Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
Riziko šíření Covid-19 v souvislosti se svátečním obdobím konce roku 2020, RRA ECDC
Dokument ECDC, 3.12.2020. Risk of COVID-19 related to end-of-year festive season.
Celý článek 9. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Očkování proti covid-19: Spolehlivá cesta k běžnému životu (MZ ČR)
Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Covid-19 může způsobit závažné onemocnění s možnými doposud neznámými dlouhodobými následky nebo i úmrtí u osob jakéhokoliv věku, včetně jinak zdravých lidí.
Celý článek 9. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Stanovisko SZÚ k vakcinaci proti covid-19
Očkování pomohlo zvítězit nad nemocemi, na které se ve velkém umíralo (pravé neštovice, tuberkulóza, přenosná dětská obrna, spalničky, záškrt, tetanus, černý kašel). Význam očkování je zcela nezpochybnitelný. Nošení roušek a sociální distancování pomáhá snížit riziko nákazy (tj. účinkují v ochraně před onemocněním) a snižují šíření viru mezi ostatní, ale tato opatření nestačí. Kombinace očkování a dodržování doporučení k ochraně sebe i ostatních bude nejlepší ochranou před onemocněním covid-19.
Celý článek 8. prosinec 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Definice případu (case definition) pro koronavirové onemocnění (covid-19), 3.12.2020, aktualizace, ECDC
Aktualizace ECDC definice případů onemocnění covid-19 se začleněním rychlých antigenních testů.
Celý článek 7. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Odborníci doporučují zjednodušit značení potravin, MZe je proti
Praha 5. prosince (ČTK) - Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení nápojů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů. Systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů, pracuje i s položkou "cukry" a ty samozřejmě ovlivňují výsledek. Nutri-Score zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Obvykle nemá spotřebitel čas číst všechny výživové údaje, nemá na to čas. Systém zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, sýry, tuky a oleje a končíme hodnocením nápojů. V tabulce hodnotíme 82 druhů nápojů, které se běžně dají koupit. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U nápojů rozhoduje většinou obsah mono a di-sacharidů, kterým říkáme "cukry" (jsou sladké na jazyku).
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS (2020)
Státní zdravotní ústav uspořádal dne 1. prosince 2020 za účasti náměstkyně ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygieničky tiskovou konferenci ke Světovému dni boje proti AIDS.
Celý článek 4. prosinec 2020 | Mgr. Marta Marešová
Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů
Aktualizovaná stanoviska v souvislosti s covid-19. Doporučení NRC pro hygienu půdy a odpadů obsahují pokyny jak nakládat s jednorázovými rouškami, respirátory, rukavicemi u pracovníků, zdravých i nemocných obyvatel s covid-19 i u lidí v karanténě, doporučení k nakládání s odpadem vzniklým při provádění antigenních testů a k nakládání s použitými inkontinenčními pomůckami od pacientů s onemocněním covid-19.
Celý článek 3. prosinec 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu u půdy a odpadů
Topné, ventilační a klimatizační systémy v kontextu s onemocněním covid-19. 1. aktualizace, ECDC
Zkrácený překlad textu ECDC „Heating, ventilation and air-conditioning systems in the context of COVID-19: first update“. 11.11.2020
Celý článek 1. prosinec 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Vegani měli vyšší riziko celkových i některých specifických zlomenin
Vegetariánská a veganská dieta vedla k vyššímu riziku celkových a místně specifických zlomenin, popisuje nová prospektivní studie EPIC-Oxford. Zveřejnil to nedávno časopis BMC Medicine. Nejlépe na tom nakonec byli konzumenti ryb. Zjištění naznačují, že zdraví kostí u veganů vyžaduje dále zdravotní výzkum a v běžném životě vyšší osobní peči o tyto druhy diety.
Celý článek 1. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení tuků a olejů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů. Rozšířil se po západní Evropě a někteří výrobci a prodejci již uvažují o značení i v ČR. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Tabulka výživového složení je pro mnoho spotřebitelů složitá a kdo by četl detaily. Není čas. Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla a sýry. Nyní jsme se podívali na 60 druhů tuků a olejů, které najdete v obchodech. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U tuků je to zřejmé, že rozhodující bude obsah energie a nasycených mastných kyselin.
Celý článek 30. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, která dopadla překvapivě dobře. Tentokrát jsme se podívali na 129 sýrů. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? Samozřejmě logicky jinak, než u hotových pokrmů. Je to dáno vysokým obsahem energie, obsahu energie, nasycených mastných kyselin a soli. Ale to není nic alarmujícího, dají se vybrat i sýry s výbornými vlasnostmi, především ze skupiny tvarohů.
Celý článek 27. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pertuse a parapertuse v České republice v roce 2019 – epidemiologická situace Pertussis and parapertussis in the Czech Republic in 2019 – epidemiological situation
V roce 2019 došlo v České republice k dalšímu nárůstu hlášené nemocnosti pertusí. Bylo evidováno 1347 případů pertuse, nemocnost 12,6/100 000 obyvatel. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla registrována ve věkové skupině dětí do jednoho roku života, nicméně onemocnění byla hlášena ze všech věkových skupin. V roce 2019 bylo hlášeno 102 případů onemocnění parapertusí, nemocnost 0,9/100 000 obyvatel. Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2020; 29(10): 402–410
Celý článek 26. listopad 2020 | Kateřina Fabiánová, Jana Zavadilová, Patrik Lenz, Helena Šebestová, Jan Kynčl
Nový průvodní list ke konfirmačnímu vyšetření HIV
Nová verze průvodního listu ke konfirmačnímu vyšetření HIV reaktivních vzorků.
Celý článek 20. listopad 2020 | RNDr. Vratislav Němeček, CSc.