Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Žádost o hodnocení POR podle zákona č. 326/2004 Sb.
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
- Příručka k aplikaci kritérií z nařízení CLP
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 41. kalendářní týden, 4-10. října 2020
Communicable disease threats report, 4-10 October 2020, week 41
Celý článek 13. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Pacienti s Covid-19 trpí zkreslenými pachy a chutěmi – zotavení může trvat až 2 roky
Dostali jsme dotazy z veřejnosti, proč po prodělání Covid-19 trpí ztrátou chuti a čichu na typické pokrmy a potraviny. I když se vysvětlení objevilo v několika médiích, možná vám tyto informace pomohou pochopit některé souvislosti. Vycházíme obrazně z více dostupných informací.
Celý článek 8. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Přerušovaný půst - (staro)nový trend ve stravování
Na úspěšné výživářské konferenci v Teplicích v polovině září se v kuloárech diskutoval nový trend - přerušovaný půst. Má jiný přístup než běžné diety. Spíše než omezovat co jíte, tato dieta omezuje kdy a kolik jíte. U některých lidí může být tato změna snazší ke zvládnutí. Ale pořád nemáme dostatek odborných podkladů, jak taková dieta souvisí se zdravím.
Celý článek 8. říjen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě COVID-19) za 40. kalendářní týden, 27.9. – 3.10. 2020
Communicable disease threats report, 27 September – 3 Oct 2020, week 40
Celý článek 6. říjen 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (kromě covid-19) za 39. kalendářní týden, 20.-26. září 2020
Communicable disease threats report, 20-26 September 2020, week 39
Celý článek 30. září 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Reinfekce virem SARS-CoV-2
Shrnutí dostupných dat k reinfekci virem SARS-CoV-2. Souhrn z textu ECDC, který byl publikován 21.9.2020. Reinfection with SARS-CoV-2: considerations for public health response, 21 September 2020, ECDC.
Celý článek 29. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19) v EU/EEA a Velké Británii - dvanáctá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC
ECDC: Rapid risk assessment: Increased transmission of COVID-19 in the EU/EEA and the UK – twelfth update
Celý článek 25. září 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Mimořádné opatření – izolace a karanténa s účinností od 25. 9. 2020 do odvolání
Mimořádné opatření MZ ČR
Celý článek 25. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Školní stravování - analýza systému a návrhy modernizace v rámci projektu
Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, potravin a výživy pod vedením Prof. MVDr. J. Rupricha, CSc. uveřejnilo v minulých letech zprávy o nutriční hodnotě školních obědů.
Celý článek 25. září 2020 | Mgr.Alexandra Košťálová, MUDr. Eliška Selinger
Od čtvrtka se rozšíří protiepidemická opatření u hromadných akcí a ve stravovacích zařízeních
V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací v ČR přistupuje Ministerstvo zdravotnictví k dalším protiepidemickým opatřením. Resort od čtvrtka 24. září omezuje otevírací dobu provozoven stravovacích služeb od 22 hodin do 6 hodin ráno a upravuje konání hromadných akcí. Účinnost opatření je limitována na 14 dnů a končí tedy 7. října. Tisková zpráva MZ ČR, 23.9.2020.
Celý článek 23. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Mohou omega-3 EPA a DHA mastné kyseliny chránit plíce a urychlit regeneraci u osob vyléčených z Covidu-19? Za zkoušku to stojí…
Vše plyne z nových vědeckých informací, které se začínají objevovat. „Lidé vyléčení z Covidu-19 mají i po měsících poškozené plíce“, ukázala studie FN v Hradci Králové, píše iDNES.cz (22.9.2020). „Téměř polovina nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává potíže s dýcháním nebo bolest na hrudníku.“ Věda nově ukazuje, že zejména omega-3 DHA může chránit plíce. Studie v USA zkoumala stav zvaný intersticiální plicní onemocnění (ILD, IPP), což je soubor poruch, které mimo jiné způsobují „progresivní jizvy“ v plicích. Toto „zjizvení“ ovlivňuje schopnost dýchat a dodávat dostatek kyslíku do krve. Intersticiální plicní onemocnění jsou zpravidla oboustranná difúzní onemocnění plicní tkáně. Jde o velmi různorodou skupinu převážně vleklých nenádorových chorob, které postihují oblast plicních sklípků, průdušinek, kapilár a vmezeřeného pojiva.
Celý článek 23. září 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva ECDC o významných přenosných infekčních nemocech (mimo COVID-19) za 38. kalendářní týden, období 13. - 19. 9. 2020
Communicable disease threats report, 13-19 September 2020, week 38
Celý článek 22. září 2020 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Seznam zemí s nízkým rizikem nákazy se od 21. září nezmění, Ministerstvo zdravotnictví spustilo online příjezdový formulář do ČR
Tisková zpráva MZ ČR, 18.9.2020.
Celý článek 20. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA snižují riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění
Nová studie publikovaná v Mayo Clinic Proceedings (září 2020) poskytuje dosud nejkomplexnější analýzu role omega-3 mastných kyselin (MK) v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Meta-analýza 40 klinických studií poskytuje důkaz pro konzumaci většího množství omega-3 MK - EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Výzkum dospěl k závěru, že příjem EPA a DHA omega-3 MK je spojen se sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční (CHD), která je příčinou 7,4 milionu úmrtí na celém světě každý rok, a sníženým rizikem infarktu myokardu.
Celý článek 18. září 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
eRouška - manuál pro praktické lékaře
Od pátku 18.9.2020 je spuštěna nová verze aplikace eRouška 2.0. Tato nová aplikace je aktivním nástrojem v boji proti šíření koronaviru. V manuálu najdete popis, jak eRouška funguje.
Celý článek 18. září 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