Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Nutri-Score systém označování potravin schválen...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nutri-Score systém označování potravin schválen v Německu od listopadu – informace jsou dobrovolné.

Německá Federální rada (Bundesrat) se 9. října 2020 rozhodla zavést dobrovolně potravinářský semafor NUTRI-SCORE. Pětisegmentový systém semaforů, původně vyvinutý ve Francii a schválený jejich ministerstvem zdravotnictví, má spotřebitelům zjednodušit označování potravin a pomoci jim jíst zdravěji. Od listopadu 2020 tak budou moci výrobci potravin označovat své potraviny pomocí Nutri-Score na přední straně svých obalů - informace jsou dobrovolné.


Stupnice Nutri-Score rozděluje potraviny a nápoje do 5 kategorií (A-B-C-D-E) na základě jejich nutriční hodnoty. Hodnocení se provádí podle vědeckého algoritmu, který bere v úvahu a porovnává „pozitivní“ složky (bílkoviny, vlákninu, zeleninu atd.) a současně „negativní“ složky (cukr, nasycené mastné kyseliny, sodík). Jakého skóre musí balená potravina dosáhnout, aby bylo považováno za „zdravé podle Nutri-Score“?

Bodování:

A = -15 až -1 bod = zdravá volba

B = 0 až 2 body

C = 3 až 10 bodů

D = 11 až 18 bodů

E = 19 až 40 bodů = méně zdravá volba

Již brzy zřejmě uvidíme toto logo na potravinách v řetězcích, i když ČR povinný systém Nutri-Score zatím nepřijala, ale nehovoří se o dobrovolnosti. Je to zajímavá situace.

Na rozdíl od dalších značek na potravinách, Nutri-Score má v podstatě zdravotní charakter.

prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, Brno, 16.10.2020

Nahoru