Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Zdraví, výživa a potraviny

Health, nutrition and food Tato sekce se týká vztahů mezi zdravím, výživou a potrainami. Neobsahuje všechna témata, ale zabývá se zejména hodnocením dietární expozice, charakterizací zdravotních rizik chemických agens a aplikovanou výživou. Z mikrobiologických agens zahrnuje problematiku mikroskopických hub (plísní) a jejich toxinů.


 

1 2 3 4 5 6 10   Následující   ››

Věda říká: vitamin D pomáhá žít déle

Všichni asi ví, že nízká hladina vitaminu D v těle může způsobit onemocnění kostí (křivice u dětí, osteoporóza u dospělých). Může však také zvyšovat riziko infarktu a předčasného úmrtí. Situace s počtem pacientů s infarktem myokardu se zlepšuje. Za 10 let se počet infarktů snížil o 20% (v současnosti asi 9000 případů ročně). Jaké hodnoty máte mít v krevním séru, aby vám vitamin D pomohl déle žít?


 

98 publikací Centra zdraví, výživy a potravin za rok 2021 a nové úkoly pro lidi

Rok 2021 byl opravdu náročný. Přesto se podařilo pracovat tak, abychom veřejnosti předložili řadu zajímavých odborných výstupů. Publikovali jsme cca 100 výstupů, což je v "metrice práce" průměr 3,5 různých veřejných vědeckých a populárních textů na pracovníka centra. 


 

Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung -BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „ 17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 


 

Sladké potraviny sabotují zdraví srdce

Omezení přidaného cukru ve slazených nápojích a balených potravinách může pomoci předcházet srdečním onemocněním. Je lepší se vyhnout těmto ultra zpracovaným výrobkům vyhnout. Začátek nového roku je vhodný čas na změnu jídelníčku, zejména po svátečním požitkářství vánočních svátků. Zaměřte se na přebytečný cukr ve vašem denním stravování. Nově koncipovaná „Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030“ (vládní usnesení č. 323/2021) v současnosti míří k Akčnímu plánu. Je v něm i návrh opatření, jak snížit zátěž populaci v ČR přidaným cukrů. Podaří se v politice zdraví zlepšit situaci?


 

Pravidelné cvičení s pravděpodobností chrání před duševním úpadkem

Je obecnou pravdou, že pravidelné cvičení chrání nejen před poškozením zdraví, ale i před poškozením zdraví, před nadváhou, cukrovkou, ale také před onemocněním srdce. Znáte nový hormon "irisin", který se tvoří ve svalech a možná i v dalších tkáních člověka?


 

Chronický střevní zánět: zvládání zánětlivých střevních onemocnění

Stejně jako každá oblast těla může i trávicí trakt trpět následky chronického zánětu . Stejná trvalá aktivace imunitního systému, která může probíhat v kloubech, která způsobuje zánětlivou artritidu nebo v tepnách vyvolává tvorbu plaku, může probíhat i v trávicím traktu a způsobovat záněty nebo poškození sliznice střev a dalších částí trávicí soustavy. Střevní zánět může být způsoben různými onemocněními (např. celiakií) nebo může být způsoben zánětlivým onemocněním střev (IBD). „Zdravá strava, vyhýbání se zpracovaným potravinám, které obsahují přídatné látky, z nichž některé mohou být spojeny se vzplanutím IBD, cvičení, udržování zdravé hmotnosti, nekouření a dostatek spánku jsou klíčovými faktory pro udržení zdraví při IBD“.


 

Dietární monitoring v ČR v roce 2020: zdravotní riziko hrozí u minerálních látek hlavně u žen

Dlouhodobý monitoring dietární expozice populace vybraným chemickým látkám je legislativně zakotvený v řadě předpisů ČR. Probíhá pravidelně od roku 1994. Nově je součástí vládního usnesení č. 323/2021 a samozřejmě i v předpisech EU. Využívá metodického designu známého jako TDS. I v pandemickém roce 2020 se podařilo zajistit vzorkování a chemické analýzy na SZÚ. Zpráva zahrnuje detekci a identifikaci geneticky modifikovaných organizmů (GMO) a především hodnocení významných minerálních látek v obvyklé dietě populace ČR. Opakuje se řada nedostatků ve výživě, zejména u žen, které se bohužel promítnou po čase v jejich zhoršeném zdravotním stavu. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém.


