SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » OMEGA 3 a ZDRAVÍ » Školní obědy se dají zdravotně obohatit omega-3...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Školní obědy se dají zdravotně obohatit omega-3 mastnými kyselinami a vitaminy A, D, E

Zjistěte, jak se dají použít omega-3 mastné kyseliny ve školních obědech. Mají zásadní význam pro zdraví dětí. 


Školní obědy nemají dostatečné zastoupení polynenasycených omega-3 mastných kyselin (EPA, DHA), které jsou důležité pro normální funkci mozku, očí, imunitního a kardiovaskulárního systému aj. I když školní jídelny (ŠJ) plní spotřební koš a nutriční doporučení v zařazování ryb v jídelníčku, často se jedná o netučné druhy, které neobsahují dostatek potřebných omega-3 mastných kyselin (MK). Jednou z možností, jak zvýšit obsah žádoucích omega-3 MK v pokrmech školního stravování je jejich obohacování o rybí olej z tresčích jater.

Moderní oleje jsou zbaveny typické rybí vůně a chuti, mohou mít například i přírodní citrónovou příchuť, čehož se v řadě pokrmů dá vhodně využít. Pilotně byl přídavek rybího oleje s citrónovou příchutí (RO) v pokrmech vyzkoušen ve 47 ŠJ a třech dětských domovech, a to s většinově kladnými reakcemi jak u personálu, který pokrmy s RO připravoval, tak i u samotných dětských strávníků, kteří pokrmy konzumovali.

Výstupem projektu, který měl být původně rozšířen na plošnější intervenci, ale kvůli pandemii covidu-19 to nebylo možné, je brožura receptů školních obědů s přídavkem rybího oleje (bude vyvěšena na webu SZÚ později).

Detailní informace si můžete přečíst v technické zprávě publikované v časopisu AHEM (1/2022) zde: http://szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2022/AHEM_1_2022.pdf.

prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 10.6.2022

Nahoru