SZÚ


ockovani.png


NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 48
Praha 10, 100 42
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 40 50 60   Následující   ››

Kdy jste imunní vůči onemocnění spalničkami? Nerozumíte laboratornímu nálezu?

Spalničky jsou vysoce infekční virové onemocnění, proti kterému neexistuje specifická léčba, lze se však proti němu účinně chránit očkováním.


 

Epidemie žluté zimnice v Brazílii 2017 – 2018. Aktualizace k 19.2.2018.

Popis aktuální epidemie žluté zimnice v Brazilii a Peru.


 

Excelentní výzkum

Státní zdravotní ústav získal výzkumný projekt s nejvyšším počtem bodů z Evropských strukturálních a investičních fondů.                                                                                                                                                     Operační program:  Výzkum, vývoj a vzdělávání                                                                                            Výzva: Excelentní výzkum


 

Studie GYTS 2016


 

Víte, že i maso a masné výrobky jsou zdrojem vitaminu D? I když ne velkým…

CZVP v rámci krátkých aktualit uveřejňovaných na webu SZÚ publikovalo již několik článků k potravinám, které patří k významnějším zdrojům vitaminu D v obvyklé české dietě. Poslední skupinou, o které ještě nebyla zmínka a která přispívá k celkovému dietárnímu přívodu vitaminu D ze 4 - 12 %, je maso a masné výrobky. Tyto potraviny jsou primárně konzumovány samozřejmě z úplně jiných důvodů, než jako výborný zdroj vitaminu D. Jeho obsah (suma D 2 +D 3 ) se u většiny sledovaných potravin v rámci analýz Monitoringu dietární expozice pohyboval do 0,6 µg/100 g potraviny, což není moc. Ale vzhledem k poměrně vysoké spotřebě masa (dle údajů ČSÚ bylo za rok 2016 na osobu zkonzumováno 80 kg masa v hodnotě na kosti, což představuje asi 100 g jak jedeno/den, a to je stále přibližně o 25% více než se dnes doporučuje), je i tato „masová“ skupina napříč českou populací (4-90 let) rozpoznatelným přispěvatelem k celkovému přívodu vitaminu D v dietě. Chcete-li se dovědět více, přečtěte si informace níže.  


 

Komentář k aktuální epidemii chřipky v USA

Nárůst počtu nemocných s chřipkou a nárůst pozitivních průkazů chřipky v USA je registrován již od konce roku 2017.


 

Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení

Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky 2018-2019.


 

Zprávy CEM 11 + 12 - listopad + prosinec 2017


 

Výskyt spalniček v ČR

Podle dostupných aktuálních informací lékařů, mikrobiologických laboratoří a epidemiologů je v ČR od začátku roku 2018 zaznamenáván výskyt onemocnění spalničkami. K 2.2.2018 je v ČR registrováno 11 případů onemocnění.


 

Tisková zpráva NRL pro HIV-AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV-AIDS v ČR v roce 2017

V roce 2017 došlo k poklesu počtu nově zachycených případů infekce HIV v České republice pod hodnoty zjištěné jak v roce 2016, tak i v roce 2015.


 

Zpráva o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2017

Měsíční výkazy o výskytu HIV/AIDS v České republice a tiskové zprávy Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS


 

Epidemie žluté zimnice v Brazílii - doporučení pro cestující

V Brazílii pokračuje epidemie žluté zimnice. V souvislosti s nadcházejícím karnevalem je doporučeno očkování proti žluté zimnici všem, kteří cestují do nebo žijí v rizikových oblastech.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 40 50 60   Následující   ››