Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Podpora zdraví » Správná výživa
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Správná výživa

p_vyziva_01.jpg Na neuspokojivém zdravotním stavu se významně podílela a dosud podílí nevhodná skladba výživy (nadměrný energetický přívod, převaha živočišných tuků, jednoduchých cukrů, soli, stále ještě nedostatečná konzumace vlákniny, zeleniny a ovoce), i když v posledních letech došlo ke změnám ve spotřebě potravin, které je možno pokládat za pozitivní. Současný stav výživy populace v ČR není, přes některá zlepšení, uspokojivý. Zatímco doporučené dávky potravin jsou v ČR prakticky dodrženy u cereálií, spotřeba zeleniny je pouze asi na 60 % doporučení, spotřeba ovoce asi na 65 % doporučení a mléka asi na 60 % doporučení. Spotřeba masa je asi o 20 % vyšší než je doporučení. Vhodné potraviny dokáží snížit riziko mnoha chorob. (Zdraví 21, cíl 11.)


 

Výchova ke zdraví

Výstupy z PPZ  MZ ČR č. 10407:    1. příručka "Vaříme rádi, zdravě, chutně, rychle, hospodárně" pro praktickou výuku v  Rodinné výchově - vaření       


 

Kvíz pro zdraví


 

Stravování v těhotenství

Informace o správné výživě nejen pro nastávající maminky


 

Víš, co jíš?

Informace o spolupráci SZÚ při realizaci projektu MZe a ÚZEI www.viscojis.cz ( projekt   2007-2009 - SOZ/9981/412/2009/1 , pokračování projektu v r.2010-11). Témata projektu: zdravé stravování a zacházení s  potravinami.  


 

Řešení jodového deficitu v ČR

  Informace o činnosti Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu při SZÚ  


 

Správnou výživou proti anorexii a bulimii

Informace o  seminářích pro pedagogy


 

Pyramida zdravé výživy

Interaktivní program pro děti - sestavení pyramidy, jídelníčku


 

Zdravotně výchovné materiály

Letáky, plakáty


 

 

Nahoru