Home

Aktuality


Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19

Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.


 

WHO a CDC doporučení pro uvolnění pacientů s přetrvávající PCR pozitivitou z izolace

Srovnání doporučení WHO a CDC


 

Doba infekčnosti jedinců infikovaných virem SARS-CoV-2

Jak dlouhé je období nakažlivosti u onemocnění covid-19? Jak dlouho může přetrvávat PCR pozitivita? Souhrn současných poznatků.


 

Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o označování potravin pro zdravější výběr: „Směrem k celoevropskému nutričnímu skóre?“

Systém nutričního profilování potravin „Nutri-Score“ - podporované spotřebiteli (BEUC) - je členskými státy stále více podporováno a v některých byl systém již použit. V Evropě však zavádění podnítilo debatu z několika aspektů. Mělo by být označení povinné nebo dobrovolné? Mělo by se uvádět celkové skóre nebo informace o jednotlivých živinách? Které etiketě zákazníci nejlépe rozumí? Diskuse se těmito otázkami zabývala. Německé předsednictví pracuje na závěrech Rady o označování potravin, které mají být přijaty v prosinci 2020.


 

Evropský týden testování na HIV a žloutenky

Otestuj se. Dodržuj léčbu. Mysli na prevenci.


 

WHO on-line kurzy covid-19

Přehled volně dostupných WHO on-line kurzů zaměřených na covid-19.


 

Po Evropě se šíří nová mutace koronaviru, varují vědci. Přišla ze Španělska.

Reakce Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění na článek uveřejněný na www.seznam.cz. Uveřejněný článek i skutečnost, že i na území ČR počínají cirkulovat nové varianty podtrhují důležitost molekulární surveillance, tedy sběru pozitivních vzorků na celém území ČR a získávání celogenomových sekvencí. Jaký význam má delece dvou aminokyselin v N terminální oblasti spike proteinu? Zůstane delece omezena jen na 2 aminokyseliny? Ovlivní povrchovou strukturu S proteinu a tedy i jeho antigenní vlastnosti? Do jaké míry je tato varianta rozšířena ? Veškeré v dané chvíli dostupné informace budou uveřejněny v pravidelné pondělní zprávě .


 

Nutri-Score: hotová jídla v supermarketech a e-shopech mají překvapivě dobrou zdravotně-nutriční kvalitu

Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. My jsme vyzkoušeli hodnocení „hotovek“, pokrmů (např. svíčková, guláš, lasagne), které koupíte v obchodech. Jejich sortiment se hodně rozrostl. Jak dopadlo hodnocení? Překvapivě dobře.


 

Rady a doporučení pro domácí karanténu/izolaci

Jste v domácí karanténě. Váš stav nevyžaduje přijetí do nemocnice. Je důležité dodržovat následující pokyny.


 

Nový koronavirus vydrží na povrchu několik hodin - aktualizace

1. Stabilita viru SARS-CoV-2 je podobná původnímu viru SARS. N van Doremalen, et al . Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine . DOI: 10.1056/NEJMc2004973 (2020). 2. Vliv teploty na přežívání viru na různých materiálech a površích potvrdila recentní australská studie (Riddel et al. 2020), aktualizace 6.11.2020 .


 

Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021


 

Zvýšený přenos onemocnění covid-19 v zemích EU/EEA a Velké Británii - třináctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA), ECDC

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo 23. října 2020 třináctou aktualizaci rychlého hodnocení rizik v souvislosti s onemocněním vyvolaným novým koronavirem SARS-CoV-2. Předkládáme stručný výběr z RRA .


 

Onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), pojmenováno jako „COVID-19“ (coronavirus disease 2019)

Základní informace o onemocnění , 6.aktualizace.


 

Výskyt onemocnění způsobených Salmonella Typhimurium a S. Anatum v několika zemích spojený s para ořechy.

Společné rychlé hodnocení rizik Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Rapid outbreak assessment: Multi-country outbreak of Salmonella Typhimurium and S. Anatum infections linked to Brazil nuts


 

„Zdravá 5ětka“ – prevence chronických zánětů v těle

Věda prokázala, že chronický zánět nízkého stupně se může stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty. Existuje ale spousta kroků, co můžete udělat, abyste se zejména chronickým zánětům bránili. Začněte s těmito kroky již dnes. Boj proti chronickým zánětům se vám rozhodně vyplatí!