 

Proč potřebujeme nové zdravotní značení na přední straně obalu potravin (FoPL)

Víří se diskuse, zda a proč se má na přední straně obalu potravin umístit zdravotně podmíněné logo, které by informovalo spotřebitele z hlediska výběru potravin pro své zdraví. Zjednodušení je sice velmi jednoduché, ale funguje. Možná to trochu obrazně připomíná tlak na nošení roušek v pandemii… A víte, že 10 Kč do prevence zdraví by brzy přineslo profit 17 Kč v ekonomickém výkonu země! Takový je výsledek analýz zdravotnictví a ekonomiky pro ČR. (Read also in EN...)


 

COMED study - high vitamin D levels did not reduce mortality in patients with COVID-19

Preliminary results. The results of a study in patients hospitalized with COVID-19 at the University Hospital Brno focused on the effect of vitamin D on mortality. The conclusion was a bit surprising. High serum/plasma 25OH-D levels in patients (>75 nmol/l) did not lead to a reduction in mortality. On the contrary, very low values < 36.7 nmol/l statistically showed increased mortality.


 

Nutrivigilance – případ otravy amygdalinem

Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon Technology pharm spol. s.r.o. Z amygdalinu, někdy nesprávně označovaného jako vitamin B17, se v těle působením enzymů uvolňuje toxický kyanid, který může při vysoké dávce způsobit až smrt. V


 

Dlouhá pracovní doba zabíjí - říká WHO

Podle WHO (17.5.21) dlouhá pracovní doba vedla v roce 2016 k odhadovanému počtu 745 000 úmrtí na mrtvici a srdeční choroby, což je nárůst o 29% od roku 2000. Nová globální zpráva WHO a Mezinárodní organizace práce zdůrazňuje, že práce více než 55 hodin týdně je hlavní rizikový faktor pro nemoc a smrt. Takže nejen faktory životního stylu, ale i "práce", kterou jen tak ignorujeme a oceňujeme "pracanty", může efektivně zabíjet v nízkém věku...


 

Studie COMED - vysoká hladina vitaminu D nesnížila mortalitu u nemocných s COVID-19

Výsledek studie u hospitalizovaných pacientů s COVID-19 ve FN Brno byl zaměřen na vliv vitaminu D na mortalitu. Závěr byl trochu překvapivý. Vysoké hodnoty 25OH-D v séru/plazmě pacientů    (>75 nmol/l)  nevedly ke snížení mortality. Naopak, velmi nízké hodnoty < 36,7 nmol/l statisticky prokázaly zvýšenou mortalitu.


 

Vzpomínka na kolegu MUDr. Jana Ševčíka (1936 – 2020)

Je to přibližně rok, kdy jsme se naposled setkali v Praze, při příležitosti přípravy tradiční konference, která bývá vždy v září v Teplicích. Rok rychle uběhl a člověk si teprve teď snad uvědomuje, že mnoho kolegů tady najednou není, že není možné se zeptat na dřívější historii, na zkušenosti, které další generace teprve musí zažít a pochopit.


 

Zpráva NUTRIVIGILANCE 2020

Do systému NUTRIVIGILANCE bylo za rok 2020 nahlášeno celkem 12 případů zdravotních potíží po potravinách (vč. doplňků stravy) a 1 případ reakce po aplikaci zdravotnickém prostředku. Je to poměrně málo případů. Většina lidí problémy nenahlašuje. Lékaři nemají povinnost případy hlásit. Někteří ale případy, pokud jsou vážnější, hlásí, často také přes SUKL.


 

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě"

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“, jednoduchého a transparentního štítku s potravinami na přední straně obalu, s přísnou vědeckou podporou, jehož cílem je řídit výběr stravovacích návyků a přispět tak k prevenci chronických onemocnění.


 
1 2 3 4 5 6 10   Následující   ››

 

Nahoru