SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk -...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA?

Ví se již určitou dobu, že volně žijící ani uměle chované ryby nemohou pokrýt nutriční doporučení lidstva - jíst alespoň dvě porce tučných severských ryb týdně. Obsahují totiž cenné látky pro naše zdraví - mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA, DPA, DHA). Světlo na konci tunelu představuje  nově vyvinutá řepka firmy Cargill (USA). Poskytuje alternativní zdroj omega-3 s dlouhým řetězcem, který by mohl snížit poptávku po světové rybí populaci za účelem zlepšení její udržitelnosti a zároveň uspokojit rostoucí poptávku spotřebitelů třeba po lososech vhodných pro naše zdraví zdraví. Tahle řepka poskytuje údajně stejné výhody z hlediska obsahu omega 3 mastných kyselin. Kdy se objeví v praxi? Budou proti ní vznikat protesty?


Nová řepka firmy Cargill s EPA - DPA - DHA mastnými kyselinami - video (EN)

První měření tzv. omega 3 indexu (tj. poměr EPA+DPA+DHA proti celkovému obsahu mastných kyselin v buněčných membránách lidských erytrocytů) v ČR nejsou rozhodně optimální. Můžeme třeba závidět Japoncům nebo jiným přímořským národům. Index je plněn pouze z necelých 50%. Je to jeden z důvodů plošného rozvoje zánětlivých onemocnění ve vyšším věku, který stojí zdravotnictví a pacienty samotné, nepředstavitelné peníze. Nezávislí odborníci odhadují náklady na cca 500 - 600 miliard Kč ročně (odhad z roku 2014). Ale hlavně - jsou tato onemocnění nepříjemná pro nemocného člověka samotného. Pomůže nám tato nová řepka v blízké budoucnosti? Změní se využití rostlinných olejů v dietě? Pomůže to alespoň zčasti zmírnit rozsah těchto onemocnění? To je přeci vzrušující perspektiva, viditelný přínos vědy a naděje alespoň pro naši mladší generaci a děti.

 

J.Ruprich, CZVP Brno 

Nahoru