SZÚ


corona.jpg

szuInfolinkaSmall.jpg

Transparentní účet


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Anketa

Chtěli byste žít v zemi bez tabáku?
ANO 89 % 90 %
NE 10 % 10 %
Výsledky
Home

Aktuality


1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››

Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů

Množí se dotazy veřejnosti, jak nejlépe dekontaminovat zeleninu a ovoce v domácnostech. Aby to bylo bezpečné a nesnižovala se nutriční hodnota. Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody, teď před Velikonocemi. Je to stará známá metoda, běžně dostupná v domácnosti. Není potřeba používat chemické látky, jak začala doporučovat média. Snad kromě špetky soli, ale ani ta není potřeba. Vysvětlíme vám, jak na to. Vyzkoušeli jsme to.


 

Zprávy CEM 02 - únor 2020


 

Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů

Aktualizováná stanoviska v souvislosti s COVID-19. Doporučení NRC pro hygienu půdy a odpadů obsahují pokyny jak nakládat s jednorázovými rouškami, respirátory, rukavicemi u pracovníků, zdravých i nemocných obyvatel s COVID-19 i u lidí v karanténě.


 

Péče o novorozence narozené matce s podezřením, nebo s laboratorně potvrzeným COVID-19

Doporučení k 31.3.2020


 

Prevence a kontrola infekce COVID-19 v pobytových zařízeních pro seniory

Doporučený postup k 30.3.2020


 

Jsou kuřáci a uživatelé tabáku vystavení vyššímu riziku infekce COVID-19?


 

Aktuální situace počtu onemocnění COVID-19 podle ECDC

Pravidelně aktualizované oficiální údaje o počtech nemocných a zemřelých v souvislosti s novým koronavirem převzaté ze stránek Evropského centra pro kontrolu nemocí (ECDC).


 

Onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), pojmenováno jako „COVID-19“ (coronavirus disease 2019)

Aktualizované základní informace o onemocnění k 30.3.2020.


 

Praha, areál SZÚ, pylový monitoring

V ovzduší se objevují pylová zrna olše, tisu, topolu, vrby, cypřišovitých, jilmu, růžovitých a jasanu. Začíná pylová sezóna břízy. Koncentrace pylových zrn zavisí na aktuální meteorologické situaci.


 

Doporučení SZÚ pro nošení brýlí

Nezapomínejte si v současné době řádně čistit brýle!


 

Laboratorní vyšetřování původce COVID-19

Přehled vyšetřujících laboratoří zapojených do systému hlášení a splňujících podmínky pro vyšetřování původce COVID-19 k 29.3.2020.


 

Zprávy o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2020

Měsíční výkazy o výskytu HIV/AIDS v České republice a tiskové zprávy Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS.


 

Výsledky provedení kvantitativní zkoušky s použitím suspenze ke stanovení virucidního účinku dezinfekčního roztoku na ruce

Státní zdravotní ústav zadal provedení kvantitativní zkoušky s použitím suspenze ke stanovení virucidního účinku dle ČSN EN 14476+A2:2020 dezinfekčního roztoku na ruce splňující složení dle specifikace Světové zdravotnické organizace.


 

Nežijeme jenom nemocí COVID-19: Nadbytek soli může snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím

Infekce koronaviry ovládá naši mysl. Ale nesmíme zapomínat na další zdravotní problémy. Podle údajů EU (2017) u nás v ČR v souvislostech vysoké spotřeby soli zemře zbytečně předčasně až 6800 osob ročně. Nová vědecká studie prokázala, že sůl ovlivňuje imunitní odpověď těla. Neutrofily od zdravých lidských dobrovolníků byly méně schopné kontrolovat bakterie ex vivo, po konzumaci diety s vysokým obsahem soli. Naše dieta má obvykle 3x větší nadbytek soli, než je maximální doporučení (5g/osobu/den). Zjištění vědců ukazují, že lidé mohou být méně odolní vůči bakteriálním infekcím. A my s tím zatím nic moc neděláme. Proč? Pojďme to společně zkusit zlepšit pro děti ve školních jídelnách!  Čtěte originální publikaci v EN.


 
1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››