SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin

Na mnoha fórech  se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají.,Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem "kvalita potravin" je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem "dvojí kvalita potravin", což v ČR stále rezonuje. Ale legislativa dosud není na stole. Zatím nejsou známé ani dohodnuté a schválené definice. Snad budou k dispozici příští rok.. 


V naší odborné zdravotnické praxi používáme zatím tyto definice. A myslím, že se ani do budoucna moc nezmění.

Co vše zahrnuje kvalita potravin

Kvalita potravin je jakostní charakteristika potravin, která je přijatelná pro spotřebitele. (pozn. toto konstatování je mimořádně důležité - spotřebitel nemusí být jen koncový konzument potraviny, ale například potravinářská firma, pro níž je zisk zásadní parametr)

Zahrnuje obvykle:

  • charakteristiky jako je vzhled, struktura, chuť;
  • charakteristiky, které jsou definovány legislativou (bezpečnostní, komoditní a nutriční parametry, včetně značení);
  • specifické normativní požadavky na komoditu (např. PNT)
  • hygienické požadavky na zpracování potravin, které  zahrnují celý výrobní proces;
  • společenské a religiozní požadavky (např. košer, halal)

Co je dvojí kvalita potravin

Zjednodušeně „stejný obal, jiné složení”. Je to pouze jeden z mnoha parametrů kvality.

"Nekvalitní potravina" zdaleka nemusí být škodlivá pro zdraví a dokonce ani nevhodná pro lidský konzum. Může být z hlediska platné legislativy bezpečná (nařízení EPR č. 178/2002.

Pak se v tom má běžný smrtelník vyznat. Ve veřejném prostoru s těmito pojmy hodně zachází, ale ne vždy korektně. Snad je dobré si položit otázku, v jakém kontextu je pojem použit a co řečník sleduje svým vystoupením, jaké má vlastně zájmy. Není ostudou v takové diskusi položit otázku, které aspekty kvality potravin má řečník vlastně na mysli.Usnadní to chápání souvislostí.

J.Ruprich, CZVP Brno

 

Nahoru