Per- a polyfluoroalkylované sloučeniny
Per- a polyfluoroalkylované sloučeniny je velká skupina látek, které jsou pro své výhodné vlastnosti široce používány v mnoha výrobních odvětvích. Přírodě jsou zcela neznámé, a ta proto nemá žádné mechanismy k jejich rozkladu. Šíří se na velké vzdálenosti a kumulují se v živých organismech. O řadě sloučenin z těch nemnoha, které byly zkoumány, je známo, že poškozují zdraví - zvyšují hladinu cholesterolu a poškozují játra, podílejí se na vzniku karcinomů, např. ledvin a prostaty, rozvracejí hormonální rovnováhu, zejména u dětí poškozují imunitní systém a mohou negativně působit na vývoj plodu.
Jejich staršími dlouhodobě používanými zástupci jsou perfluorooktanová kyselina (PFOA) a perfluorooktansulfonát (PFOS). Jejich použití je velmi široké: v hasicích pěnách, k odpuzení vody a oleje v textiliích, kůži, ale i v potravinových obalech, a v kosmetice. Používají se při výrobě polovodičů, medicínských potřeb, přípravků na ochranu rostlin, biocidů, přísad do krmiv, léčiv a barev. Výroba a použití starších PFAS s dlouhým uhlíkovým řetězcem (např. PFOA, PFOS) jsou regulovány pomocí výjimek v rámci Stockholmské úmluvy o perzistentních organických látkách a nařízením REACH. V uplynulých dvou dekádách však bylo syntetizováno velmi mnoho tzv. „nových“ PFAS,které však často mají podobné negativní zdravotní účinky.
Cestami expozice je především konzumace kontaminovaných potravin a pitné vody, konzumace potravin balených do obalů obsahujících PFAS (obaly na pizzu a popcorn, na jídla typu fast food), vdechování prachu ve vnitřním prostředí, nebo přenos z ruky do úst z povrchů ošetřených materiálů (čalounění, oblečení, koberce), což je potenciálně významné zejména u malých dětí.