SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


Spalničky (measles)

Základní informace, například příznaky, přenos onemocnění apod.


 

Spalničky jsou závažné onemocnění

Stručné informace k onemocnění spalničkami, ECDC.


 

Spalničky - informační leták

Překlad materiálu WHO k Evropskému imunizačnímu týdnu 2018 (EIW 2018).


 

Zarděnky - informační leták

Překlad materiálu WHO k Evropskému imunizačnímu týdnu 2018 (EIW 2018).


 

Spalničky - informační leták

Překlad materiálu WHO k Evropskému imunizačnímu týdnu 2018 (EIW 2018).


 

Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese?

Je známé, že deprese a dieta mohou souviset. Již několik studií zjistilo, že lidé, kteří jedli stravu nevhodného nutričního složení, která obsahovala hodně mastných výrobků, čokolády, sladkých dezertů, smažených potravin, rafinovaných obilovin (bílá mouka) a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, s větší frekvencí hlásili příznaky deprese. Naopak, dobrou zprávou je, že lidé, kteří jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu a ryby, hlásili, že jsou depresivní s menší frekvencí.


 

Očkovací kalendář na stránkách ECDC. Vaccine Scheduler on ECDC webpage.

Byl aktualizován očkovací kalendář na webu ECDC dle legislativy platné v ČR od 1.1.2018.


 

Epidemie žluté zimnice v Brazílii 2017/2018 – aktualizace k 22. březnu 2018

Případy onemocnění žlutou zimnicí u lidí v Brazílii .


 

Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2017. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2017.

V programu surveillance byl v roce 2017 zjištěn v České republice vzestup počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 68 (nemocnost 0,64/100 000 obyv.) oproti 43 (0,4/100 000). Z 68 onemocnění 10 skončilo úmrtím – celková smrtnost v roce 2017 stoupla ve srovnání s předchozím rokem z 13,9 % na 14,7 %. Pět úmrtí bylo způsobeno séroskupinou B a pět séroskupinou C – všechna tato úmrtí tedy byla preventabilní očkováním.


 

Nová stránka ECHA - Chemické látky na našem životě

Agentura ECHA spustila novou internetovou stránku, která má za cíl informovat spotřebitele o chemických látkách a směsích.


 

24. březen 2018 – Světový den tuberkulózy, World TB Day

Jako každoročně i letos Světová zdravotnická organizace (WHO) připomíná 24. březen jako den boje proti tuberkulóze (TBC) s cílem zvýšit povědomí veřejnosti o ničivých zdravotních, sociálních a ekonomických dopadech TBC a zároveň zintenzivnit úsilí vedoucí k zastavení globální epidemie TBC.


 

První popsané humánní infekce způsobené bornavirem (BoDV-1)

Klasický Borna virus (BoDV-1) byl vůbec poprvé v historii identifikován u lidí jako příčina těžkého akutního zánětu mozku .


 

Proč je přidaný cukr tak sledovaný u dětí ve školách

V médiích se v poslední době objevuje stále více příspěvků věnovaných sladkostem a cukru. Především ve vztahu ke zdraví populace. Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních. Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách. Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Podívejte se na stručnou infografiku, která vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je "návykový". Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně.


 

Epidemie horečky Lassa v Nigérii, 2018

V Nigérii je evidován vzrůstající počet případů a úmrtí na horečku Lassa.


 

Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR

Zajímá vás, kolik trans-mastných kyselin (TFA) máme v naší dietě? Přečtěte si závěrečnou zprávu úkolu HH. Proměřením obsahu v tuku mateřského mléka jsme získali dobrý odhad, jak je naše populace exponována těmto nežádoucím látkám zejména z částečně ztužených tuků, ale i tuků přežvýkavců, kde se vyskytují TFA přirozeně v malém množství. Za posledních 10 roků se situace zlepšila díky reformulaci potravin. Současný odhad činí 0,3 % z denní přijaté energie z obvyklé diety. Doporučené maximum je podle WHO do 1 % z denní energie. Před 10 lety to bylo 1,3 %. Je to dobrý příspěvek k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ale i dalších známých civilizačních chorob.