Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Nemoci a jejich prevence » Infekční nemoci » A - Z infekce » K » Klíšťová encefalitida » Klíšťová encefalitida z nepasterizovaného sýra...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Klíšťová encefalitida z nepasterizovaného sýra v Rakousku


 Ze západního Rakouska  byl ve čtvrtek 28. srpna 2008 nahlášen rodinný výskyt klíšťové encefalitidy u čtyř lidí po konzumaci doma vyrobeného sýra z nepasterizovaného kozího a kravského mléka.

V červenci onemocněl první z rodiny - pastevec z provincie Voralberg, který ale neudával žádný kontakt s klíštětem. Ostatní tři členové rodiny, kteří se pasení dobytka nezúčastnili, onemocněli později.

Při šetření případu laboratorní virologické testy prokázaly u chovaných zvířat protilátky proti klíšťové encefalitidě a  potvrdily tak probíhající onemocnění.

 

Zajímavá na tomto případu je skutečnost, že zvířata byla chována na pastvině ve výšce 1560 metrů nad mořem; až doposud  se výskyt klíšťat omezoval do nižších oblastí, pod 1350 metrů nad mořem. Posun klíšťat do vyšších nadmořských výšek je spojován se změnami klimatu  - mírnější zimy vedou k přemnožení hrabošů a ostatních hlodavců, kteří jsou hlavním rezervoárem a hostitelem viru klíšťové encefalitidy.

Nahoru