SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN

Kontakt pro média:

Tiskové oddělení
Ing. Klára Doláková, MBA 
tel.: + 420 267 082 210
e-mail: tisk@szu_cz
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Nutri-Score: hotová jídla v supermarketech a...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nutri-Score: hotová jídla v supermarketech a e-shopech mají překvapivě dobrou zdravotně-nutriční kvalitu

Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. My jsme vyzkoušeli hodnocení „hotovek“, pokrmů (např. svíčková, guláš, lasagne), které koupíte v obchodech. Jejich sortiment se hodně rozrostl. Jak dopadlo hodnocení? Překvapivě dobře.


Co jsme hodnotili

Vybrali jsme pokrmy, které jsou obvykle ve vaničkách a dají se rychle ohřát. Jsou i s přílohou. Je to kompletní pokrm. Celkem jsme během léta zhodnotili 124 pokrmů. Otázka byla, jak by takové pokrmy uspěly při použití systému zdravotně-nutričního hodnocení pomocí bodování systémem Nutri-Score, který se v Evropě používá většinou jako dobrovolné značení. Jaké logo by se mohlo objevit na obalu pokrmu?

Výsledek nás pozitivně překvapil

Z náhodně odebraných „hotovek“ by bylo 35 %  označeno zeleně (třída A-B, body -4 až 2), 59 % (třída C, body 3 – 10) a pouze 6 % (třída D-E, body 11 – 19). Zdá se, že řada výrobců a prodejců berou výživu vážně a za to je potřeba poděkovat.

Chcete si přečíst více o systému Nutri-Score?

Na webu SZÚ jsme zveřejnili několik příspěvků, které si můžete prostudovat. Samozřejmě najdete spoustu informací na internetu. Podle mediálních zpráv, ČR systém Nutri-Score nepodporuje. Přiklání se k několika zemím, vedené Itálií, která prosazuje tzv. „baterkový systém“. Rozhodnutí, jaký systém značení pro spotřebitele by měla EU rozhodnout v roce 2022.

Souvislosti - kdy se zlepší investice do dat o výživě v ČR?

Bohužel náš stát se výživě pořád řádně nevěnuje. Důkazů je hodně. Například vůbec nevíme, jaká je spotřeba potravin u jednotlivců. Poslední data jsou z roku 2004. Ač 10 roků apelujeme na organizaci epidemiologického šetření na jednotlivcích (bylo to ve Strategii akčním plánu Zdraví 2020, ale není to už ve Zdraví 2030), jsme my zdravotníci a hygienici neúspěšní na všech frontách, od parlamentu, přes ministerstva až po média. Patříme mezi poslední v Evropě, kdo nemá aktuální data. Proto jsme požádali MZe ČR, aby v nové Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030, která se finalizuje, aby znovu požadavek opakovala. Takové šetření nemůže být výzkumný grant. Nemá hypotézu. Vždyť je to z hlediska zdraví zcela zásadní pro prevenci, kdy to už pochopíme.

Pro lepší přehled přikládáme tabulku hodnocení „hotovek“.

Prof. J. Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 6.11.2020

Nutirscore_hotovky.pdf Nutirscore_hotovky.pdf (324.51 KB 06.11.2020 10:50)

Nahoru