Home

Aktuality


COVID-19 a transfuzní služba

Doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP pro zdravotnická zařízení transfuzní služby (ZZTS)


 

Izolace, karanténa

Informační leták ECDC: Co je karanténa? Co je izolace? A česká legislativa.


 

Informace pro těhotné o onemocnění COVID-19

Leták ECDC se základními informacemi.


 

Doporučení lidem při současné epidemii koronaviru v ČR

Úplně nejdůležitější je zachovat si chladnou hlavu a nepanikařit. Informace prof. Beneše a prof. Machaly z Kliniky infekčních nemocí 3. LF UK, Nemocnice Na Bulovce, Praha.


 

Oblékání a svlékání osobních ochranných prostředků (OOP) u COVID-19

NRC-HAI ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí a 3. lékařskou fakultou UK připravilo výcvikový materiál pro klinická pracoviště, která hospitalizují pacienty s COVID-19. Popisuje bezpečné používání osobních ochranných prostředků.


 

Základní hygienická opatření - koronavirus

Informační spot SZÚ.


 

Chřipka versus koronavirus – podobnosti a zásadní rozdíly, situace k 18.3.2020

Zatímco projevy jsou u obou onemocnění podobné (hlavně suchý kašel, horečka, dušnost), liší se podíl onemocnění se závažným průběhem.


 

Pomáhejte dětem zvládat stres během epidemie COVID-19

Doporučení WHO


 

Zvládání stresu během epidemie onemocnění COVID-19

Doporučení WHO


 

Mimořádné opatření MZ ČR pro poskytovatelé zdravotních služeb akutní lůžkové péče

Záznam o hospitalizovaném pozitivním nálezu. 17.3.2020


 

Doporučení pro ordinace a čekárny praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD)

Současná situace vyžaduje změnit režim chodu ordinace. Pokyny pro očkování. Aktualizace k 17.3.2020    


 

SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní

Na základě dotazů zveřejňujeme informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti. Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu. Podle WHO je virus při teplotě 70 stupňů a více termolabilní - kulinární teploty se proto zatím jeví jako bezpečné.


 

Stanovisko národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod

Pracovníci, kteří nakládají s odpadními vodami, by měli používat standardní postupy pro základní hygienická opatření a používat doporučené osobní ochranné pomůcky. Pro pracovníky čistíren odpadních vod stále platí, že by měli odpovědně dodržovat stávající bezpečnostní a hygienická opatření a tím minimalizovat rizika nákazy z pracovního prostředí.


 

Covid-19 a koronaviry - jak správně používat dezinfekční prostředky

Co bychom měli znát dříve než začneme dezinfikovat? Veřejnost se ptá, jak se dá provádět dezinfekce v domovních prostorách, bytech, stravovacích službách. Metodický materiál nám poskytla paní Mgr. I.Lukašíková, ředitelka odboru HDM KHS ZK. Byl připraven v minulém roce. Je velmi názorný, obecný a může účinně pomoci v praxi. Odezva veřejnosti na tento materiál je velmi dobrá. Doporučení je, abychom materiál zveřejnili na webu SZÚ. Rádi  ho proto sdílíme.