SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


Mimořádné opatření MZ ČR pro poskytovatelé zdravotních služeb akutní lůžkové péče

Záznam o hospitalizovaném pozitivním nálezu. 17.3.2020


 

Doporučení pro ordinace a čekárny praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD)

Současná situace vyžaduje změnit režim chodu ordinace. Pokyny pro očkování. Aktualizace k 17.3.2020    


 

SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní

Na základě dotazů zveřejňujeme informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti. Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu. Podle WHO je virus při teplotě 70 stupňů a více termolabilní - kulinární teploty se proto zatím jeví jako bezpečné.


 

Stanovisko národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod

Pracovníci, kteří nakládají s odpadními vodami, by měli používat standardní postupy pro základní hygienická opatření a používat doporučené osobní ochranné pomůcky. Pro pracovníky čistíren odpadních vod stále platí, že by měli odpovědně dodržovat stávající bezpečnostní a hygienická opatření a tím minimalizovat rizika nákazy z pracovního prostředí.


 

Covid-19 a koronaviry - jak správně používat dezinfekční prostředky

Co bychom měli znát dříve než začneme dezinfikovat? Veřejnost se ptá, jak se dá provádět dezinfekce v domovních prostorách, bytech, stravovacích službách. Metodický materiál nám poskytla paní Mgr. I.Lukašíková, ředitelka odboru HDM KHS ZK. Byl připraven v minulém roce. Je velmi názorný, obecný a může účinně pomoci v praxi. Odezva veřejnosti na tento materiál je velmi dobrá. Doporučení je, abychom materiál zveřejnili na webu SZÚ. Rádi  ho proto sdílíme.


 

Mimořádné opatření MZ ČR

Povinnost pro poskytovatele zdravotních služeb zajišťujících odběr vzorků na vyšetření nového koroaviru SARS-CoV-2.


 

Doporučený postup Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS)

PRŮVODCE pro poskytovatele sociálních služeb v souvislosti se šířením nákazy koronavirem COVID-19.


 

Doporučení pro očkování dětí v uzavřených oblastech

Platí stále pravidlo, pokud je dítě zdravé, nemělo by se pravidelné očkování odkládat.


 

Připravte nespecificky tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: dobré tělesné kondici pomohou i omega-3 a vitamin D.

Víte, že fatální případy COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře ( CRS ), kterou organizmus nezvládl? Je to vážný stav organizmu zprostředkovaný imunitním systémem. Výživa vás sice v tomto stavu nezachrání, ale v prevenci svého zdraví můžete udělat hodně. Budete-li v dobré kondici, pravděpodobnost mírnějšího průběhu a uzdravení lze očekávat vyšší. Dodejme, že nejde o specifický antivirový efekt, ale o obecnou podporu imunitních funkci těla, aby bylo jasno. Chcete přece přežít infekci s lehčími příznaky nemoci nebo ne? Hovoříme-li obecně o cytokinech a výživě, je zajímavé, že některé omega-3 mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů také snižovat zánětlivé procesy v těle. Ke kontrole zánětlivých procesů v organizmu přispívá i vitamin D. Tyto významné živiny naleznete v tučných rybách nebo rybím oleji z tresčích jater (pozor na různé typy rybích olejů).


 

Přehled situace v ČR: COVID-19

Ministerstvo zdravotnictví ČR


 

Pandemie onemocnění vyvolaného novým koronavirem (COVID-19): zvýšený přenos v EU/EEA - šestá aktualizace RRA ECDC

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace vyhlásil dne 11. března 2020 onemocnění COVID-19 za globální pandemii.


 

Národní referenční laboratoří pro SARS-CoV-2 je NRL pro chřipku.

NRL prošla úspěšně konfirmační procesem v EU referenční laboratoři (Charité Berlín).


 

Jak si správně a efektivně mýt ruce? Effective hand-washing.

Leták ECDC. Poster ECDC.


 

Doporučení NRL FCM SZÚ pro prodej nebalených potravin a gastro provozovny po dobu vyhlášené pandemie Covid-19

Doporučení Národní referenční laboratoře pro výrobky určené pro styk s potravinami a výrobky pro děti do tří let k prodeji nebalených potravin, nápojů a pokrmů do spotřebitelem přinesených obalů a nádob a při prodeji potravin v bezobalových prodejnách v souvislosti s pandemií onemocnění  COVID-19.