SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » OMEGA 3 a ZDRAVÍ
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

OMEGA 3 a ZDRAVÍ

omega3.png Význam omega 3 mastných kyselin je zásadní pro naše zdraví. Hlavně ty s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou EPA a DHA. Jsou převážně v tuku ryb ze studených vod. Ovlivňují desítky procesů v našem organizmu na úrovni buněk. Potřebujeme je od narození až do stáří. Je zřejmé, že mohou být součástí prevence řady civilizačních onemocnění. Uplatňují se například při rozvoji a regulaci chronických zánětů. Bohužel jimi trpí většina populace. Správná dieta může předcházet poškození či dokonce může zlepšit stav organizmu. Např. od depresí až po ozdravující spánek. Existuje laboratorní diagnostika z malé kapky kapilární krve z prstu. Z té se dá zjistit, jak na tom tělo je, jaké je složení buněčných membrán a jak se tělo chová. Zda má tendenci k rozvoji prozánětlivých procesů, které vedou k zdravotním problémům. Vhodnou dietou a životosprávou je pak možné stav těla postupně zlepšovat. Zlepšení se obvykle dostaví asi za půl roku. Stojí za to o své tělo pečovat. Léčení bolí víc ...., jestli vůbec zabere.


Upozornění

I když nás těší zájem veřejnosti, CZVP SZÚ, bohužel, z technických důvodů, nenabízí rozbor mastných kyselin v krvi ani interpretaci výsledků pro individuální zájemce, pacienty. Rozbory provádí experimentálně v rámci výzkumu veřejného zdraví na předem určených skupinách osob. Jednotlivec si může rozbor objednat např. u komerčních laboratoří (viz internet). Interpretaci výsledků umožňuje síť komerčních nutričních poraden v ČR, případně se lze poradit s praktickým lékařem.

Navštivte naši facebookovou stránku k intervenční studii omega 3: www.facebook.com/omega3indexintervencnistudieszu (22.1.2020)

Co je to omega 3 index? Prohlédněte si grafiku a lépe pochopíte souvislosti ...  omega3index.jpg omega3index.jpg (99.03 KB 02.09.2019 14:55)

Omega 3 a ryby - často se lidé obávají vysokého obsahu rtuti. Jak to je ve skutečnosti?   Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR. (22.1.2020)

Pohled na problematiku: Záněty a životní styl

 

"Prozánětlivý stav organismu je charakterizovaný zvýšenou hodnotou CRP, která ukazuje na přítomnost zánětu a zánětlivého procesu v organismu. Znáte ho třeba ze situací, kdy praktický lékař z malé kapky krve dokáže pomocí vyšetření v ordinaci zjistit, zda vaše onemocnění vyžaduje léčbu antibiotiky. V případě hodnocení rizikovosti nemocí srdce a cév jde ale o jiný zánět.... ,“ vysvětluje Rudolf Poledne z IKEM.

Správný poměr tuků (omega 6/omega3) v dietě omezuje záněty v těle - "podobně jako aspirin nebo ibuprofen".

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA?

1 2   Následující   ››

Rybí olej a vitamin D nesnižují prevenci rizika fibrilace srdečních síní, zvěstují média, ale proč, není to všelék

Výzkum představený American Heart Association naznačuje, že vitamin D a omega-3 mastné kyseliny nezabrání rozvoji, prevenci, fibrilace srdečních síní. Je to častá, potenciálně vážná porucha srdečního rytmu. Studie byla provedena na 25000 mužů a žen. Doplňky však nezvyšovaly riziko fibrilace síní, což je dobrá zpráva pro jednotlivce, kteří tyto doplňky užívají pro jiné zdravotní stavy.  Ačkoli tyto dva doplňky nezabraňují fibrilaci síní, nedávné studie naznačují, že úpravy životního stylu mohou riziko fibrilace síní  snížit.


 

Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19

Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.


