SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60   Následující   ››

Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?

Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky. 


 

Monitorování výskytu západonilské horečky – začátek sezóny 2020

Sezóna sledování výskytu západonilské horečky bude zahájena od 1.6.2020.


 

Zprávy CEM 04 - duben 2020


 

Zánětlivý multisystémový syndrom a infekce SARS-CoV-2 u dětí. Rychlé posouzení rizika, ECDC.

V zemích s vysokým výskytem onemocnění COVID-19 byly hlášeny případy dětí hospitalizovaných pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom dětí. 15.5.2020, ECDC. Kawasaki-like disease - výskyt v Itálii.


 

Kolik vitaminu D je v rybích olejích a rybách

O vitaminu D se v posledních týdnech hodně hovoří ve vztahu k imunitě. CZVP se vitaminu D věnuje dlouho a průběžně zveřejňuje zajímavé informace. Také na počátku pandemie COVID-19 už v polovině března na toto téma jasně upozornilo. Na základě dotazů veřejnosti chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin, jak jsou obvykle mezinárodně uváděny v nutričních tabulkách. Obsah vitaminu D3 je nejvyšší v oleji z tresčích jater. Jiné rybí oleje ho mají velmi málo. Prohlédněte si naši tabulku pro srovnání.


 

Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.

Zákon č. 326/2004 Sb. , o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů, ukládá povinnost žadateli/ navrhovateli, aby před uvedením přípravku na ochranu rostlin (POR) na trh požádali Ministerstvo zdravotnictví (MZ) o posouzení přípravku včetně jeho použití z hlediska ochrany zdraví na základě hodnocení vypracovaného Státním zdravotním ústavem (SZÚ).


 

První kolo externího hodnocení kvality pro detekci viru SARS-Cov-2

TERMÍN VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU JE PONDĚLÍ 18.5.2020


 

Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.

Předpověď je vydávána každé pondělí a čtvrtek (do 13.00 hodin). V pondělí se jedná o výhled na zbytek týdne (úterý - neděle), ve čvrtek o upřesnění na rozšířený víkend (pátek - pondělí). Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat.


 

HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu

HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu, v Jihlavě je možné se testovat již od 6.5.2020. Informace  www.tadyted.com .


 

Světový den hygieny rukou

Nabídka zdravotně výchovných materiálů ke stažení nebo zaslání zdarma.


 

Upozornění na šíření kmenů Acinetobacter baumannii citlivých pouze ke kolistinu a výzva ke spolupráci při posouzení závažnosti situace v Česku

V současné době se v tuzemských nemocnicích i mimo ně šíří extenzivně-rezistentní Acinetobacter baumannii citlivý pouze ke kolistinu. Laboratoř bakteriální genetiky proto zahajuje celorepublikové monitorování výskytu a populačně-genetických vlastností těchto kmenů a prosí diagnostické laboratoře o spolupráci.


 

Zprávy CEM 03 - březen 2020


 

Výživa zlepšuje náladu a omezuje stres nejen v éře COVID-19

Pomalu se přibližujeme k normálním zvyklostem, včetně stravování. Pandemie nám připomněla, jak je důležité mít dobrou zdravotní kondici vzhledem k infekcím. V tom my Češi moc světoví nejsme. Možná po řadě týdnů trpíte zvláštním stresem z izolace a vykolejení z běžného stereotypu. Pokusíme se sdílet některé rady, jak výživou zlepšit náladu a omezit stres. A pozor, nejsou to rady jen pro tuto dobu, jsou to rady do života před námi.


 

Onemocnění vyvolané novým koronavirem (COVID-19) v zemích EU/EEA a ve Velké Británii – devátá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) in the EU/EEA and the UK – ninth update


 

Optimální nutriční stav pro dobrou funkci imunitního systému je důležitým faktorem ochrany proti virovým infekcím - měl by být součástí strategie veřejného zdraví

CZVP SZÚ v rámci primární prevence řadu roků upozorňuje na význam primární prevence, do které patří i optimální nutriční status. Media často zkreslují význam prevence a pletou si ji s léčbou specifických onemocnění, včetně virových onemocnění, jako je COVID-19. I v rámci současné pandemie jsme upozornili na potřebu "připravit tělo na obranu proti virovým onemocněním". Upozornili jsme zejména na nízký status přívodu omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA) a vitaminu D. Mezinárodní tým odborníků nyní zveřejnil pěkný článek o ochraně proti virovým infekcím. Doporučujeme ke studiu. Jeden závěr je docela důležitý. Pro dostatečný efekt jsou často potřebné vyšší dávky, než se obvykle doporučují ve výživových doporučeních. To jsme také demonstrovali v intervenční studii SZÚ, kde jsme měřili hodnoty tzv. omega 3 indexu. 


 
‹‹   Předchozí   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 20 30 40 50 60   Následující   ››