Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
Klastr případů pneumonie způsobených novým koronavirem, Wu-chan, Čína
K 17. 1. 2020 bylo laboratorně potvrzeno 44 případů, 41 ve Wu-chanu, 2 případy byly potvrzeny u cestovatelů z Wu-chanu do Thajska a jeden do Japonska. RRA ECDC 1
Celý článek 20. leden 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
První případ onemocnění novým koronavirem importovaný z Číny do Japonska – 15. 1. 2020
15. ledna 2020 večer byl potvrzen první případ onemocnění novým koronavirem v Japonsku.
Celý článek 17. leden 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Prohlášení WHO k výskytu nového koronaviru v Thajsku. Informace o situaci ke dni 14. 1. 2020.
8. ledna byla v Bangkoku hospitalizována 61 letá cestovatelka z Wu-chanu z Číny, u které bylo potvrzeno onemocnění novým koronavirem. Podle thajských úřadů se pacientka nyní zotavuje a je připravena k návratu domů.
Celý článek 14. leden 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Cíl nejen pro rok 2020: snížit obsah soli v dietě. Změňme chování, v Evropě patříme k nejhorším!
Musíme konečně dohnat vyspělou Evropu i ve výživě a životním stylu podporujícím zdraví. Jsme dostatečně inteligentní, máme svou kulturu. Konečně nacházíme své postavení v Evropě i ve světě. Nestačí jen se lépe oblékat, hromadit auta, vyrážet k moři nebo horských resortů, budovat si nové byty a domy. Vyspělé země unie nám dávají i jiný příklad. Tam se více věnují vlastnímu zdraví. Chtějme zdraví, krásné tělo i mysl. Také péče o prostředí začíná stále více dominovat. Především u mladší generace. Výživa – ta do toho patří. Má na vše zásadní vliv. Geny jsou nám dány, ale jak je zapínáme a vypínáme (epigenetika), to je jen na nás. Složení diety to je typický přepínač genů. Tak můžeme vědomě řídit naše tělo. Podle nedávné zprávy Evropské komise (EK, 2019) přispívají rizikové stravovací návyky v ČR k úmrtnosti z 27 %. V EU je to pouze 18 %. Tyto špatné návyky mají větší vliv v % než součet kouření, alkoholu a malé pohybové aktivity dohromady. Mezi negativní stravovací návyky jednoznačně patří i vysoký příjem soli.
Celý článek 13. leden 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
HIV poradna bude dne 15.1. 2020 z technických důvodů uzavřena
Celý článek 13. leden 2020 | Martina Kůželová, DiS
Případy pneumonie pravděpodobně spojené s novým koronavirem, Wu-chan, Čína
Ve Wu-chanu, hlavním městě čínské provincie Chu-pej a nejlidnatějším městě ve střední Číně, došlo k výskytu pneumonií, u nichž dosud není znám přesný původce onemocnění ani způsob přenosu.
Celý článek 10. leden 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Stanovisko NRC pro pitnou vodu k úpravě vody reverzní osmózou
Upozornění na zdravotní rizika spojená s použitím zařízení na úpravu vody na bázi reverzní osmózy, destilace a kondenzace vzdušné vlhkosti.
Celý článek 9. leden 2020 | MUDr. František Kožíšek, CSc.
Vodní filtry, problematika domácí úpravy pitné vody
Informace pro veřejnost, kdy je a kdy není potřeba vodu v domácnosti upravovat a jak postupovat při případné koupi a provozu vodního filtru, upozornění na klamavé prakticky prodejců.
Celý článek 9. leden 2020 | MUDr. František Kožíšek, CSc.
Upozornění na kolaps zdravotní péče ve Venezuele
Dne 3. 1. 2020 vyšlo na stránkách CDC (Atlanta, USA) doporučení vyhnout se cestování do Venezuely, pokud to není nezbytně nutné.
Celý článek 8. leden 2020 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Nekrolog - MUDr. Martina Havlíčková, CSc.
Celý článek 2. leden 2020 | Helena Jiřincová, Jan Kynčl, Klára Labská, Barbora Macková
Mezinárodní den migrantů
Dne 4. prosince 2000 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 18. prosinec za Mezinárodní den migrantů v reakci na rostoucí počet migrantů ve světě. Datum bylo zvoleno proto, že v ten den byla v roce 1990 v OSN přijata Mezinárodní úmluva o ochraně práv všech migrujících pracovníků a členů jejich rodin (A/RES/45/158).
Celý článek 18. prosinec 2019 | MUDr. Jana Košťálová, MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělenní epidemiologie infekčních nemocí, CEM
Sérologický průkaz pertuse a parapertuse
Připomenutí postupu pro sérologický průkaz pertuse a parapertuse podle vyhlášky č. 473/2008 Sb., a podle doporučení NRL pro pertusi a difterii SZÚ.
Celý článek 17. prosinec 2019 | MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., Mgr. Jana Zavadilová, CEM, SZÚ
Přemýšleli jste o množství soli v pečivu?
Doporučená maximální dávka soli pro dospělého člověka je 5 g na den, to je asi jedna čajová lžička. 80% soli pochází v naší dietě dnes z potravin (pečivo, uzeniny, sýry, pochutiny, aj.) a jen 20% z přisolování. V ČR se denní dávka pohybuje často v množství až 15 g na den! Změřili jsme aktuálně 100 různých druhů pečiva v největších řetězcích. Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11 násobný rozdíl na 100 g pečiva. Dospělý člověk, pro představu, v průměru konzumuje asi 200 - 300 g pečiva každý den. Podívejte se na infografiku, která obsahuje "dva okraje" měřených hodnot obsahu soli v pečivu.Podle velikosti porce pečiva na obrázku si lehce spočítáte, kolik soli do sebe dostanete ze znázorněných výrobků. Pokuste se přemýšlet při výběru potravin a myslete na své zdraví, prosím.
Celý článek 14. prosinec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutriční doporučení MZ ČR pro školní jídelny: musíme to opravit
Po diskusi odborníků i veřejnosti zadalo MZ ČR úkol zaměřený na „rekonstrukci tzv. Nutričního doporučení MZ ČR“ (ND). To používají školní jídelny (ŠJ) k sestavování jídelníčku. Ale také hygienici zaměření na hygienu dětí a mládeže (HDM KHS). Musí naplnit literu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Ten ukládá, aby „podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny“. Bohužel se tyto požadavky zákona v řadě případů nedodržují. Stát vkládá do školního stravování asi 8 miliard Kč (na hlavu přispěje každý ročně 800 Kč) a rodiče dětí dalších více než 7 miliard Kč. Jak dlouho se budou nedostatky tolerovat? Chce s tím společnost vůbec pohnout kupředu?
Celý článek 12. prosinec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení
Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu a na základě podnětu z KHS byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky další roky 2020-2021 . Jsou podobná tématům na roky 2018-2019 (viz níže).
Celý článek 7. prosinec 2019 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.