Home

Aktuality


‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 20 30 40 50 60 100   Následující   ››

Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021

Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.


 

SARS-COV-2: incidence 20I/501Y.V1 na Trutnovsku – Náchodsku a v Praze v 1.KT 2021

 Mimořádná zpráva NRL.


 

Do března 2021 se EFSA vyjádří ke zdravotnímu označování na přední straně obalu potravin

Podle akčního plánu pro strategii EU „Farm to Fork“ má Evropská komise v úmyslu předložit do konce roku 2022 návrh harmonizovaného povinného nutričního značení na přední straně obalu potravin a stanovení nutričních profilů s cílem omezit propagaci potravin s vysokým obsahem například soli, cukrů a/nebo tuku. Ve hře jsou různé systémy označování, např. Nutri-Score, "Baterkový systém" a řada systémů v dalších zemích. O systému značení Nutri-Score jsme už dříve psali.


 

Odborné ohlédnutí za rokem 2020: Aflatoxiny 60 let od jejich objevu

V loňském roce si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Toto výročí je úzce spojeno s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně.


 

Tisková zpráva NRL pro HIV-AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV-AIDS v ČR v roce 2020

V roce 2020 bylo v ČR zachyceno 251 nových případů infekce HIV, což je zhruba na úrovni roku 2017. Česká republika tak zůstává zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy.


 

Životní styl a prevence pro zdraví

Životní styl a prevence Zánět je důležitou součástí obranného systému našeho těla v boji proti infekcím. Umožňuje přežití obranou proti nepřátelským mikrobům a zraněním. Tuto stránku zánětu asi chápe každý. Jde obvykle o akutní stavy. Ale je tu ještě jedna, daleko zákeřnější a svým způsobem nebezpečnější stránka zánětů. Často je bohužel podceňujeme. Je na čase si to plně uvědomovat.


 

Spánek a zdraví

Kvalitní a přiměřeně dlouhý spánek je jedním ze základních předpokladů dobrého zdraví. Každý z vás jistě slyšel o spánkové hygieně − abychom se ráno probouzeli svěží a odpočatí. Věděli jste ale, že dlouhodobý ne-spánek přináší kromě únavy a nedostatku energie i riziko rozvoje chronického zánětu? Ten hraje roli při vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu a jiných onemocnění. Problematikou zánětů se dlouhodobě zabýváme v souvislosti s dietou a omega-3 mastnými kyselinami , ostatní faktory životního stylu jsme zmínili v  aktualitách Záněty a životní styl a  Zdravá 5ětka – prevence chronických zánětů v těle . Rozhodli jsme se proto dnes blíže podívat právě na spánek.


 

Konzumace omega-3 mastných kyselin z ryb by mohla bránit astmatu

Výzkum naznačuje, že vyšší dietární příjem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem v dětství může snížit riziko vzniku astmatu, ale pouze u dětí nesoucích společnou genovou variantu.  V ČR trpí astmatem asi 6 – 10 % dětí (až 1 z 10). Výsledek se ale ještě musí znovu potvrdit.


 

Revize informací EU pro označování potravin poskytované spotřebitelům

Návrh na revizi pravidel EU o informacích poskytovaných spotřebitelům je součástí strategie EU „od farmy na vidličku“. Jeho cílem je zajistit lepší informace o označování, aby pomohly spotřebitelům při výběru „zdravějších a udržitelnějších“ potravin a při plýtvání potravinami. Navrhuje se: (1) zavést povinné standardizované nutriční označování na přední straně balení potravin, (2) rozšířit povinné informace o původu nebo původu u některých produktů, (3) revidovat pravidla pro označování dat (data „spotřebujte do“ a „minimálně do“). Každý občan EU má nyní právo se k tématu vyjádřit. Bohužel je možnost názor vyjádřit jen do 3.2.21, v EN (lze lehce přeložit v Googlu).


 

Oznamování nebezpečných směsí v souladu s přílohou VIII nařízení CLP

Čl. 45 nařízení (ES) č. 1272/2008 (nařízení CLP) ukládá povinnost členským státům EU určit subjekty pověřené přijímáním informací týkajících se reakce na ohrožení zdraví. Určeným subjektům mají být poskytovány informace o chemickém složení směsí uváděných v jednotlivých členských státech na trh, klasifikovaných jako nebezpečné s fyzikálně-chemickou nebezpečností nebo nebezpečností pro lidské zdraví (dále jen nebezpečné směsi). Materiál MZ ČR k této problematice byl aktualizován.


 

Riziko související se šířením nových variant viru SARS-CoV-2 týkající se EU/EEA – 1. aktualizace 20. ledna 2021. Rychlé hodnocení rizik, ECDC

V aktualizaci jsou prezentovány nejnovější dostupné informace o nedávném objevu tří nových variant viru SARS-CoV-2. Zpráva NRL: Doporučené mlultiplex PCR soupravy pro detekci mutaci charakterizující emergentní varianty SARS-CoV-2.


 

Zprávy CEM 12 - prosinec 2020


 

Střevní mikrobiota ovlivňuje zdraví srdce i cholesterolu v krvi některých lidí

Zdá se, že rostlinná strava, která je dobrá pro prevenci srdečních chorob, podporuje rozmanitější a zdravější střevní mikrobiom. Tato oblast výzkumu je vzrušující oblastí a možná i budoucí „léčby mikrobiomu“.


 

Očkovací centrum Státního zdravotního ústavu (SZÚ)


 

Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce - přínos pro zdraví je zaručen

Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. Vyzkoušejte každý týden kombinaci čerstvého a mraženého, abyste dosáhli rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím. 


 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 20 30 40 50 60 100   Následující   ››