Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
Bezpečnostní list – novela nařízení REACH
Dne 26. června 2020 vyšla novela nařízení REACH - nařízení Komise (EU) 2020/878, která mění přílohu II, tj. požadavky na sestavení bezpečnostních listů. Nahrazuje nařízení (EU) 2015/830. Toto nové nařízení je účinné od 1. 1. 2021.
Celý článek 7. červenec 2020 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Návrat hlášených případů onemocnění COVID-19 v zemích EU/EEA, Velké Británii a kandidátských zemích. Rychlé hodnocení rizik ECDC. 2.7.2020
Přestože v Evropě je celkově pozorován klesající trend výskytu onemocnění COVID-19, ve většině zemí EU / EEA, Velké Británii a kandidátských zemích EU je stále hlášen komunitní přenos. Některé země navíc hlásí opětovný návrat onemocnění nebo velké ohraničené epidemie. Rychlé hodnocení rizik, ECDC. Zkrácený text.
Celý článek 3. červenec 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou vhodné pro všechny sportovce
Nové hodnocení výzkumu použití rybího oleje u sportovců prokázalo pozitivní účinky pro zdraví srdce, regeneraci svalů a imunity. Je to pozitivní zpráva pro všechny sportovce, ať už jsou to víkendoví nebo profesionální sportovci. Omega-3 mastné kyseliny (MK) podporují účinnost svalů, celkový výkon, stavbu a regeneraci svalů, snižuje tělesný tuk a reakční čas.
Celý článek 3. červenec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Topné, ventilační a klimatizační systémy v kontextu s onemocněním COVID-19 (ECDC).
Nedostatečné větrání v uzavřených vnitřních prostorách je spojeno se zvýšeným přenosem respiračních infekcí. Úloha ventilace při prevenci přenosu viru SARS-CoV-2 není zatím dostatečně objasněna. Předpokládá se, že se onemocnění COVID-19 primárně šíří kapénkami, avšak přibývají hlášení o možném šíření prostřednictvím aerosolu. Zkrácený překlad textu ECDC.
Celý článek 3. červenec 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Prvé krůčky molekulární epidemiologie SARS-CoV-2 v České republice
Molekulární epidemiologie založená na celogenomových sekvencích od 12 virů SARS-CoV-2 zachycených v NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZU.
Celý článek 30. červen 2020 | RNDr. Helena Jiřincová, Alexander Nagy
Onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19) v EU /EEA a Velké Británii - desátá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC
Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo 11. června 2020 desátou aktualizaci rychlého hodnocení rizik v souvislosti s onemocněním vyvolaným novým koronavirem SARS-CoV-2. Předkládáme výběr z RRA .
Celý článek 21. červen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Více zeleniny a ovoce v dietě zlepší zdraví - léto je šance na sobě začít pracovat
Jíst hodně zeleniny a ovoce je základním kamenem dobrého zdraví. Měli bychom denně konzumovat minimálně 400 g a více, zeleniny a ovoce v poměru 3 + 2. Bohužel je spotřeba zeleniny a ovoce nižší, skoro o polovinu doporučení. K čemu všemu přispívají? 1. udržují krevní tlak pod kontrolou; 2. udržují zdravou hladinu cholesterolu; 3. udržují tepny flexibilní; 4. chrání kosti; 5. udržují oči, mozek, trávicí systém a téměř všechny ostatní části těla „zdravé“. Seznammte se se situací v ČR a zkuste rady, jak zvýšit spotřebu. Teď je nejlepší období, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a ovoce našich zemědělců - vyzkoušejte jejich čerstvé produkty - chuť je výborná, budete překvapeni. Používejte koření a čerstvé bylinky, cibulku, česnek, sůl omezte nebo dokonce vynechte. Máte ji dost třeba v pečivu. Léto je evolučně zdravotní přípravou na podzim a zimu. Často na to zapomínáme.
Celý článek 19. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nařízení CLP - konsolidované znění z května 2020
Začátkem června 2020 bylo uveřejněno na internetové stránce Úředního věstníku EU další konsolidované znění nařízení CLP = nařízení (ES) č. 1272/2002, o klasifikaci, označování a balení látek a směsí. Níže je uveden odkaz na něj a dále výčet jednotlivých novel nařízení CLP, které v konsolidovaném znění (k 1. 5. 2020) ještě nejsou uvedeny.
Celý článek 18. červen 2020 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Stárnutí organizmu ovlivňují omega 3 mastné kyseliny
Studie zveřejněná v říjnovém vydání časopisu British Medical Journal z října 2018 zjistila souvislost mezi vyššími hladinami omega-3, tj. EPA , DPA a DHA v krvi a „zdravým stárnutím“. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou potřeba v průběhu celého života v dostatečném množství. Patří mezi základní komponenty primární prevence ve výživě.
Celý článek 8. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi mají menší poškození genetického materiálu (DNK)
Renomovaný časopis Food & Function (IF=3,24) publikoval výzkum, který ukázal, že děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v krvi, měly menší poškození DNK než děti s nižšími hladinami. Vědci se domnívají, že posouzení stavu omega-3 MK by mohlo být způsobem, jak zvýšit ochranu zdraví dětí. Rozhodující jsou dávky omega-3 mastných kyselin.
Celý článek 4. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Organizace volají po povinném zavedení nutričního štítku NUTRI-SCORE na potravinách v EU.
28. dubna 2020 téměř 40 různých organizací z celého spektra - včetně skupin spotřebitelů, tvůrců politik, akademiků, potravinářských společností a maloobchodníků - požaduje, aby se nutriční štítek Nutri-Score stal v EU povinným. Tento barevně označený nutriční štítek na přední straně balení slouží k podpoře spotřebitelů při zdravějším výběru potravin, uvádí ve své zprávě Evropská organizace spotřebitelů BEUC. Poslali společný dopis Evropské komisi, v níž žádají legislativní návrh na zavedení Nutri-Score v celé EU. I v ČR o systému diskutujeme. Z hlediska zdravotního se jeví krokem kupředu.
Celý článek 1. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?
Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky.
Celý článek 27. květen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Monitorování výskytu západonilské horečky – začátek sezóny 2020
Sezóna sledování výskytu západonilské horečky bude zahájena od 1.6.2020.
Celý článek 27. květen 2020 | MUDr.Hana Orlíková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí