SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Sledování mutací COVID-19

Data k výsledkům sekvenací variant koronaviru na území ČR bude SZÚ pravidelně aktualizovat a zveřejňovat vždy v pondělí. Termín je dán systémem sběru a zpracování. Platí, že v České republice mírně narůstá detekce varianty delta, ale praxe zatím nemá k dispozici data, která by odůvodňovala obavy z vyšší nebezpečnosti delta mutace vzhledem k průběhu onemocnění. Delta se ale snáze šíří, proto je důležité dodržovat preventivní opatření.


 

Výskyt delta mutace COVID-19 se v ČR se mírně zvyšuje

Ke dni 2. 7. 2021 bylo za ČR osekvenováno a do GISAID vloženo 4 830 celogenomových sekvencí. V týdnu od 28. 6. do 2. 7. laboratoře prokázaly celkem 6 nových případů mutace delta z nově osekvenovaných 22 vzorků, a to čtyři případy v Jihomoravském kraji a dva v Praze.


 

Absolutní počet případů reinfekcí covid-19 v ČR vzrostl, jejich frekvence výskytu ale nadále zůstává nízká

Z průběžné analýzy dat vyplývá, že v ČR aktuálně evidujeme celkem 1982 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. Vzhledem k poklesu počtu nových případů nemoci se i počet reinfekcí zvyšuje jen mírně a relativní výskyt opakovaných infekcí zůstává nadále nízký.


 

Záškrt v Dominikánské republice a na Haiti

Od 1. kalendářního do 22. kalendářního týdne 2021 (do 6. června 2021) byly hlášeny případy onemocnění záškrtem ze dvou zemí na ostrově Hispaniola.


 

Zprávy CEM 05 - květen 2021


 

WGS - DISKRIMINATIVNÍ PCR v České republice

Prezentace s údaji o strategii WGS, souhrny údajů z WGS, přehledy variant zjištěných v České republice v roce 2021 a dalšími.


 

Cvičení pomohlo před závažnými komplikacemi COVID-19

Fyzická aktivita nám pomáhá cítit se lépe a předchází nebo zpomaluje řadu onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny a demence. Pomáhá nám žít déle. Doporučuje se alespoň 150 minut mírné fyzické aktivity týdně. Studie publikovaná v časopise British Journal of Sports Medicine naznačuje, že rutinní pohybová aktivita může pomoci chránit lidi, kteří onemocní COVID-19, před vážným onemocněním.  Doporučujeme, aby úsilí o podporu fyzické aktivity bylo orgány veřejného zdraví upřednostňováno a začleněno do běžné lékařské péče.


 

Mastné kyseliny omega-3 chrání před zánětem prostřednictvím lipidových mediátorů LOX a CYP450: mají význam pro těžkou depresi a neurogenezi lidského hipokampu

Kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) mohou působit antidepresivně, protizánětlivě a neuroprotektivně, ale přesný molekulární mechanismus jejich účinků není dosud zcela objasněn. Vědci provedli studie s cílem ověřit, které metabolity EPA nebo DHA se na těchto protizánětlivých, neuroprotektivních a antidepresivních účincích podílejí. A fungovalo to i v klinické studii na pacientech...


 

Odhad cirkulace viru SARS-CoV-2, variant vyvolávajících znepokojení, nefarmaceutické intervence a zásobování vakcínami v zemích EU/EEA

Překlad vybraných částí dokumentu ECDC „Assessing SARS-CoV-2 circulation, varints of concern, non-pharmaceutical interventions and vaccine rollout in the EU/EEA, 15th update, 10 June 2021“


 

VYUŽITÍ SEKVENACE A PCR PŘI SLEDOVÁNÍ VIRU SARS-COV2

Sekvenace je důležitá pro sledování změn viru SARS-COV2 v čase . Výsledkem sekvenačního procesu je „přečtení celého genomu viru“. Celý proces zpracování vzorku od příjmu k nám do NRL až po získání  výsledku přiřazeného k pacientovi trvá 20-30 dní (viz schéma). K této době přispívá to, že jsou vzorky do NRL sváženy, zpracovávány v poču po 94 a předávány do dalších sekvenačních center.


 

Proč potřebujeme nové zdravotní značení na přední straně obalu potravin (FoPL)

Víří se diskuse, zda a proč se má na přední straně obalu potravin umístit zdravotně podmíněné logo, které by informovalo spotřebitele z hlediska výběru potravin pro své zdraví. Zjednodušení je sice velmi jednoduché, ale funguje. Možná to trochu obrazně připomíná tlak na nošení roušek v pandemii… A víte, že 10 Kč do prevence zdraví by brzy přineslo profit 17 Kč v ekonomickém výkonu země! Takový je výsledek analýz zdravotnictví a ekonomiky pro ČR. (Read also in EN...)


 

COMED study - high vitamin D levels did not reduce mortality in patients with COVID-19

Preliminary results. The results of a study in patients hospitalized with COVID-19 at the University Hospital Brno focused on the effect of vitamin D on mortality. The conclusion was a bit surprising. High serum/plasma 25OH-D levels in patients (>75 nmol/l) did not lead to a reduction in mortality. On the contrary, very low values < 36.7 nmol/l statistically showed increased mortality.


 

Nová obrana proti super-bakteriím: omega-3 MK mohou zvýšit účinek antibiotik.

Australští vědci poprvé potvrdili souvislost mezi pravidelným užíváním rybího oleje a schopnostem "super-bakteriím" stát se méně odolnými vůči antibiotikům. Objev, který uvedla Flinders University a který byl právě publikován v mezinárodním časopise  mBio , ukázal, že mastné kyseliny rybího oleje se mohou ukázat jako jednoduchý a bezpečný doplněk stravy, který by lidé mohli užívat spolu s antibiotiky, aby byla efektivita proti infekcím účinnější.


 

COMED study: reduced mortality in COVID-19 patients with higher “omega-3 index”

Preliminary information The study statistically confirmed the hypothesis that a higher value of the so-called omega-3 index (sum of EPA+DHA+DPA in cell membranes) leads to lower mortality in COVID-19 patients, who usually succumb to pneumonia. This is an encouragement for further work in the field of nutrition and promotion to include long-chain omega-3 MK sources in the diet (not to be confused with essential ALA, although this is also of great importance).


 

Letní ovoce a zelenina osvěží, nasytí a podpoří zdraví

Léto je téměř tady, a tak se možná budete snažit kompenzovat horko kolem sebe, zejména v kuchyni. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vytvořit osvěžující jídla s využitím sezónního ovoce a zeleniny. Zařazení letních druhů jako jsou meloun, jahody, třešně, ostružiny, sladká kukuřice, papriky nebo cukety dodá vašim pokrmům barvu a chuť. Navíc do sebe dostanete zdraví prospěšnou vlákninu, vitaminy, minerální látky, fytonutrienty, antioxidanty a látky bojující proti zánětům. Využijte letní ovocno-zeleninovou duhu na talíři. Vaše tělo vám poděkuje a možná dokonce uniknete i žáru sporáku.