Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
Zdraví a školní obědy – jak dál? Blue print.
Školní obědy jsou v ČR fenomén, který se jednou oslavuje, podruhé kritizuje. Vznikl v dobách socializmu. Neprošel mnoha organizačními změnami, ale stále slouží. Byl založen překvapivě dobře. Vzhledem k měnící se společnosti a změnám životního stylu ale vyžaduje plynulou adaptaci.U příležitosti zahájení školního roku 2019/20 zveřejňujeme "blue print".
Celý článek 28. srpen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Konzultační den 2019 - Novinky v surveillance a prevenci bakteriálních vzdušných nákaz
Celý článek 23. srpen 2019 | Mgr. Jana Zavadilová
Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
V srpnu 2009 vydala ECHA první příručku a názvem "Guidance on the Application of the CLP Criteria". V současné době již existuje její verze 5 z července 2017, ale stále v angličtině. Pro vyhledání páté verze příručky lze použít také kód ISBN: 978-92-9020-050-5
Celý článek 20. srpen 2019 |
Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“
Beyond Burger TM , novinka na tuzemském trhu, je „vlajkovou lodí“ kalifornské firmy Beyond Meat®, do které investovala nejedna známá osobnost (např. Leonardo DiCaprio či Bill Gates). Jedná se o rostlinnou alternativu klasického hovězího hamburgeru, jež dle slov výrobce a prodejců „ vypadá a chutná jako čerstvý hovězí hamburger “. Předchozí aktualita popisovala několik druhů tradičních alternativ masa v ČR, avšak ani jedna z nich se masu svojí chutí nebo nutričním složením nerovná. Je snad veganský Beyond Burger TM vyjímkou? Chcete-li vědět, jak dopadlo porovnání s masovými hamburgery, přečtěte si text níže…
Celý článek 20. srpen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zdravou stravou proti klimatickým změnám – aktuálně jsme reformulovali hovězí guláš.
Horké dny přináší varovné zprávy, které veřejnost doslova hltá během dovolené. I vědci je sledují. Citujeme ze zprávy ČTK otištěné v “iDNES”: „Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat,“ uvedla šéfka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího. Zaměstnanci a studenti jsou podle ní „odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu“. I my na SZÚ se chceme angažovat. Výzkumný tým proto v rámci reformulací a snižování uhlíkové stopy na sobě odzkoušel, tzv. Greta guláš. Název byl akčně odvozen od jména aktivistky Grety Tintin Eleonory Ernman Thunbergov é, která se na moderní solární laminátové jachtě (možná poněkud neekologické, ale co jiného může vymyslet, přeplavat oceán vlastní silou se zatím nikomu nepodařilo) vydala na konferenci “ Climate Action Summit ” z Plymouthu do New Yorku. Na své cestě bude konzumovat pouze veganskou stravu bez masa, které je hlavním zdrojem emisí. Přinášíme vám tedy jak recepturu “Greta guláše”, tak i skutečné hodnocení snížení uhlíkové stopy vůči hovězímu guláši, klasické to součásti obvyklé české stravy (ve skutečnosti je ale guláš dědictvím po Maďarech - „gulya“ = stádo hovězího dobytka). I vy tak můžete (i bez jachty) přispět k boji proti klimatickým změnám. I když musíme podotknout, že s poněkud jinými výslednými nutričními parametry. Červené maso má, v omezené míře, své nutriční výhody v obvyklé dietě, ale to teď prostě neřešme. Je to zase jiné téma.
Celý článek 19. srpen 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pokyn ECHA k příloze VIII nařízení CLP
V červenci r. 2019 byl na webu ECHA uveřejněn pokyn týkající se tzv. harmonizované informace - reakce na ohrožení zdraví - přílohy VIII k nařízení CLP. Účelem tohoto pokynu je pomoci uživatelům při plnění povinností vyplývajících z nařízení.
Celý článek 6. srpen 2019 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
Ekologie, etika, zdraví - přichází další vlna ve stravování? Nahradíme více živočišného masa rostlinnými alternativami?
