Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Potraviny – to není jen jídlo

Vážení a milí, ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s., STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV a Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 AV ČR pro vás připravili seminář POTRAVINY – TO NENÍ JEN JÍDLO. Bohužel, situace s COVID ho nedovolila uskutečnit. Zatím jsme připravili WEB Seminář. Aby nebyl vázán pouze na určitý den a hodinu, tak je všech 9 přednášek dostupných na těchto webových adresách. Doufáme, že vás přednášky zaujmou a těšíme se na vás na semináři na Státním zdravotním ústavu, který plánujeme v první polovině příštího roku.


 

Vyjádření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k nesprávně uváděným informacím na internetu a v médiích


 

Výroční zpráva o výskytu a šíření HIV-AIDS v ČR v roce 2019

Česká republika zůstává zemí s nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci Evropy. V roce 2019 bylo v České republice na základě 1,42 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 222 případů infekce HIV, z toho 149 u občanů ČR a 73 (32,9 %) cizinců s dlouhodobým či trvalým pobytem, dohromady o 14 více, než v roce 2018. V relativním vyjádření představuje uvedený počet výskyt 2,08 případu na 100 000 obyvatel. Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 38 HIV pozitivních osob.


 

Omega-3 pozitivně modulují odpověď monocytů u osob s chronickým zánětem

Nedávné studie naznačují, že n-3 PUFA může posílit procesy řešení zánětu syntézou specializovaných tzv. pro-rezolučních lipidových mediátorů (SPM). Patří mezi ně resolviny odvozené od EPA (E-series resolvins, RvE) a DHA (D-series resolvins, RvD) a protektiny (PD) a maresiny (MaR) odvozené od DHA. Ve studii se zjistilo, že EPA a DHA měly odlišné účinky na zánětlivou odpověď monocytů se širším účinkem DHA, při zmírňování prozánětlivých cytokinů. Tyto rozdílné účinky byly potenciálně zprostředkovány různými skupinami derivátů PUFA, což naznačuje imunomodulační aktivity (potlačení zánětlivých reakcí) SPM a jejich meziproduktů. Hlubší účinek DHA může být spojen s přítomností DPA, o které se zatím moc nemluví.


 

Riziko šíření Covid-19 v souvislosti se svátečním obdobím konce roku 2020, RRA ECDC

Dokument ECDC, 3.12.2020. Risk of COVID-19 related to end-of-year festive season.


 

Očkování proti covid-19: Spolehlivá cesta k běžnému životu (MZ ČR)

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru.   Covid-19 může způsobit závažné onemocnění s možnými doposud neznámými dlouhodobými následky nebo i úmrtí u osob jakéhokoliv věku, včetně jinak zdravých lidí.


 

Stanovisko SZÚ k vakcinaci proti covid-19

Očkování pomohlo zvítězit nad nemocemi, na které se ve velkém umíralo (pravé neštovice, tuberkulóza, přenosná dětská obrna, spalničky, záškrt, tetanus, černý kašel). Význam očkování je zcela nezpochybnitelný. Nošení roušek a sociální distancování pomáhá snížit riziko nákazy (tj. účinkují v ochraně před onemocněním) a snižují šíření viru mezi ostatní, ale tato opatření nestačí. Kombinace očkování a dodržování doporučení k ochraně sebe i ostatních bude nejlepší ochranou před onemocněním covid-19.


 

Odborníci doporučují zjednodušit značení potravin, MZe je proti

Praha 5. prosince (ČTK) - Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.


 

Nutri-Score: hodnocení nápojů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu

Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů. Systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů, pracuje i s položkou "cukry" a ty samozřejmě ovlivňují výsledek. Nutri-Score zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Obvykle nemá spotřebitel čas číst všechny výživové údaje, nemá na to čas. Systém zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, sýry, tuky a oleje a končíme hodnocením nápojů. V tabulce hodnotíme 82 druhů nápojů, které se běžně dají koupit. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  U nápojů rozhoduje většinou obsah mono a di-sacharidů, kterým říkáme "cukry" (jsou sladké na jazyku). 


 

Tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS (2020)

Státní zdravotní ústav uspořádal dne 1. prosince 2020 za účasti náměstkyně ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygieničky tiskovou konferenci ke Světovému dni boje proti AIDS.


 

Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů

Aktualizovaná stanoviska v souvislosti s covid-19. Doporučení NRC pro hygienu půdy a odpadů obsahují pokyny jak nakládat s jednorázovými rouškami, respirátory, rukavicemi u pracovníků, zdravých i nemocných obyvatel s covid-19 i u lidí v karanténě, doporučení k nakládání s odpadem vzniklým při provádění antigenních testů a k nakládání s použitými inkontinenčními pomůckami od pacientů  s onemocněním  covid-19.


 

Topné, ventilační a klimatizační systémy v kontextu s onemocněním covid-19. 1. aktualizace, ECDC

Zkrácený překlad textu ECDC „Heating, ventilation and air-conditioning systems in the context of COVID-19: first update“. 11.11.2020


 

Vegani měli vyšší riziko celkových i některých specifických zlomenin

Vegetariánská a veganská dieta vedla k vyššímu riziku celkových a místně specifických zlomenin, popisuje nová prospektivní studie EPIC-Oxford. Zveřejnil to nedávno časopis BMC Medicine. Nejlépe na tom nakonec byli konzumenti ryb. Zjištění naznačují, že zdraví kostí u veganů vyžaduje dále zdravotní výzkum a v běžném životě vyšší osobní peči o tyto druhy diety.


 

Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov

Problematika sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí veřejných budov, pracovišť, domů a bytů.


 

Nutri-Score: hodnocení tuků a olejů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu

Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů. Rozšířil se po západní Evropě a někteří výrobci a prodejci již uvažují o značení i v ČR. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Tabulka výživového složení je pro mnoho spotřebitelů složitá a kdo by četl detaily. Není čas. Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla a sýry. Nyní jsme se podívali na 60 druhů tuků a olejů, které najdete v obchodech. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  U tuků je to zřejmé, že rozhodující bude obsah energie a nasycených mastných kyselin. 


 
‹‹   Předchozí   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 30 40 50 60 100   Následující   ››