmentový systém semaforů, původně vyvinutý ve Francii a schválený jejich ministerstvem zdravotnictví, má spotřebitelům zjednodušit označování potravin a pomoci jim jíst zdravěji. Od listopadu 2020 tak budou moci výrobci potravin označovat své potraviny pomocí Nutri-Score na přední straně svých obalů - informace jsou dobrovolné.
Celý článek 16. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score v praxi - základní popis
Nutri-Score je logo, které ukazuje nutriční kvalitu potravinářských výrobků třídy A až E. Pomocí Nutri-Score lze snadno a rychle porovnávat ve skupinách podobných produktů. Prohledněte si informativní prezentaci z konference v Teplicích (září 2020).
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Co je Nutri-score a jak se používá
Nutri-Score je nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen, A-B-C-D-E. Každý má vlastní barvu, od zelené do červené. Je to podobné semaforovému systému. Každý produkt má skóre na základě vědeckého algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba si dávat pozor (energetická hodnota, celkové tuky, nasycené tuky, množství cukrů, sůl), ale i pozitivní živiny (množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.
Celý článek 15. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.