SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 20 30 40 50 60   Následující   ››

Klastr případů pneumonie způsobených novým koronavirem, Wu-chan, Čína

K 17. 1. 2020 bylo laboratorně potvrzeno 44 případů, 41 ve Wu-chanu, 2 případy byly potvrzeny u cestovatelů z Wu-chanu do Thajska a jeden do Japonska. RRA ECDC 1


 

První případ onemocnění novým koronavirem importovaný z Číny do Japonska – 15. 1. 2020

15. ledna 2020 večer byl potvrzen první případ onemocnění novým koronavirem v Japonsku.


 

Prohlášení WHO k výskytu nového koronaviru v Thajsku. Informace o situaci ke dni 14. 1. 2020.

8. ledna byla v Bangkoku hospitalizována 61 letá cestovatelka z Wu-chanu z Číny, u které bylo  potvrzeno onemocnění novým koronavirem. Podle thajských úřadů se pacientka nyní zotavuje a je připravena k návratu domů.


 

Cíl nejen pro rok 2020: snížit obsah soli v dietě. Změňme chování, v Evropě patříme k nejhorším!

Musíme konečně dohnat vyspělou Evropu i ve výživě a životním stylu podporujícím zdraví. Jsme dostatečně inteligentní, máme svou kulturu. Konečně nacházíme své postavení v Evropě i ve světě. Nestačí jen se lépe oblékat, hromadit auta, vyrážet k moři nebo horských resortů, budovat si nové byty a domy. Vyspělé země unie nám dávají i jiný příklad. Tam se více věnují vlastnímu zdraví. Chtějme zdraví, krásné tělo i mysl. Také péče o prostředí začíná stále více dominovat. Především u mladší generace.  Výživa – ta do toho patří. Má na vše zásadní vliv. Geny jsou nám dány, ale jak je zapínáme a vypínáme (epigenetika), to je jen na nás. Složení diety to je typický přepínač genů. Tak můžeme vědomě řídit naše tělo. Podle nedávné zprávy Evropské komise (EK, 2019) přispívají rizikové stravovací návyky v ČR k úmrtnosti z 27 %. V EU je to pouze 18 %. Tyto špatné návyky mají větší vliv v % než součet kouření, alkoholu a malé pohybové aktivity dohromady. Mezi negativní stravovací návyky jednoznačně patří i vysoký příjem soli.


 

Případy pneumonie pravděpodobně spojené s novým koronavirem, Wu-chan, Čína

Ve Wu-chanu, hlavním městě čínské provincie Chu-pej a nejlidnatějším městě ve střední Číně, došlo k výskytu pneumonií, u nichž dosud není znám přesný původce onemocnění ani způsob přenosu.


 

Stanovisko NRC pro pitnou vodu k úpravě vody reverzní osmózou

Upozornění na zdravotní rizika spojená s použitím zařízení na úpravu vody na bázi reverzní osmózy, destilace a kondenzace vzdušné vlhkosti.


 

Vodní filtry, problematika domácí úpravy pitné vody

Informace pro veřejnost, kdy je a kdy není potřeba vodu v domácnosti upravovat a jak postupovat při případné koupi a provozu vodního filtru, upozornění na klamavé prakticky prodejců.


 

Upozornění na kolaps zdravotní péče ve Venezuele

Dne 3. 1. 2020 vyšlo na stránkách CDC (Atlanta, USA) doporučení vyhnout se cestování do Venezuely, pokud to není nezbytně nutné.


 

Nekrolog - MUDr. Martina Havlíčková, CSc.


 

Mezinárodní den migrantů

Dne 4. prosince 2000 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 18. prosinec za Mezinárodní den migrantů v reakci na rostoucí počet migrantů ve světě. Datum bylo zvoleno proto, že v ten den byla v roce 1990  v OSN přijata Mezinárodní úmluva o ochraně práv všech migrujících pracovníků a členů jejich rodin (A/RES/45/158).


 

Sérologický průkaz pertuse a parapertuse

Připomenutí postupu pro sérologický průkaz pertuse a parapertuse podle vyhlášky č. 473/2008 Sb., a podle doporučení NRL pro pertusi a difterii SZÚ.


 

Přemýšleli jste o množství soli v pečivu?

Doporučená maximální dávka soli pro dospělého člověka je 5 g na den, to je asi jedna čajová lžička. 80% soli pochází v naší dietě dnes z potravin (pečivo, uzeniny, sýry, pochutiny, aj.) a jen 20% z přisolování. V ČR se denní dávka pohybuje často v množství až 15 g na den!  Změřili jsme aktuálně 100 různých druhů pečiva v největších řetězcích. Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11 násobný rozdíl na 100 g pečiva. Dospělý člověk, pro představu, v průměru konzumuje asi 200 - 300 g pečiva každý den. Podívejte se na infografiku, která obsahuje "dva okraje" měřených hodnot obsahu soli v pečivu.Podle velikosti porce pečiva na obrázku si lehce spočítáte, kolik soli do sebe dostanete ze znázorněných výrobků. Pokuste se přemýšlet při výběru potravin a myslete na své zdraví, prosím. 


 

Nutriční doporučení MZ ČR pro školní jídelny: musíme to opravit

Po diskusi odborníků i veřejnosti zadalo MZ ČR úkol zaměřený na „rekonstrukci tzv. Nutričního doporučení MZ ČR“ (ND). To používají školní jídelny (ŠJ) k sestavování jídelníčku.  Ale také hygienici zaměření na hygienu dětí a mládeže (HDM KHS).  Musí naplnit literu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Ten ukládá, aby „podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny“. Bohužel se tyto požadavky zákona v řadě případů nedodržují. Stát vkládá do školního stravování asi 8 miliard Kč (na hlavu přispěje každý ročně 800 Kč) a rodiče dětí dalších více než 7 miliard Kč. Jak dlouho se budou nedostatky tolerovat? Chce s tím společnost vůbec pohnout kupředu?


 
‹‹   Předchozí   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 20 30 40 50 60   Následující   ››