Aktuality
Rychlé odkazy
- Potraviny – to není jen jídlo
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Pesticidy
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2020
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
- Teplo/horko - jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami
- Nabídka pro školy
- Udělení Ceny Františka Kriegla pro našeho koordinátora RCPZ hlavního města Prahy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2019
Aktuální doporučení pro dekontaminace nákupních vozíků v souvislosti s onemocněním COVID-19
Každý z nás chodí do obchodů nebo obchodních řetězců a své vybrané nákupy vkládá do nákupních košíků a vozíků různých velikostí, ale i různé kvality čistoty. Mikroorganismy jsou přítomny kdekoliv kolem nás, včetně našich rukou a oblečení a mohou být přítomny i na předmětech zdánlivě čistých.
Celý článek 19. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
COVID-19 a transfuzní služba
Doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP pro zdravotnická zařízení transfuzní služby (ZZTS)
Celý článek 19. březen 2020 | Společnost pro transfuzní lékařství
Izolace, karanténa
Informační leták ECDC: Co je karanténa? Co je izolace? A česká legislativa.
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Informace pro těhotné o onemocnění COVID-19
Leták ECDC se základními informacemi.
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučení lidem při současné epidemii koronaviru v ČR
Úplně nejdůležitější je zachovat si chladnou hlavu a nepanikařit. Informace prof. Beneše a prof. Machaly z Kliniky infekčních nemocí 3. LF UK, Nemocnice Na Bulovce, Praha.
Celý článek 18. březen 2020 | Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D.
Oblékání a svlékání osobních ochranných prostředků (OOP) u COVID-19
NRC-HAI ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí a 3. lékařskou fakultou UK připravilo výcvikový materiál pro klinická pracoviště, která hospitalizují pacienty s COVID-19. Popisuje bezpečné používání osobních ochranných prostředků.
Celý článek 18. březen 2020 | NRC-HAI
Základní hygienická opatření - koronavirus
Informační spot SZÚ.
Celý článek 18. březen 2020 | Státní zdravotní ústav
Chřipka versus koronavirus – podobnosti a zásadní rozdíly, situace k 18.3.2020
Zatímco projevy jsou u obou onemocnění podobné (hlavně suchý kašel, horečka, dušnost), liší se podíl onemocnění se závažným průběhem.
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Pomáhejte dětem zvládat stres během epidemie COVID-19
Doporučení WHO
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Zvládání stresu během epidemie onemocnění COVID-19
Doporučení WHO
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Mimořádné opatření MZ ČR pro poskytovatelé zdravotních služeb akutní lůžkové péče
Záznam o hospitalizovaném pozitivním nálezu. 17.3.2020
Celý článek 17. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučení pro ordinace a čekárny praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD)
Současná situace vyžaduje změnit režim chodu ordinace. Pokyny pro očkování. Aktualizace k 17.3.2020
Celý článek 17. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní
Na základě dotazů zveřejňujeme informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti. Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu. Podle WHO je virus při teplotě 70 stupňů a více termolabilní - kulinární teploty se proto zatím jeví jako bezpečné.
Celý článek 17. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pozastavení provozu HIV poraden Státního zdravotního ústavu
Celý článek 17. březen 2020 | MUDr. Anna Kubátová
Stanovisko národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod
Pracovníci, kteří nakládají s odpadními vodami, by měli používat standardní postupy pro základní hygienická opatření a používat doporučené osobní ochranné pomůcky. Pro pracovníky čistíren odpadních vod stále platí, že by měli odpovědně dodržovat stávající bezpečnostní a hygienická opatření a tím minimalizovat rizika nákazy z pracovního prostředí.
Celý článek 17. březen 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu u půdy a odpadů