Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 10 20 30 40 50 100   Následující   ››

Konference Jód 21 již v pátek 5. března 2021

Trápí české (vegetariánské) děti nedostatek jodu? Co jsou hormonální disruptory a jak ovlivňují zdraví naší štítné žlázy? Jaké suplementy jsou dostupné na českém trhu?


 

Výskyt gastrointestinálních infekcí způsobených Salmonella Enteritidis sekvenční typ 11 v souvislosti s konzumací drůbežích výrobků

Stručný souhrn informací Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) k výskytu gastrointestinálních infekcí způsobených Salmonella Enteritidis sekvenční typ (ST) 11 v souvislosti s konzumací drůbežích výrobků v několika členských zemích EU / EHP a ve Spojeném království. 25.2.2021.


 

COVID-19 - je třeba zvážit nízký referenční příjem vitaminu D na etiketě potraviny - je to pravděpodobně role EFSA

V pandemii má preventivní účinek. V době onemocnění COVID-19 se toho o prevenci už hodně napsalo, ale jako by společnost úplně zapoměla, co má dělat - starat se intenzivně o své zdraví a nikoli se zaklínat, aby člověk nechytl infekci. (Upřímně, začít by se inhed mělo se zlepšením budoucí výuky na školách - dieta, pohyb, více pohody...kdo na tom pracuje?) Ale zpět - jedním z preventivních opatření je udržovat dostatečnou hladinu vitaminu D v těle.  V současné době by hodnoty v séru / plazmě měly být vyšší než 75 nmol / l. Většina populace ani zdaleka nedosahuje těchto hodnot, zejména v jarních měsících (leden-duben).


 

Informace k možnému přenosu ptačí chřipky ze zvířete na člověka

V posledních dnech se médiích objevila informace o možném přenosu ptačí chřipky ze zvířete na člověka, první případy pravděpodobného přenosu oznámilo Rusko.


 

První identifikovaný případ onemocnění ptačí chřipkou A (H5N8) u člověka

Zpráva ECDC z 24.2.2021


 

Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského

Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách. Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského ( Silybum marianum ). 


 

Počet případů reinfekcí covid-19 v ČR mírně vzrostl

Z průběžné analýzy dat vyplývá, že máme v ČR nyní s jistotou evidováno celkem 158 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19. To je zhruba o stovku více než před měsícem. Více případů reinfekcí je u žen. 


 

SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace

RAPID RISK ASSESSMENT (RRA), Rychlé hodnocení rizik, ECDC, 15. února 2021.


 

Upozornění SZÚ - nepovolená rostlinná vlákna do polymeních materiálů pro styk s potravinami

Upozornění Státního zdravotního ústavu o nelegálnosti uvádění na trh plastových výrobků obsahujících bambus a jiná nepovolená rostlinná vlákna. Tyto výrobky nesplňují požadavky evropských předpisů stanovujících požadavky pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami.


 

Konference Výživa a zdraví 2021

21. září 2021 -23. září 2021

25. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE v Teplicích s mezinárodní účastí. 


 

Pozvánka na odbornou konferenci Jód 21

5. březen 2021


 

Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021

Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.


 

SARS-COV-2: incidence 20I/501Y.V1 na Trutnovsku – Náchodsku a v Praze v 1.KT 2021

 Mimořádná zpráva NRL.


 

Do března 2021 se EFSA vyjádří ke zdravotnímu označování na přední straně obalu potravin

Podle akčního plánu pro strategii EU „Farm to Fork“ má Evropská komise v úmyslu předložit do konce roku 2022 návrh harmonizovaného povinného nutričního značení na přední straně obalu potravin a stanovení nutričních profilů s cílem omezit propagaci potravin s vysokým obsahem například soli, cukrů a/nebo tuku. Ve hře jsou různé systémy označování, např. Nutri-Score, "Baterkový systém" a řada systémů v dalších zemích. O systému značení Nutri-Score jsme už dříve psali.


 

Odborné ohlédnutí za rokem 2020: Aflatoxiny 60 let od jejich objevu

V loňském roce si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Toto výročí je úzce spojeno s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 10 20 30 40 50 100   Následující   ››