SZÚ


ockovani.png

Je to i Tvůj příběh


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››

PT#M/05/rok Bakteriologická diagnostika

Vzorky pro zkoušení způsobilosti laboratoří při průkazu, identifikaci a stanovení citlivosti k antibiotikům.


 

PT#M/04/rok Sérologie toxoplasmózy

Vzorky pro zkoušení způsobilosti laboratoří při stanovení protilátek.


 

Epidemie žluté zimnice v Brazílii 2017 – 2018. Aktualizace k 19.2.2018.

Popis aktuální epidemie žluté zimnice v Brazilii a Peru.


 

Chřipková sezóna 2017/2018

Zprávy NRL o chřipkové aktivitě a výsledky laboratorních vyšetření na přítomnost respiračních virů v zaslaných vzorcích jsou rozdělené podle jednotlivých kalendářních týdnů.


 

Excelentní výzkum

Státní zdravotní ústav získal výzkumný projekt s nejvyšším počtem bodů z Evropských strukturálních a investičních fondů.                                                                                                                                                     Operační program:  Výzkum, vývoj a vzdělávání                                                                                            Výzva: Excelentní výzkum


 

Praha, areál SZÚ, pylový monitoring

Sledování počtu pylových zrn v areálu SZÚ bylo v roce 2018 spuštěno 23. ledna. V ovzduší se objevují v malém množství pylová zrna olše a lísky .


 

Studie GYTS 2016


 

Víte, že i maso a masné výrobky jsou zdrojem vitaminu D? I když ne velkým…

CZVP v rámci krátkých aktualit uveřejňovaných na webu SZÚ publikovalo již několik článků k potravinám, které patří k významnějším zdrojům vitaminu D v obvyklé české dietě. Poslední skupinou, o které ještě nebyla zmínka a která přispívá k celkovému dietárnímu přívodu vitaminu D ze 4 - 12 %, je maso a masné výrobky. Tyto potraviny jsou primárně konzumovány samozřejmě z úplně jiných důvodů, než jako výborný zdroj vitaminu D. Jeho obsah (suma D 2 +D 3 ) se u většiny sledovaných potravin v rámci analýz Monitoringu dietární expozice pohyboval do 0,6 µg/100 g potraviny, což není moc. Ale vzhledem k poměrně vysoké spotřebě masa (dle údajů ČSÚ bylo za rok 2016 na osobu zkonzumováno 80 kg masa v hodnotě na kosti, což představuje asi 100 g jak jedeno/den, a to je stále přibližně o 25% více než se dnes doporučuje), je i tato „masová“ skupina napříč českou populací (4-90 let) rozpoznatelným přispěvatelem k celkovému přívodu vitaminu D v dietě. Chcete-li se dovědět více, přečtěte si informace níže.  


 

Komentář k aktuální epidemii chřipky v USA

Nárůst počtu nemocných s chřipkou a nárůst pozitivních průkazů chřipky v USA je registrován již od konce roku 2017.


 

Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení

Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky 2018-2019.


 

Zprávy CEM 11 + 12 - listopad + prosinec 2017


 

Výskyt spalniček v ČR

Podle dostupných aktuálních informací lékařů, mikrobiologických laboratoří a epidemiologů je v ČR od začátku roku 2018 zaznamenáván výskyt onemocnění spalničkami. K 2.2.2018 je v ČR registrováno 11 případů onemocnění.


 
1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››