SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Úprava ryb výrazně ovlivňuje obsah omega-3 MK a dalších cenných živin

Na konferenci výživářů v Teplicích se také v kuloárech  diskutovalo o kulinární úpravě ryb, z hlediska obsahu omega-3 MK a minerálních látek. Rozdíly mohou být opravdu velké. Provedli jsme experiment, ve kterém jsme zhodnotili kulinární přípravu pstruha duhového (zakoupeno v řetězci LIDL). Kulinárně jsme jej upravili obvyklým grilováním a pečením. Otázka byla, co lidem více chutná a jaký je obsah cenných látek.


 

Sůl v pečivu - Technická zpráva AHEM 2-2020

Přemíra soli ve stravě představuje nemalá zdravotní rizika. Na celkovém přívodu soli v obvyklé dietě má velký podíl pečivo. V roce 2019 proto realizovalo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, jehož předmětem bylo stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Výsledky průzkumu by se mohly stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuze o národních doporučeních, uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích. Snížení soli v pečivu by mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.


 

Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 41. kalendářní týden, 4-10. října 2020

Communicable disease threats report, 4-10 October 2020, week 41


 

Praha, areál SZÚ, pylový monitoring

Pylová sezóna 2020 skončila. Těšíme se na shledanou v roce 2021.


 

Pacienti s Covid-19 trpí zkreslenými pachy a chutěmi – zotavení může trvat až 2 roky

Dostali jsme dotazy z veřejnosti, proč po prodělání Covid-19 trpí ztrátou chuti a čichu na typické pokrmy a potraviny. I když se vysvětlení objevilo v několika médiích, možná vám tyto informace pomohou pochopit některé souvislosti. Vycházíme obrazně z více dostupných informací.


 

Přerušovaný půst - (staro)nový trend ve stravování

Na úspěšné výživářské konferenci v Teplicích v polovině září se v kuloárech diskutoval nový trend - přerušovaný půst. Má jiný přístup než běžné diety. Spíše než omezovat co jíte, tato dieta omezuje kdy a kolik jíte. U některých lidí může být tato změna snazší ke zvládnutí. Ale pořád nemáme dostatek odborných podkladů, jak taková dieta souvisí se zdravím.


 

Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě COVID-19) za 40. kalendářní týden, 27.9. – 3.10. 2020

Communicable disease threats report, 27 September – 3 Oct 2020, week 40


 

Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 39. kalendářní týden, 20.-26. září 2020

Communicable disease threats report, 20-26 September 2020, week 39


 

Reinfekce virem SARS-CoV-2

Shrnutí dostupných dat k reinfekci virem SARS-CoV-2. Souhrn z textu ECDC, který byl publikován 21.9.2020. Reinfection with SARS-CoV-2: considerations for public health response, 21 September 2020, ECDC.


 

Onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19) v EU/EEA a Velké Británii - dvanáctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC

ECDC: Rapid risk assessment: Increased transmission of COVID-19 in the EU/EEA and the UK – twelfth update


 

Mimořádné opatření – izolace a karanténa s účinností od 25. 9. 2020 do odvolání

Mimořádné opatření MZ ČR


 

Školní stravování - analýza systému a návrhy modernizace v rámci projektu

Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, potravin a výživy pod vedením Prof. MVDr. J. Rupricha, CSc. uveřejnilo v minulých letech zprávy o nutriční hodnotě školních obědů.


 

Od čtvrtka se rozšíří protiepidemická opatření u hromadných akcí a ve stravovacích zařízeních

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací v ČR přistupuje Ministerstvo zdravotnictví k dalším protiepidemickým opatřením. Resort od čtvrtka 24. září omezuje otevírací dobu provozoven stravovacích služeb od 22 hodin do 6 hodin ráno a upravuje konání hromadných akcí. Účinnost opatření je limitována na 14 dnů a končí tedy 7. října. Tisková zpráva MZ ČR, 23.9.2020.


 

Mohou omega-3 EPA a DHA mastné kyseliny chránit plíce a urychlit regeneraci u osob vyléčených z Covidu-19? Za zkoušku to stojí…

Vše plyne z nových vědeckých informací, které se začínají objevovat. „Lidé vyléčení z Covidu-19 mají i po měsících poškozené plíce“, ukázala studie FN v Hradci Králové, píše iDNES.cz (22.9.2020). „Téměř polovina nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává potíže s dýcháním nebo bolest na hrudníku.“ Věda nově ukazuje, že zejména omega-3 DHA může chránit plíce. Studie v USA zkoumala stav zvaný intersticiální plicní onemocnění (ILD, IPP), což je soubor poruch, které mimo jiné způsobují „progresivní jizvy“ v plicích. Toto „zjizvení“ ovlivňuje schopnost dýchat a dodávat dostatek kyslíku do krve. Intersticiální plicní onemocnění jsou zpravidla oboustranná difúzní onemocnění plicní tkáně. Jde o velmi různorodou skupinu převážně vleklých nenádorových chorob, které postihují oblast plicních sklípků, průdušinek, kapilár a vmezeřeného pojiva.


 

Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (mimo COVID-19) za 38. kalendářní týden, období 13. - 19. 9. 2020

Communicable disease threats report, 13-19 September 2020, week 38  


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 20 30 40 50 60 100   Následující   ››