SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60   Následující   ››

Kontakty


 

Doporučení Ministerstva vnitra pro zdravotnické pracovníky v první linii

Pracovníci v první linii jsou pod nejvyšší zátěží, proto mají nárok na podporu! Doporučení psychologů jak podpořit týmy, jak máme mluvit se svými dětmi, jak si můžeme pomoci sami, jak nám mohou pomoci druzí. Kontakty na bezplatnou supervizi, debriefing a jinou podporu.


 

Pravidla pro větrání a používání vzduchotechniky v prostorách restaurací k prevenci nákazy COVID-19

Doporučení SZÚ.


 

Doporučení KS COVID MZ k provádění očkování v průběhu pandemie onemocnění COVID-19

Doporučení klinické skupiny COVID Ministerstva zdravotnictví. 10.04.2020


 

Nová mezinárodní doporučení k bezpečnosti potravin ke koronavirům - u nás už aplikována

Postupně se na internetu objevuje řada nových doporučení k bezpečnosti potravin ve vztahu ke koronavirům způsobujících respirační onemocnění COVID-19. Jsou určena pro širší veřejnost. Z pohledu doporučení, která byla u nás formulována před několika týdny, nepřinášejí zásadní novinky. Pro veřejnost ale mohou být zajímavé. Uvádíme je v původním znění (EN). Dokument Evropské komise je cenný, protože na závěr uvádí seznam oficiálních adres COVID-19 v různých zemích EU.


 

Onemocnění vyvolané novým koronavirem (COVID-19) v zemích EU/EEA a ve Velké Británii – osmá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC

Od 31. prosince 2019 do 7. dubna 2020 bylo hlášeno více než 1,3 milionu (1 316 988) případů onemocnění COVID-19 po celém světě a více než 74 tisíc (74 066) úmrtí. Polovina z těchto případů (608 500) byla hlášena v zemích EU / EEA a Velké Británii, více než 50 000 osob (51 059) z nich zemřelo.


 

Nutrivigilance - zpráva za rok 2019

Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (primárně neinfekčního původu), po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR pro širokou veřejnost prostřednictvím webového portálu (http://nutrivigilance.szu.cz/) od roku 2015. Zveřejňujeme zprávu za rok 2019. V loňském roce bylo nahlášeno 20 případů. Zpráva shrnuje také data za posledních 5 let.


 

COVID-19 a bezpečnost potravin: WHO doporučuje pokyny pro potravinářské podniky

WHO vydal 7.4.2020 ilustrativní material pro potravinářské podniky z pohledu onemocnění COVID-19. Je to návod pro potravináře, ale I organizace kontrolující potraviny a současně jejich výrobu. Jistě ji využijí pro svou interní potřebu.


 

Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů

Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID-19 u vybraných pracovníků ve stavebnictví, přicházejících v rámci své činnosti do styku s odpadní vodou, odpadní vodou kontaminovanou zeminou nebo kontaminovanými odpady.


 

Přehled situace v diagnostice COVID-19 rychlými diagnostickými testy

Podle doporučení EU je včasné a přesné laboratorní testování COVID-19 nezbytnou součástí způsobu řízení epidemie COVID-19. Dokument ECDC k 1.4.2020


 

Informace NRL pro chřipku SZÚ - výsledky

NRL pro chřipku SZÚ Praha obdržela v období 14.3.-29.3.2020 (tedy během 15 dní) cca 3400 vzorků na vyšetření původce COVID-19.


 

Koronavirus a bezdomovectví

Současná epidemie novým koronavirem ukázala, že bydlení a zdraví jsou úzce propojeny. Bydlení je sociální determinantou zdraví, ale ve zdravotních politikách je málokdy zvažováno. V době, kdy je doporučeno zůstat doma v karanténě nebo se izolovat, je zřejmé, že se jedná o důležitý zdravotní moment v našem životě a není možné si užívat svého práva na zdraví bez bezpečného domova.


 

Prevence a hygienická opatření proti šíření onemocnění, pokud jsou v domácí péči osoby s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19)

Dokument ECDC stanoví pokyny pro opatření k prevenci a kontrole infekcí (IPC) u lidí s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19), kteří mají mírné symptomy a nevyžadují hospitalizaci, proto jsou izolováni doma. 30.3.2020


 

Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů

Množí se dotazy veřejnosti, jak nejlépe dekontaminovat zeleninu a ovoce v domácnostech. Aby to bylo bezpečné a nesnižovala se nutriční hodnota. Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody, teď před Velikonocemi. Je to stará známá metoda, běžně dostupná v domácnosti. Není potřeba používat chemické látky, jak začala doporučovat média. Snad kromě špetky soli, ale ani ta není potřeba. Vysvětlíme vám, jak na to. Vyzkoušeli jsme to.


 
‹‹   Předchozí   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 20 30 40 50 60   Následující   ››