V létě stoupá obliba zahradních párty a oslav spojených nejen s příjemnou společností, ale i s chutným jídlem. Zlatou klasikou je grilování masa, sýrů, zeleniny. V poslední době se zvyšuje využití výrobků nahrazujících maso zvířat. Ze západu přichází nová vlna rostlinných alternativ masa. Všichni jistě ví, že klasické maso je mj. výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin a lépe využitelného železa. Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace (zejména červeného masa, masných výrobků, tučného masa) bývá spojována s vyšším rizikem vzniku civilizačních onemocnění. Stále větší váhu má ve společnosti i hledisko ekologické a etické, které ve výběru potravin, zejména u mladší generace spotřebitelů, často dominuje. Proto někteří spotřebitelé již dávají přednost produktům, které se masu podobají, ale neobsahují ho. Výběr alternativ masa (v podobě plátků nebo přímo burgerů) je na českém trhu dost široký. Mohou být z vaječného bílku, sóji a dalších luštěnin, pšenice, či z jejich kombinací. Produkty mají rozdílné nutriční složení. Z hlediska lidské výživy není lehké si vybrat. Maso, nebo alternativy masa? To je oč tu dnes a asi i do budoucna (po)běží. V 1. části letní aktuality si připomeneme tradiční alternativy masa s jejich nutričními hodnotami a v nadcházející 2. části, kterou zveřejníme po laboratorní analýze, se podíváme na novinku v ČR – „Beyond Meat burger“, který připomíná vzhledem, texturou, potažmo i chutí klasický hovězí hamburger .
Celý článek 29. červenec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Světový den hepatitid - 28. červenec
Každoročně je 28. červenec označován za světový den hepatitid. V tento den se narodil Dr. Baruch Blumberg, objevitel viru hepatitidy B, nositel Nobelovy ceny. Podle ECDC je okolo 9 milionů Evropanů postiženo chronickou hepatitidou B nebo C.
Celý článek 26. červenec 2019 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Výzva k přihlášení do vzdělávacího programu ECDC (EPIET a EUPHEM) – EU track (kohorta 2020). Call for application to the ECDC Fellowship Programme EPIET and EUPHEM – EU track fellows (Cohort 2020).
Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyhlásilo ročník 2020 školícího programu ECDC Fellowship Programme, EU Track , sestávající ze dvou paralelních směrů European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) a European Public Health Microbiology Training (EUPHEM). Termín podání přihlášek do ECDC ze strany jednotlivých uchazečů o EPIET nebo EUPHEM, EU-track, kohorta 2020 je do 8. září 2019 do 24:00 hodin CET.
Celý článek 24. červenec 2019 | MUDr. Hana Orlíková
Ebola jako mimořádná událost ohrožující veřejné zdraví mezinárodního významu (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC)
Probíhající epidemie Eboly v Demokratické republice Kongo byla dne 17. července 2019 vyhlášena Světovou zdravotnickou organizací jako mimořádná událost ohrožující veřejné zdraví mezinárodního významu [1], epidemie začala v létě 2018 [2].
Celý článek 22. červenec 2019 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Zdravotní riziko kontaminantů v potravinách hodnotí SZÚ od července 2019 podle výpočetního modelu EU (RACE)
Možná jste slyšeli o systému rychlého varování pro nebezpečné a rizikové potraviny a krmiva EU známého pod zkratkou RASFF. Země se navzájem oficiálně informují o záchytu potravin, které mohou poškodit zdraví spotřebitele. Proto je důležité mít harmonizovaný postup, abychom si navzájem rozuměli. Řada případů končí u soudu a nejedna firma je pak citelně pokutována. Nyní se využívá nový výpočetní systém pro hodnocení vlivu na zdraví známý pod zkratkou RACE.
Celý článek 8. červenec 2019 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva za chřipkovou sezonu 2018/2019
Sledování cirkulace viru chřipky a nechřipkových respiračních virů (ARI/ILI) probíhá v sentinelovém systému standardně od 1.10. daného roku do 31.5. následujícího roku pokynem hlavního hygienika ČR.
Celý článek 27. červen 2019 | Martina Havlíčková, Jan Kynčl, Helena Jiřincová, Dušan Trnka, Alexander Nagy, Radomíra Limberková, Ludmila Nováková, Jaromíra Večeřová
Jak v horku poznat, jestli jsme dost zavodněni?
Současné extrémní teploty způsobují u každého z nás vyšší ztráty tekutin. Tyto ztráty tekutin je nutno nahrazovat, aby nedocházelo k dehydrataci organismu a následných nepříznivých zdravotních projevů.
Celý článek 26. červen 2019 | MUDr. Michael Vít, Ph.D., MUDr. František Kožíšek, CSc.