 

Plicní zánět u COVID-19 ohrožuje život: omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci

Zajímavý pohled na funkci eikosanoidů v patogenezi onemocnění COVID-19 se objevuje v nejnovější literatuře. Uvidíme, zda nové hypotézy budou skutečně efektivně fungovat. Testují se.  Poznatky z praxe naznačují, jak životně důležitý je lipidový metabolizmus v organizmu. SZÚ, v souladu s doporučeními, propaguje zdravou výživu. Včetně správného poměru omega 3 a 6 mastných kyselin (MK) v dietě. V diagnostice používáme ověřený biomarker – omega-3 index, o kterém jsme již psali na webu SZÚ. Příspěvek jde více do hloubky vztahů zánětlivé reakce v plicích a roli metabolitů vznikajících z mastných kyselin eicosapentaenové, docosahexaenové a arachidonové. Přidáváme i naše praktická doporučení pro dietární přívod omega-3 MK a vitamin D3.


 

Úprava ryb výrazně ovlivňuje obsah omega-3 MK a dalších cenných živin

Na konferenci výživářů v Teplicích se také v kuloárech  diskutovalo o kulinární úpravě ryb, z hlediska obsahu omega-3 MK a minerálních látek. Rozdíly mohou být opravdu velké. Provedli jsme experiment, ve kterém jsme zhodnotili kulinární přípravu pstruha duhového (zakoupeno v řetězci LIDL). Kulinárně jsme jej upravili obvyklým grilováním a pečením. Otázka byla, co lidem více chutná a jaký je obsah cenných látek.


 

Mohou omega-3 EPA a DHA mastné kyseliny chránit plíce a urychlit regeneraci u osob vyléčených z Covidu-19? Za zkoušku to stojí…

Vše plyne z nových vědeckých informací, které se začínají objevovat. „Lidé vyléčení z Covidu-19 mají i po měsících poškozené plíce“, ukázala studie FN v Hradci Králové, píše iDNES.cz (22.9.2020). „Téměř polovina nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává potíže s dýcháním nebo bolest na hrudníku.“ Věda nově ukazuje, že zejména omega-3 DHA může chránit plíce. Studie v USA zkoumala stav zvaný intersticiální plicní onemocnění (ILD, IPP), což je soubor poruch, které mimo jiné způsobují „progresivní jizvy“ v plicích. Toto „zjizvení“ ovlivňuje schopnost dýchat a dodávat dostatek kyslíku do krve. Intersticiální plicní onemocnění jsou zpravidla oboustranná difúzní onemocnění plicní tkáně. Jde o velmi různorodou skupinu převážně vleklých nenádorových chorob, které postihují oblast plicních sklípků, průdušinek, kapilár a vmezeřeného pojiva.


 

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA snižují riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění

Nová studie publikovaná v Mayo Clinic Proceedings (září 2020) poskytuje dosud nejkomplexnější analýzu role  omega-3 mastných kyselin (MK) v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Meta-analýza 40 klinických studií poskytuje důkaz pro konzumaci většího množství omega-3 MK - EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Výzkum dospěl k závěru, že příjem EPA a DHA omega-3 MK je spojen se sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční (CHD), která je příčinou 7,4 milionu úmrtí na celém světě každý rok, a sníženým rizikem infarktu myokardu. 


 

Jsou omega-3 mastné kyseliny výživou pro mozek? Tři nové studie říkají - ANO

Ukazuje se, že věda stále dokazuje nová pozitivní spojení mezi omega-3 mastnými kyselinami (MK) a zdravím mozku. A zatímco konzumace omega-3 EPA a DHA s dlouhým řetězcem, které se nacházejí v tučných rybách (a doplňcích stravy), vás nemusí učinit chytřejšími, vědecký výzkum poukazuje na výhody těchto živin pro řadu funkcí mozku. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou základní živiny, které kromě jiných zdravotních benefitů, pomáhají budovat strukturu mozku a regulovat jeho funkci. Tři studie zveřejněné letos v létě se zaměřily na vztah mezi omega-3 a mozkem. Každá studie se zaměřuje na jinou oblast zdraví mozku: stárnutí mozku, Alzheimerovu chorobu a depresi. Přestože v těchto oblastech ještě nemáme definitivní odpovědi, studie jsou nadějné. Poskytují impuls pro lepší pochopení toho, jak omega-3 prospívají mozku.


