Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
9. aktualizace odhadu rizika epidemie vyvolané virem Zika. ECDC Rapid risk assessment: Zika virus disease epidemic – Ninth update, 28 October 2016.
Epidemie virem Zika zůstává pro veřejné zdravotnictví významným problémem. Dne 31. 10. 2016 vydalo ECDC poslední aktualizovaný odhad rizika epidemie vyvolané virem Zika pro Evropu a evropské občany v souvislosti s posledními epidemiologickými a vědeckými informacemi.
Celý článek 2. listopad 2016 | Mudr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Mák by při konzumaci neměl obsahovat více než 5 mg morfinu na kg.
A to může přinášet nečekané problémy. Pokračující diskuse o výjimečné kvalitě domácího potravinářského máku opakovaně vyvolává otázku, kolik alkaloidu "morfinu" by měl obsahovat, aby vyhovoval náročným požadavkům na ochranu zdraví spotřebitele. Není to lehká otázka, protože mák obvykle obsahuje směs různých alkaloidů, jejichž společný efekt zatím neumíme odhadnout. Umíme ale odhadnout efekt přítomného morfinu, který působí jako psychoaktivní látka. Na trhu se objevily šarže máku s vysokým obsahem alkaloidů, včetně morfinu. Jedná se často o využití "odpadu" z produkce pro výrobu farmak. Jenomže mák si kupujeme jako potravinu a u té se farmakologický efekt logicky primárně neočekává. Jaký pohled na tuto problematiku, z hlediska ochrany veřejného zdraví, zaujal SZÚ, si můžete přečíst v odborném stanovisku zpracovaném pro organizace odpovědné za řízení zdravotních rizik.
Celý článek 26. říjen 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Výskyt akutní chabé myelitidy ve Velké Británii: lidský enterovirus D68
Ve Velké Británii byl zaznamenán výskyt onemocnění vyvolaných virem podobným viru poliomyelitidy, který může vést k ochrnutí postižených osob.
Celý článek 25. říjen 2016 | Mudr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Nutrivigilance: o informačním systému se dozví veřejnost i v čekárnách ordinací a lékárnách
Nutrivigilance je systém sběru informací o negativních zdravotních efektech neinfekčního původu po konzumaci potravin. Během letních měsíců byla přípravena informační kampaň, která bude realizována na podzim. Cílem akce je zvýšit povědomí široké veřejnosti o možnosti sdílet nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci vybraných druhů potravin, a to prostřednictvím jejich nahlášení do systému Nutrivigilance. Od začátku roku systém zaznamenal 15 nových online hlášení, což je o 4 online hlášení více, než bylo za celý loňský rok. Povědomí o existenci systému roste. Věříme, že díky kampani bude ještě větší.
Celý článek 18. říjen 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Chřipka - prevence
Preventivní materiály pro laickou i odbornou veřejnost naleznete zde:
Celý článek 14. říjen 2016 |
Očkování proti chřipce
Nejlepší prevencí proti onemocnění chřipkou je očkování. Letáky k očkování proti chřipce pro různé cílové skupiny populace vytvořený i s využitím zahraničních odborných materiálů.
Celý článek 14. říjen 2016 | Státní zdravotní ústav
Zdravotní stav české populace – výsledky studie EHES 2014
Předkládaná publikace je věnována Evropskému výběrovému šetření zdravotního stavu populace s lékařským vyšetřením – EHES 2014 (European Health Examination Survey). Toto šetření doplňuje a navazuje na dotazníkové šetření EHIS (European Health Interview Survey). Cílem šetření bylo přinést aktuální informace o zdravotním stavu české populace a zmapovat rizikové faktory, které ho ovlivňují. Šetření EHES objektivizuje údaje, které při sebehodnocení sdělí respondenti v dotazníku a konfrontuje je s hodnotami naměřenými v rámci lékařského vyšetření.
Celý článek 11. říjen 2016 | Michala Lustigová
Informace o výskytu dětské obrny v Nigérii
Po více než dvou letech bez záchytu dětské obrny v Nigérii, byly hlášeny tři laboratorně potvrzené případy dětské obrny (WPV1) s nástupem příznaků mezi červencem a srpnem 2016. Text zveřejněný na stránkách MZ ČR podle WHO.
Celý článek 6. říjen 2016 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Stanovisko vedení Státního zdravotního ústavu k článku Mf DNES ze dne 27.9.2016
Celý článek 3. říjen 2016 |
Očekávané výsledky EHK-941 - bakteriologická diagnostika
Celý článek 29. září 2016 | Mgr. Renáta Šafránková
Školní obědy v ČR jsou dobré z hlediska obsahu trans-tuků, ale potřebovaly by více polynenasycených tuků
Národní studie školního stravování poskytla další pohled na obsah živin v průměrných obědech pro děti ve věku 7-10 roků. Pozitivním nálezem je fakt, že žádný oběd neobsahoval nadlimitní množství nebezpečných trans- mastných kyselin, které mohou být součástí částečně ztužených tuků, ale přirozeně třeba i másla. Poměrně dobrý výsledek byl dosažen i pro nasycené mastné kyseliny. 75% obědů bylo v limitu. Na druhou stranu bylo zjištěno, že ne všechny obědy pokrývají doporučení pro obsah esenciálních mastných kyselin. Očekávané bylo zjištění, že prakticky všechny obědy jsou chudé na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které jsou nejvíce obsažené v tuku ryb, částečně i v obohacených rostlinných tucích. Výsledky jsou podkladem pro další snahy o zkvalitnění nutriční hodnoty školních obědů, který by nyní měly teoreticky krýt až 35% průměrné denní potřeby dětí.
Celý článek 26. září 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
I kvalitní a chutné školní obědy z bezpečných regionálních potravin mohou být příčinou zdravotně problematického stravování
Studie zastoupení živin ve školních obědech, kterou dokončuje SZÚ, vyvolala širokou diskusi. Někdy věcnou, jindy i zavádějící. Zdá se, že největší reakce vyvolalo konstatování, že to "se školním stravováním v ČR zase není tak špatné, jak se někdy tvrdí". Příští týden SZÚ zveřejní další výsledky rozborů, které se budou týkat složení tuků ve školních obědech. Při té příležitosti neuškodí zopakovat si v následující krátké eseji, co studie cílevědomě řeší a co ne. Nesupluje náplň práce jiných odborných skupin napříč resorty. A nemají to opravdu lehké, pokud jde o 7 miliard Kč, které se údajně ročně protočí ve školním stravování.
Celý článek 17. září 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Epidemie Salmonella Enteritidis fagotyp 8, MLVA profil 2-9-7-3-2 v zemích Evropské unie
V některých zemích EU/EEA (European Union/European Economic Area) probíhá od července 2015 epidemie vyvolaná Salmonella Enteritidis fagotyp 8, MLVA (Multiple Locus Variable-number Tandem Repeat Ananlysis) profil 2-9-7-3-2. Epidemie byla definována na základě celogenomové sekvenční analýzy (WGS – whole genome sequencing analysis).
Celý článek 13. září 2016 | MUDr. Marta Príkazská, MUDr. Daniela Dědičová, Ing. Monika Marejková