SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail: zdravust@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni @ szu.cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční historii od semínka až po potravinu a zahrnuje i použití pesticidů.

Tento týden proběhla na Ministerstvu průmyslu a obchodu konference zaměřená na "bezpečné potraviny pro české spotřebitele". Organizoval ji Svaz obchodu a cestovního ruchu. Byl to výsledek předchozích diskusí, ve kterých se apelovalo na roli obchodu v ochraně zdraví spotřebitelů. Vždyť naši zemědělci zatím dokážou vyrobit sotva třetinu potřeby zeleniny a méně než polovinu ovoce. A něktýrych druhů ovoce ještě podstatně méně. Pro zdraví spotřebitele je tedy rozhodující nabídka obchodu, co je skutečně na pultě. Nejsme spokojeni se zjištěním, že se objevují některé plodiny s vyšším množstvím jednotlivých pesticidů a často také s vysokým počtem různých zbytků pesticidů (mixtury). Pokud se srovnáme třeba s Rakouskem nebo Německem, či průměrem EU, jsme na tom hůře. Je proto zásadní, aby obchod přispěl k ochraně zdraví spotřebitelů svou privátní kontrolou při nákupu zboží. Odborně se to může nazývat "předběžná opatrnost". Na konferenci se vyprofiloval pěkny pojem - "zelenina a ovoce s rodokmenem".  


Konference vyzněla pozitivně, protože se účastníci snad shodli, že cesta může vést právě tímto směrem. Ostatně takové obchodní praktiky jsou dnes již běžné třeba u masa. Tak proč ne také u ovoce a zeleniny. Doufejme, že organizátoři konference (SOCR) zveřejní přednášky i své závěry týkající se příslibů jednotlivých řetězců v ČR, i když je nejmenovali adresně. Ale to jistě přijde. Rozhodně jde o krok správným směrem. Široká veřejnost bude vývoj jistě sledovat. Spolupráce všech aktérů může vést ke zlepšení situace na trhu. Proč by u nás měla být "jiná kvalita potravin" než třeba v Rakousku či Německu. V případě pesticidů nejde jen o klamání spotřebitele, ale rovnou o zdraví.

Prezentaci CZVP s řadou faktů a jasnými závěry si můžete prohlédnout zde

 pesticidy.pdf pesticidy a zdraví.pdf (2.22 MB 12.06.2019 12:02)
.

Byla přijata pozitivně a věříme, že přispěla k pochopení komplexní podstaty problematiky. Je potřeba zdůraznit, že naši domácí producenti mají co nabízet a zaslouží si tak podporu.

J.Ruprich, CZVP Brno

 

Nahoru