 

Dětské příkrmy s rybami mají zdravé mastné kyseliny EPA a DHA a málo nezdravé rtuti

Občas se v médiích objeví zprávy o nadlimitním obsahu rtuti v dětských příkrmech, ve kterých je složkou ryba. Ta přirozeně obsahuje určité množství nezdravé methylrtuti, ale zapomíná se na mocný benefit obsahu omega-3 mastných kyselin (MK) EPA a DHA, které jsou zcela nezbytné pro vývoj dítěte, jeho mozku a očí, ale i dalších částí těla. Po posledním mediálním výstupu („Veterináři nařídili stáhnout 4500 Hamánků kvůli toxické rtuti“, Novinky.cz, 8.11.2019) se snažíme vysvětlit, jaké obsahy mají některé obvyklé dětské příkrmy z hlediska omega-3 a obsahu rtuti. Výsledky jsou pozitivní.


 

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou vhodné pro všechny sportovce

Nové hodnocení výzkumu použití rybího oleje u sportovců prokázalo pozitivní účinky pro zdraví srdce, regeneraci svalů a imunity. Je to pozitivní zpráva pro všechny sportovce, ať už jsou to víkendoví nebo profesionální sportovci. Omega-3 mastné kyseliny (MK) podporují účinnost svalů, celkový výkon, stavbu a regeneraci svalů, snižuje tělesný tuk a reakční čas.


 

Stárnutí organizmu ovlivňují omega 3 mastné kyseliny

Studie zveřejněná v říjnovém vydání časopisu British Medical Journal z října 2018 zjistila souvislost mezi vyššími hladinami omega-3, tj.  EPA , DPA a DHA v krvi a „zdravým stárnutím“. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou potřeba v průběhu celého života v dostatečném množství. Patří mezi základní komponenty primární prevence ve výživě.


 

Děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi mají menší poškození genetického materiálu (DNK)

Renomovaný časopis Food & Function (IF=3,24) publikoval výzkum, který ukázal, že děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v krvi, měly menší poškození DNK než děti s nižšími hladinami. Vědci se domnívají, že posouzení stavu omega-3 MK by mohlo být způsobem, jak zvýšit ochranu zdraví dětí. Rozhodující jsou dávky omega-3 mastných kyselin.


 

Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?

Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky. 


 

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu

Vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v krvi může být spojena s lepší kontrolou astmatu a nižšími dávkami léků, naznačuje nová studie. Nálezy studie ukazují, že při hodnotách omega 3 indexu 8,0 a více se může zlepšit terapeutický benefit u astmatiků. Pokud máte zájem si prostudovat detaily, přidáváme odkaz na zprávu.


 

Intervenční studie SZÚ sleduje zvýšení omega 3 mastných kyselin v těle člověka

V pátek, 15.11.2019 zahájil CZVP SZÚ nerandomizovanou intervenční studii na 28 vlasních zaměstnancích. Studie je schválena nezávislou Etickou komisí SZÚ a respektuje GDPR. Má dokázat možnost zvýšení obsahu omega 3 mastných kyselin (EPA, DHA) v membránách červených krvinek. Jsou indikátorem všech buněk těla. Po dobu 4-6 měsíců budou pokusné osoby přijímat cca 2 g EPA a DHA denně v podobě triglyceridů rybího oleje. Předpokládá se, že se zlepší parametry tzv. omega 3 indexu (O3I), které byly stanoveny na počátku studie. Omega 3 mastné kyseliny mají významný vztah k řadě civilizačních onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, mozkové funkce, včetně některých depresí, kloubů, svalů, kůže, atd.), . V principu se účastní procesů spojených s chronickými záněty. Ty jsou podstatou řady chorobných procesů v těle. Postupně Vás seznámíme s dalšími detaily studie a s výsledky v první polovině roku 2020. Rybí olej z tresek k provedení studie věnovala bezplatně firma Orkla Foods Česko a Slovensko (Mollers, Norsko). Podobné intervence, např. v tomto roce v  USA, dokázaly, že se parametry O3I mohou prokazatelně zlepšit a přispět tak k prevenci a ochraně zdraví. Bude to fungovat i v ČR? 


 

Seznamte se se stanovením omega 3 indexu a odvozených parametrů

Zajímá vás, co je to omega 3 index, jak se hodnotí a jaký je vztah ke zdraví? Prohlédněte si naši prezentaci, jako podpůrný studijní materiál pro pochopení výsledků diagnostiky z Vaší kapilární krve.


 
1 2   Následující   ››

Nahoru