SZÚ


corona.jpg

Transparentní účet

NZIP


      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 10 20 30 40 50 100   Následující   ››

Rybí olej a vitamin D nesnižují prevenci rizika fibrilace srdečních síní, zvěstují média, ale proč, není to všelék

Výzkum představený American Heart Association naznačuje, že vitamin D a omega-3 mastné kyseliny nezabrání rozvoji, prevenci, fibrilace srdečních síní. Je to častá, potenciálně vážná porucha srdečního rytmu. Studie byla provedena na 25000 mužů a žen. Doplňky však nezvyšovaly riziko fibrilace síní, což je dobrá zpráva pro jednotlivce, kteří tyto doplňky užívají pro jiné zdravotní stavy.  Ačkoli tyto dva doplňky nezabraňují fibrilaci síní, nedávné studie naznačují, že úpravy životního stylu mohou riziko fibrilace síní  snížit.


 

Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19

Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.


 

WHO a CDC doporučení pro uvolnění pacientů s přetrvávající PCR pozitivitou z izolace

Srovnání doporučení WHO a CDC


 

Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP

Nařízení CLP = Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí, o změně a zrušení směrnic 67/548/EHS a 1999/45/ES a o změně nařízení (ES) č. 1907/2006. Nařízení stanoví systém klasifikace, označování a balení chemických látek a směsí. Jedná se o obsáhlý předpis, který má včetně příloh přes 1400 stran. Nařízení bylo mnohokrát novelizováno (naposled v říjnu 2020) a další novely lze průběžně očekávat. Do textu na webu je průběžně doplňován přehled jednotlivých novel nařízení CLP a nově OPĚT odkaz na t.č. poslední konsolidované znění z 28. 10. 2020, které však neobsahuje všechny novely ale POUZE ty, které jsou k výše uvedenému datu účinné. Stejně tak nemůže obsahovat případné další novely, který by vyšly po tomto datu.


 

Doba infekčnosti jedinců infikovaných virem SARS-CoV-2

Jak dlouhé je období nakažlivosti u onemocnění covid-19? Jak dlouho může přetrvávat PCR pozitivita? Souhrn současných poznatků.


 

Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o označování potravin pro zdravější výběr: „Směrem k celoevropskému nutričnímu skóre?“

Systém nutričního profilování potravin „Nutri-Score“ - podporované spotřebiteli (BEUC) - je členskými státy stále více podporováno a v některých byl systém již použit. V Evropě však zavádění podnítilo debatu z několika aspektů. Mělo by být označení povinné nebo dobrovolné? Mělo by se uvádět celkové skóre nebo informace o jednotlivých živinách? Které etiketě zákazníci nejlépe rozumí? Diskuse se těmito otázkami zabývala. Německé předsednictví pracuje na závěrech Rady o označování potravin, které mají být přijaty v prosinci 2020.


 

Evropský týden testování na HIV a žloutenky

Otestuj se. Dodržuj léčbu. Mysli na prevenci.


 

WHO on-line kurzy covid-19

Přehled volně dostupných WHO on-line kurzů zaměřených na covid-19.


 

Po Evropě se šíří nová mutace koronaviru, varují vědci. Přišla ze Španělska.

Reakce Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění na článek uveřejněný na www.seznam.cz. Uveřejněný článek i skutečnost, že i na území ČR počínají cirkulovat nové varianty podtrhují důležitost molekulární surveillance, tedy sběru pozitivních vzorků na celém území ČR a získávání celogenomových sekvencí. Jaký význam má delece dvou aminokyselin v N terminální oblasti spike proteinu? Zůstane delece omezena jen na 2 aminokyseliny? Ovlivní povrchovou strukturu S proteinu a tedy i jeho antigenní vlastnosti? Do jaké míry je tato varianta rozšířena ? Veškeré v dané chvíli dostupné informace budou uveřejněny v pravidelné pondělní zprávě .


 

Nutri-Score: hotová jídla v supermarketech a e-shopech mají překvapivě dobrou zdravotně-nutriční kvalitu

Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. My jsme vyzkoušeli hodnocení „hotovek“, pokrmů (např. svíčková, guláš, lasagne), které koupíte v obchodech. Jejich sortiment se hodně rozrostl. Jak dopadlo hodnocení? Překvapivě dobře.


 

Rady a doporučení pro domácí karanténu/izolaci

Jste v domácí karanténě. Váš stav nevyžaduje přijetí do nemocnice. Je důležité dodržovat následující pokyny.


 

Nový koronavirus vydrží na povrchu několik hodin - aktualizace

1. Stabilita viru SARS-CoV-2 je podobná původnímu viru SARS. N van Doremalen, et al . Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1. The New England Journal of Medicine . DOI: 10.1056/NEJMc2004973 (2020). 2. Vliv teploty na přežívání viru na různých materiálech a površích potvrdila recentní australská studie (Riddel et al. 2020), aktualizace 6.11.2020 .


 

Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2021


 

Zvýšený přenos onemocnění covid-19 v zemích EU/EEA a Velké Británii - třináctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA), ECDC

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo 23. října 2020 třináctou aktualizaci rychlého hodnocení rizik v souvislosti s onemocněním vyvolaným novým koronavirem SARS-CoV-2. Předkládáme stručný výběr z RRA .


 

Onemocnění novým koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), pojmenováno jako „COVID-19“ (coronavirus disease 2019)

Základní informace o onemocnění , 6.aktualizace.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 10 20 30 40 50 100   Následující   ››