Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Rychlé odkazy
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
Zarděnky - informační leták
Překlad materiálu WHO k Evropskému imunizačnímu týdnu 2018 (EIW 2018).
Celý článek 23. duben 2018 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Spalničky - informační leták
Překlad materiálu WHO k Evropskému imunizačnímu týdnu 2018 (EIW 2018).
Celý článek 6. duben 2018 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese?
Je známé, že deprese a dieta mohou souviset. Již několik studií zjistilo, že lidé, kteří jedli stravu nevhodného nutričního složení, která obsahovala hodně mastných výrobků, čokolády, sladkých dezertů, smažených potravin, rafinovaných obilovin (bílá mouka) a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, s větší frekvencí hlásili příznaky deprese. Naopak, dobrou zprávou je, že lidé, kteří jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu a ryby, hlásili, že jsou depresivní s menší frekvencí.
Celý článek 5. duben 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Očkovací kalendář na stránkách ECDC. Vaccine Scheduler on ECDC webpage.
Byl aktualizován očkovací kalendář na webu ECDC dle legislativy platné v ČR od 1.1.2018.
Celý článek 3. duben 2018 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Epidemie žluté zimnice v Brazílii 2017/2018 – aktualizace k 22. březnu 2018
Případy onemocnění žlutou zimnicí u lidí v Brazílii .
Celý článek 28. březen 2018 | MUDr. Hana Orlíková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2017. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2017.
V programu surveillance byl v roce 2017 zjištěn v České republice vzestup počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 68 (nemocnost 0,64/100 000 obyv.) oproti 43 (0,4/100 000). Z 68 onemocnění 10 skončilo úmrtím – celková smrtnost v roce 2017 stoupla ve srovnání s předchozím rokem z 13,9 % na 14,7 %. Pět úmrtí bylo způsobeno séroskupinou B a pět séroskupinou C – všechna tato úmrtí tedy byla preventabilní očkováním.
Celý článek 26. březen 2018 | Pavla Křížová, Martin Musílek, Zuzana Okonji, Michal Honskus, Jana Kozáková, Helena Šebestová
Nová stránka ECHA - Chemické látky na našem životě
Agentura ECHA spustila novou internetovou stránku, která má za cíl informovat spotřebitele o chemických látkách a směsích.
Celý článek 23. březen 2018 | MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.
24. březen 2018 – Světový den tuberkulózy, World TB Day
Jako každoročně i letos Světová zdravotnická organizace (WHO) připomíná 24. březen jako den boje proti tuberkulóze (TBC) s cílem zvýšit povědomí veřejnosti o ničivých zdravotních, sociálních a ekonomických dopadech TBC a zároveň zintenzivnit úsilí vedoucí k zastavení globální epidemie TBC.
Celý článek 22. březen 2018 | MUDr. Ilona Zemanová
První popsané humánní infekce způsobené bornavirem (BoDV-1)
Klasický Borna virus (BoDV-1) byl vůbec poprvé v historii identifikován u lidí jako příčina těžkého akutního zánětu mozku .
Celý článek 19. březen 2018 | MUDr. Michaela Špačková, Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách
V médiích se v poslední době objevuje stále více příspěvků věnovaných sladkostem a cukru. Především ve vztahu ke zdraví populace. Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních. Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách. Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Podívejte se na stručnou infografiku, která vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je "návykový". Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně.
Celý článek 14. březen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Epidemie horečky Lassa v Nigérii, 2018
V Nigérii je evidován vzrůstající počet případů a úmrtí na horečku Lassa.
Celý článek 13. březen 2018 | MUDr. Michaela Špačková, Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR
Zajímá vás, kolik trans-mastných kyselin (TFA) máme v naší dietě? Přečtěte si závěrečnou zprávu úkolu HH. Proměřením obsahu v tuku mateřského mléka jsme získali dobrý odhad, jak je naše populace exponována těmto nežádoucím látkám zejména z částečně ztužených tuků, ale i tuků přežvýkavců, kde se vyskytují TFA přirozeně v malém množství. Za posledních 10 roků se situace zlepšila díky reformulaci potravin. Současný odhad činí 0,3 % z denní přijaté energie z obvyklé diety. Doporučené maximum je podle WHO do 1 % z denní energie. Před 10 lety to bylo 1,3 %. Je to dobrý příspěvek k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ale i dalších známých civilizačních chorob.
Celý článek 9. březen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
NUTRIVIGILANCE - zpráva za rok 2017
Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (primárně neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR prostřednictvím webového portálu (http://nutrivigilance.szu.cz/) od roku 2015. Do systému bylo za rok 2017 nahlášeno celkem 26 případů zdravotních potíží po potravinách a doplňcích stravy (dále jen DS), které byly zaznamenány u dospělých osob (21 - 91 let). Po konzumaci těch, na které se systém primárně zaměřuje, se vyskytly reakce typu: otok jazyka a krku, vyrážka, nadýmání, bolest a křeče v břiše, průjem, zvracení, slabost, pocení, zápach potu po sirovodíku, bolest hlavy aj. Jednotlivé případy spolu nesouvisely a kromě 1 případu, kdy byla ale příčinná souvislost (PS) vyhodnocena jako nepravděpodobná, po vyřazení konzumované potraviny/DS, všechny popsané nežádoucí účinky u spotřebitelů vymizely. U nikoho nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému poškození zdraví. 11 případů hlásila odborná veřejnost (pracovníci hygienických stanic, lékař, lékárník, nutriční terapeut). 8 případů z 15, které hlásila široká veřejnost, bylo vzhledem k jejich charakteru (podezření na infekční onemocnění; podnět na kontrolu provozovny, kde se po konzumaci jídla u spotřebitele objevil, nebo by mohl objevit zdravotní problém) předáno k prošetření do kompetence pracovníkům hygienických stanic. Silná PS byla vyhodnocena u 4 hlášených případů: DS s vitaminy a minerálními látkami (ve formě želé), DS obsahující vitamin B 6 a hořčík, sypkou směs na přípravu dortu a úhořovce mořského. Více si přečtete v celé zprávě.
Celý článek 8. březen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Epidemie listeriózy v Jižní Africe 2017-2018. Mezinárodní epidemie listeriózy v Evropě 2015-2017 (Rapid risk assessment ze dne 6.12.2017).
Celý článek 6. březen 2018 | MUDr. Michaela Špačková, Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Polovina maminek má v mateřském mléce málo kyseliny dokosahexaenové (DHA) pro správný vývoj dětí!
DHA je polynenasycená mastná kyselina (součást tuků), kterou řadíme mezi tzv. omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou nezbytné pro naše zdraví. DHA si naše tělo v játrech sice dokáže syntetizovat, ale jen v malém množství. Zdroje z diety (zejména tučné ryby) jsou proto velmi důležité, a to po celý život. Potřebuje je náš mozek, nervy, imunitní systém, oko, srdce a cévy. Dávka DHA se ale nesmí přehánět, protože nadbytek (nad 3 g/den) může vyvolat např. poruchy srážlivosti krve. Uvádí se, že dostatek DHA velmi pozitivně ovlivňuje vývoj mozku v dětství. Podporuje mentální vývoj dětí, jejich paměť, schopnost soustředit se. Kdo by to pro své dítě nechtěl! Nedávná studie CZVP SZÚ, při které byl studován obsah mastných kyselin v tuku mateřského mléka, odhaluje, jak jsou na tom maminky a děti v ČR. V řadě případů by zlepšení bylo na místě. Zařaďte tučné ryby do svého jídelníčku nebo užívejte rybí tuk!
Celý článek 2. březen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.