Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
Kolik vitaminu D je v rybích olejích a rybách
O vitaminu D se v posledních týdnech hodně hovoří ve vztahu k imunitě. CZVP se vitaminu D věnuje dlouho a průběžně zveřejňuje zajímavé informace. Také na počátku pandemie COVID-19 už v polovině března na toto téma jasně upozornilo. Na základě dotazů veřejnosti chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin, jak jsou obvykle mezinárodně uváděny v nutričních tabulkách. Obsah vitaminu D3 je nejvyšší v oleji z tresčích jater. Jiné rybí oleje ho mají velmi málo. Prohlédněte si naši tabulku pro srovnání.
Celý článek 19. květen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
Zákon č. 326/2004 Sb. , o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů, ukládá povinnost žadateli/ navrhovateli, aby před uvedením přípravku na ochranu rostlin (POR) na trh požádali Ministerstvo zdravotnictví (MZ) o posouzení přípravku včetně jeho použití z hlediska ochrany zdraví na základě hodnocení vypracovaného Státním zdravotním ústavem (SZÚ).
Celý článek 19. květen 2020 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
První kolo externího hodnocení kvality pro detekci viru SARS-Cov-2
TERMÍN VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU JE PONDĚLÍ 18.5.2020
Celý článek 13. květen 2020 | RNDr. Helena Jiřincová, MUDr. Barbora Macková
Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
Předpověď je vydávána každé pondělí a čtvrtek (do 13.00 hodin). V pondělí se jedná o výhled na zbytek týdne (úterý - neděle), ve čvrtek o upřesnění na rozšířený víkend (pátek - pondělí). Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat.
Celý článek 6. květen 2020 | Milan Daniel, Bohumír Kříž, Kamil Zitek, Vlasta Danielová, Jaroslava Holubová, Jaroslav Valter, Tomáš Vráblík, Ivan Kott
HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu
HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu, v Jihlavě je možné se testovat již od 6.5.2020. Informace www.tadyted.com .
Celý článek 6. květen 2020 | Jiři Haase
Světový den hygieny rukou
Nabídka zdravotně výchovných materiálů ke stažení nebo zaslání zdarma.
Celý článek 6. květen 2020 | MUDr. Marie Nejedlá
Upozornění na šíření kmenů Acinetobacter baumannii citlivých pouze ke kolistinu a výzva ke spolupráci při posouzení závažnosti situace v Česku
V současné době se v tuzemských nemocnicích i mimo ně šíří extenzivně-rezistentní Acinetobacter baumannii citlivý pouze ke kolistinu. Laboratoř bakteriální genetiky proto zahajuje celorepublikové monitorování výskytu a populačně-genetických vlastností těchto kmenů a prosí diagnostické laboratoře o spolupráci.
Celý článek 5. květen 2020 | prof. RNDr. Alexandr Nemec, Ph.D. et Ph.D.
Výživa zlepšuje náladu a omezuje stres nejen v éře COVID-19
Pomalu se přibližujeme k normálním zvyklostem, včetně stravování. Pandemie nám připomněla, jak je důležité mít dobrou zdravotní kondici vzhledem k infekcím. V tom my Češi moc světoví nejsme. Možná po řadě týdnů trpíte zvláštním stresem z izolace a vykolejení z běžného stereotypu. Pokusíme se sdílet některé rady, jak výživou zlepšit náladu a omezit stres. A pozor, nejsou to rady jen pro tuto dobu, jsou to rady do života před námi.
Celý článek 28. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Onemocnění vyvolané novým koronavirem (COVID-19) v zemích EU/EEA a ve Velké Británii – devátá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC
Coronavirus disease 2019 (COVID-19) in the EU/EEA and the UK – ninth update
Celý článek 27. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Optimální nutriční stav pro dobrou funkci imunitního systému je důležitým faktorem ochrany proti virovým infekcím - měl by být součástí strategie veřejného zdraví
CZVP SZÚ v rámci primární prevence řadu roků upozorňuje na význam primární prevence, do které patří i optimální nutriční status. Media často zkreslují význam prevence a pletou si ji s léčbou specifických onemocnění, včetně virových onemocnění, jako je COVID-19. I v rámci současné pandemie jsme upozornili na potřebu "připravit tělo na obranu proti virovým onemocněním". Upozornili jsme zejména na nízký status přívodu omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA) a vitaminu D. Mezinárodní tým odborníků nyní zveřejnil pěkný článek o ochraně proti virovým infekcím. Doporučujeme ke studiu. Jeden závěr je docela důležitý. Pro dostatečný efekt jsou často potřebné vyšší dávky, než se obvykle doporučují ve výživových doporučeních. To jsme také demonstrovali v intervenční studii SZÚ, kde jsme měřili hodnoty tzv. omega 3 indexu.
Celý článek 27. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2019. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2019.
V programu surveillance byl v roce 2019 zjištěn v České republice mírný pokles počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 49 případů oproti 56 v roce 2018. Z 49 onemocnění 3 skončila úmrtím – celková smrtnost v roce 2019 mírně stoupla ve srovnání s předchozím rokem na 6,1 % z 5,3 %. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B a C – byla tedy preventabilní očkováním
Celý článek 26. duben 2020 | Pavla Křížová, Martin Musílek, Zuzana Okonji, Michal Honskus, Jana Kozáková, Helena Šebestová
COVID-19 a bezpečnost potravin: Pokyny FAO/WHO pro kompetentní orgány odpovědné za vnitrostátní kontrolu systémů bezpečnosti potravin
Skvělá a obětavá práce pracovníků v potravinářství a při prodeji potravin zasluhuje ocenění. Zejména prodavači potravin, kterých je snad v ČR skoro 40000 stáli a stojí stále v první linii styku se stovkami lidí denně. Bude zajímavé, jestli se někdy dozvíme, kolik z nich se v práci nakazilo. Ale nemůžeme zapomínat ani na organizace systému kontroly bezpečnosti potravin. Pro vnitřní a mezinárodní obchod potravinami je zásadní důvěryhodnost. Jistě adaptují svou činnost. I CZVP SZÚ, které není kontrolní orgán, nijak nepřerušilo svou činnost vzorkování potravin, aby zdravotně hodnotilo dietární expozici obyvatelstva v ČR (MZSO, TDS). Uvidíme, zda se hodnoty expozic nějak změní. Zveřejňujeme nová doporučení FAO/WHO, která mohou kontrole pomoci s adaptací na současnou dobu.
Celý článek 24. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Prevence legionelové infekce - upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů
Upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů, které musely v důsledku koronavirové pandemie omezit svou činnost - prevence legionelové infekce
Celý článek 23. duben 2020 | MUDr. František Kožíšek, CSc., Národní referenční centrum pro pitmou vodu
Evropský informační portál o očkování (EVIP)
V úterý 21. dubna 2020 v souvislosti s aktuálně probíhajícím Evropským týdnem očkování byl spuštěn Evropský informační portál o očkování (EVIP).
Celý článek 21. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie