Zdraví, výživa a potraviny
Tato sekce se týká vztahů mezi zdravím, výživou a potrainami. Neobsahuje všechna témata, ale zabývá se zejména hodnocením dietární expozice, charakterizací zdravotních rizik chemických agens a aplikovanou výživou. Z mikrobiologických agens zahrnuje problematiku mikroskopických hub (plísní) a jejich toxinů.
Vzpomínka na kolegu MUDr. Jana Ševčíka (1936 – 2020)
Je to přibližně rok, kdy jsme se naposled setkali v Praze, při příležitosti přípravy tradiční konference, která bývá vždy v září v Teplicích. Rok rychle uběhl a člověk si teprve teď snad uvědomuje, že mnoho kolegů tady najednou není, že není možné se zeptat na dřívější historii, na zkušenosti, které další generace teprve musí zažít a pochopit.
Celý článek 22. březen 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Zpráva NUTRIVIGILANCE 2020
Do systému NUTRIVIGILANCE bylo za rok 2020 nahlášeno celkem 12 případů zdravotních potíží po potravinách (vč. doplňků stravy) a 1 případ reakce po aplikaci zdravotnickém prostředku. Je to poměrně málo případů. Většina lidí problémy nenahlašuje. Lékaři nemají povinnost případy hlásit. Někteří ale případy, pokud jsou vážnější, hlásí, často také přes SUKL.
Celý článek 18. březen 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě"
Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“, jednoduchého a transparentního štítku s potravinami na přední straně obalu, s přísnou vědeckou podporou, jehož cílem je řídit výběr stravovacích návyků a přispět tak k prevenci chronických onemocnění.
Celý článek 18. březen 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
COVID-19 - je třeba zvážit nízký referenční příjem vitaminu D na etiketě potraviny - je to pravděpodobně role EFSA
V pandemii má preventivní účinek. V době onemocnění COVID-19 se toho o prevenci už hodně napsalo, ale jako by společnost úplně zapoměla, co má dělat - starat se intenzivně o své zdraví a nikoli se zaklínat, aby člověk nechytl infekci. (Upřímně, začít by se inhed mělo se zlepšením budoucí výuky na školách - dieta, pohyb, více pohody...kdo na tom pracuje?) Ale zpět - jedním z preventivních opatření je udržovat dostatečnou hladinu vitaminu D v těle. V současné době by hodnoty v séru / plazmě měly být vyšší než 75 nmol / l. Většina populace ani zdaleka nedosahuje těchto hodnot, zejména v jarních měsících (leden-duben).
Celý článek 27. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách. Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského ( Silybum marianum ).
Celý článek 24. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021
Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.
Celý článek 11. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Do března 2021 se EFSA vyjádří ke zdravotnímu označování na přední straně obalu potravin
Podle akčního plánu pro strategii EU „Farm to Fork“ má Evropská komise v úmyslu předložit do konce roku 2022 návrh harmonizovaného povinného nutričního značení na přední straně obalu potravin a stanovení nutričních profilů s cílem omezit propagaci potravin s vysokým obsahem například soli, cukrů a/nebo tuku. Ve hře jsou různé systémy označování, např. Nutri-Score, "Baterkový systém" a řada systémů v dalších zemích. O systému značení Nutri-Score jsme už dříve psali.
Celý článek 6. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborné ohlédnutí za rokem 2020: Aflatoxiny 60 let od jejich objevu
V loňském roce si odborná veřejnost připomněla 60. výročí objevu aflatoxinů. Toto výročí je úzce spojeno s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně.
Celý článek 1. únor 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Revize informací EU pro označování potravin poskytované spotřebitelům
Návrh na revizi pravidel EU o informacích poskytovaných spotřebitelům je součástí strategie EU „od farmy na vidličku“. Jeho cílem je zajistit lepší informace o označování, aby pomohly spotřebitelům při výběru „zdravějších a udržitelnějších“ potravin a při plýtvání potravinami. Navrhuje se: (1) zavést povinné standardizované nutriční označování na přední straně balení potravin, (2) rozšířit povinné informace o původu nebo původu u některých produktů, (3) revidovat pravidla pro označování dat (data „spotřebujte do“ a „minimálně do“). Každý občan EU má nyní právo se k tématu vyjádřit. Bohužel je možnost názor vyjádřit jen do 3.2.21, v EN (lze lehce přeložit v Googlu).
Celý článek 29. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Střevní mikrobiota ovlivňuje zdraví srdce i cholesterolu v krvi některých lidí
Zdá se, že rostlinná strava, která je dobrá pro prevenci srdečních chorob, podporuje rozmanitější a zdravější střevní mikrobiom. Tato oblast výzkumu je vzrušující oblastí a možná i budoucí „léčby mikrobiomu“.
Celý článek 25. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Objevte zmrazenou zeleninu a ovoce - přínos pro zdraví je zaručen
Čerstvá zelenina a ovoce jsou obvykle nutričně nejvíce hodnotné. Ale mražené produkty mohou být také skvělou alternativou. Mražené ovoce a zelenina mají podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé výrobky. Vyzkoušejte každý týden kombinaci čerstvého a mraženého, abyste dosáhli rovnováhy mezi cenou, pohodlím a zdravím.
Celý článek 20. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Národní monitoring dietární expozice v ČR - TDS
Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky ve vztahu k životnímu prostředí již 27 roků popisuje expozici populaci obyvatel ve vztahu k obvyklé spotřebě potravin. Specifické výsledky jsou popsány v kapitole "Dietární expozice, Zpráva projektu IV, SZÚ, 2019". Zpráva shrnuje tisíce analýz a interpretuje možná zdravotní rizika.
Celý článek 6. leden 2021 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Výrobce potravin v ČR může dobrovolně umístit logo Nutri-Score na na přední obal výrobku.
Potvrdili nám to v rozhovoru na MZe ČR. Nový systém Nutri-Score, který odhaduje základní nutriční hodnotu potraviny pro zdraví spotřebitele, se začal objevovat na obalech potravin v ČR Značení je dobrovolné. V obchodech ALBERT se objevily první potraviny/pokrmy, které na obalu nesou logo Nutri-Score . Spotřebitelé se tak začínají s novým poradním "zdravotním logem" setkávat.
Celý článek 19. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborníci doporučují zjednodušit značení potravin, MZe je proti
Praha 5. prosince (ČTK) - Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení nápojů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů. Systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů, pracuje i s položkou "cukry" a ty samozřejmě ovlivňují výsledek. Nutri-Score zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Obvykle nemá spotřebitel čas číst všechny výživové údaje, nemá na to čas. Systém zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, sýry, tuky a oleje a končíme hodnocením nápojů. V tabulce hodnotíme 82 druhů nápojů, které se běžně dají koupit. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U nápojů rozhoduje většinou obsah mono a di-sacharidů, kterým říkáme "cukry" (jsou sladké na jazyku).
Celý článek 7. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.